Βότανα

5 σημαντικά οφέλη της λεβάντας για την υγεία μας που αξίζει να γνωρίζεις!

Η λεβάντα είναι ένα αρωματικό φυτό που καλλιεργείται κυρίως στις Μεσογειακές χώρες και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως αρωματική ύλη στη βιομηχανία των καλλυντικών, αλλά και σε τρόφιμα και ποτά. Από την αρχαιότητα κιόλας, η λεβάντα χρησιμοποιούνταν για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, την επούλωση τραυμάτων, τη χαλάρωση και εξουδετέρωση μικροοργανισμών. Σύγχρονες μελέτες έχουν φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που υποστηρίζουν τις ιδιότητες αυτές, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά της.

Η κυριότερη μορφή στην οποία χρησιμοποιείται η λεβάντα είναι ως αιθέριο έλαιο, το οποίο παράγεται από απόσταξη με ατμό τόσο των λουλουδιών όσο και του φυλλώματος. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοθεραπεία, ως συστατικό σαπουνιών και ως αντιμικροβιακός παράγοντας.

Τι καθιστά τη λεβάντα ευεργετική για την υγεία;

1. Παρουσιάζει αντισηπτικές ιδιότητες

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ενάντιας σε διάφορα βακτήρια και μύκητες. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, όπως πχ. η βακτηριακή λοίμωξη από σταφυλόκοκκο. Η αντιμικροβιακή δράση της φαίνεται πως αυξάνεται όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια, όπως αυτό της κανέλας ή του γλυκού πορτοκαλιού.

2. Βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας

Η λεβάντα θεωρείται ένα φυσικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, όταν χρησιμοποιείται σε εισπνεόμενη μορφή.

3. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων

Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά , το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την γρηγορότερη επούλωση τραυμάτων και μείωση των ουλών. Θεωρείται επίσης πως μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, η δερματίτιδα και το έκζεμα.

4. Ανακουφίζει από συμπτώματα άγχους

Η εισπνοή του αιθέριου ελαίου της λεβάντας φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων του άγχους και δεδομένης της ασφάλειας του, θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος θεραπείας για περαιτέρω μελέτη σε κλινικό επίπεδο. Το μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματικό, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί αν αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένη δράση της λεβάντας.

5. Έχει αναλγητική και σπασμολυτική δράση

Η λεβάντα έχει αποδειχθεί, από μελέτες σε ζώα, πως παρουσιάζει αντισπασμωδική δράση στους λείους μυς της μήτρας και του εντέρου. Οι αναλγητικές αυτές ιδιότητες φαίνεται πως συμβάλλουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως οι κράμπες κατά την έμμηνο ρύση και σε περιπτώσεις διάφορων γαστρεντερικών παθήσεων.

Άλλες ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της τριχόπτωσης και την ανάπτυξη τριχοφυΐας σε άτομα με αλωπεκία, τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ημικρανιών, τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και τη μείωση του άγχους σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο ή βρίσκονται στη διαδικασία χημειοθεραπειών.

Η κατανάλωση λεβάντας ως συστατικό σε τρόφιμα και ποτά θεωρείται ασφαλείς, όπως επίσης και η χρήση της σε συγκεκριμένες ποσότητες για την ανακούφιση του άγχους. Η τοπική χρήση προϊόντων που περιλαμβάνουν λεβάντα είναι πιθανό να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα μερικών ατόμων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και για οποιοδήποτε λόγο χρήσης συνιστάται η εκ των προτέρων επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

 

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved