Υγεία Δέρματος

4 τρόποι να αντιμετωπίσετε τα καμένα από τον ήλιο χείλη!

Ποια σημεία του σώματος μπορούν να υποστούν ηλιακά εγκαύματα;

Ορισμένα μέρη του σώματος είναι πιο πιθανό να υποστούν ηλιακά εγκαύματα από άλλα. Για παράδειγμα, τα χείλη σας είναι ένα ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο για τα ηλιακά εγκαύματα. Γενικά, τα καμένα από τον ήλιο χείλη παρουσιάζουν πρήξιμο, ευαισθησία και ερυθρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα σχηματιστούν φουσκάλες, παρόμοια με τον τρόπο αυτό μπορούν να σχηματιστούν φουσκάλες στο ηλιοκαμένο δέρμα και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα επουλώνονται μόνα τους. Παρόλα αυτά, η λήψη παυσίπονων, η εφαρμογή δροσερών επιθεμάτων ή η χρήση τοπικών κρεμών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και της ερυθρότητας. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε φουσκάλες με συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος ή ρίγη, συμβουλευτείτε αμέσως έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων στα χείλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος που προσβάλλουν τα χείλη τείνουν να είναι καρκινώματα πλακωδών κυττάρων. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος στα χείλη είναι η έκθεση στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου.

Τι προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα στα χείλη;

Εάν δεν προστατεύετε τα χείλη σας με προϊόντα που διαθέτουν δείκτη προστασίας, είναι πιο πιθανό να υποστούν εγκαύματα από τον ήλιο.

Πολλοί άνθρωποι γλείφουν τα χείλη τους, με αποτέλεσμα να γλείφουν το αντηλιακό. Μερικοί άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αντηλιακό επειδή έχουν βάλει κραγιόν ή λιπ γκλος και δεν θέλουν να το αφαιρέσουν, αλλά οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV θα διαπεράσουν το προϊόν αν δεν περιέχει αντηλιακή προστασία. Έτσι, ένα lip balm με SPF θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της ρουτίνας σας.

Επίσης, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα στα χείλη σας είναι να κρατάτε τα χείλη σας μακριά από τον ήλιο.

Τι είναι η ακτινική χειλίτιδα;

Μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα στα χείλη, μπορεί να αναπτυχθεί μια προκαρκινική φλεγμονή που ονομάζεται ακτινική χειλίτιδα (AC). Η ακτινική χειλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα. Στα αρχικά της στάδια της ακτινικής χειλίτιδας μπορεί να μοιάζει και να σας κάνει να αισθάνεστε σαν να έχουν σκάσει τα χείλη σας. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν παρατηρήσετε κάτι στα χείλη σας που είναι φολιδωτό, μοιάζει με έγκαυμα ή γίνεται λευκό.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σκασμένα από τον ήλιο χείλη;

 1. Πάρτε αναλγητικά

Εάν το ηλιακό σας έγκαυμα είναι επώδυνο, η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν τη δυσφορία. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν τα πρησμένα και κόκκινα χείλη.

 1. Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες

Μια κρύα κομπρέσα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Απλώς ξεπλύνετε ένα μαλακό πανί ή βουτήξτε το σε παγωμένο νερό. Στη συνέχεια, κρατήστε το απαλά πάνω στα χείλη σας.

Αφού εφαρμόσετε το κρύο νερό στα χείλη σας, η επόμενη κίνηση σας πρέπει να είναι η ενυδατική κρέμα, η όποια θα βοηθήσει να μειωθεί το ξεφλουδισμένο, ξηρό δέρμα. Εάν χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα ενώ τα χείλη σας είναι ακόμα υγρά, θα βοηθήσει στην παγίδευση του νερού.

 1. Εφαρμόστε τοπικές θεραπείες

Για να επιταχύνετε την επούλωση, δοκιμάστε προϊόντα με πανθενόλη και γλυκερίνη. Η πανθενόλη βοηθάει στην συγκράτηση της υγρασίας. Ταυτόχρονα, η γλυκερίνη είναι ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει την απώλεια υγρασίας.

Επίσης, αναζητήστε τοπικές θεραπείες με βιταμίνες C και Ε, οι οποίες μειώνουν τη φθορά των κυττάρων του δέρματος. Οι θεραπείες των χειλιών με κορτιζόνη μπορεί επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή.

Αντίθετα, αποφύγετε τα προϊόντα που τελειώνουν σε “-καΐνη“, όπως η βενζοκαΐνη και η λιδοκαΐνη, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ομοίως, μη χρησιμοποιείτε βούτυρο, βαζελίνη ή προϊόντα που παρασκευάζονται με έλαια, ειδικά στις φουσκάλες. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να φράξουν τους πόρους κοντά στα χείλη σας και να προκαλέσουν κάποια μόλυνση.

 1. Επίδεσμος στην περίπτωση που έχετε φουσκάλες

Εάν τα καμένα από τον ήλιο χείλη σας σχηματίσουν φουσκάλες, η εφαρμογή επιδέσμων μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση. Ωστόσο, η περίδεση του δέρματος κοντά στα χείλη σας μπορεί να είναι δύσκολη. Επομένως, προσπαθήστε να μην αγγίζετε, να μην ανοίγετε ή να μην σκαλίζετε τις φουσκάλες αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε τον επίδεσμο.

Εάν εμφανίσετε πυρετό, πονοκέφαλο ή ρίγη, συμβουλευτείτε αμέσως έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια λοίμωξης.

Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, στα χείλη σας ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, επουλώνονται μόνα τους. Παρόλα αυτά, μπορείτε να λάβετε μερικά μέτρα για να μειώσετε την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι. Επίσης, να φοράτε καθημερινά ένα προστατευτικό για τα χείλη με δείκτη προστασίας 30 ή περισσότερο.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι αποφεύγετε τον ήλιο μέχρι να επουλωθούν πλήρως τα χείλη σας. Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι στο υψηλότερο σημείο του από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Εάν πρέπει να βγείτε έξω κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σκεφτείτε να φορέσετε ένα καπέλο για να είστε σίγουροι.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για τα σκασμένα από τον ήλιο χείλη σας;

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης:

 • Αίσθημα ζάλης
 • Γρήγορη αναπνοή
 • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • Αισθάνεστε μεγάλη δίψα αλλά δεν ουρείτε
 • Χλωμό, υγρό δέρμα
 • Ναυτία
 • Πυρετός και ρίγη
 • Εξάνθημα
 • Ευαίσθητα μάτια που είναι δυσφορούν στα έντονα φώτα
 • Φουσκάλες που δεν επουλώνονται ή επιδεινώνονται

Η πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων στα χείλη είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι τα συχνά ηλιακά εγκαύματα, ιδίως τα εγκαύματα με φουσκάλες.

Τα χείλη σας είναι ένα ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο για τα ηλιακά εγκαύματα. Εάν έχετε ηλιακό έγκαυμα στα χείλη, η λήψη παυσίπονων, η εφαρμογή δροσερών επιθεμάτων ή η χρήση τοπικών κρεμών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και της ερυθρότητας. Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν εμφανίσετε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως για παράδειγμα φωτοευαισθησία, έντονη δίψα ή γρήγορη αναπνοή.

Δείτε ακόμη: