Φυσικές θεραπείες

Αιθέρια έλαια για έρπητα ζωστήρα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη χρήση τους;

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα επώδυνο δερματικό εξάνθημα που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Πριν το εξάνθημα γίνει ορατό, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πόνο, έχουν φαγούρα και μυρμήγκιασμα στην περιοχή που αναπτύσσεται.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων, 1 στους 3 ανθρώπους θα αναπτύξει έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής του. Τα άτομα που είχαν ανεμοβλογιά, μπορούν να εμφανίσουν έρπη ζωστήρα σε οποιαδήποτε ηλικία. (Το γιαούρτι κάνει καλό στον έρπητα ζωστήρα; Μύθος ή αλήθεια;)

Ποια αιθέρια έλαια βοηθούν στον έρπητα ζωστήρα;

1. Έλαιο Γεράνι τριαντάφυλλου

Ο έρπητας ζωστήρας, μερικές φορές οδηγεί σε μεθερπητική νευραλγία, μια κατάσταση που επηρεάζει τις νευρικές ίνες και το δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Η τοπική εφαρμογή ελαίου γερανιού τριαντάφυλλου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεθερπητικού πόνου. Τονίζεται ωστόσο ότι το εν λόγω έλαιο δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε σκασμένο δέρμα. 

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, το έλαιο τριαντάφυλλου γερανιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο μέσα σε λίγα λεπτά από την εφαρμογή του. Τα αναλγητικά αποτελέσματα του ελαίου είναι προσωρινά. (Ποια η σχέση του έρπητα ζωστήρα και του άγχους;)

2. Έλαιο ευκάλυπτου

Το έλαιο ευκαλύπτου έχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Χρησιμοποιείται συνήθως για τον καθαρισμό του αέρα και των επιφανειών, για την εξάλειψη των βακτηρίων. Έχει επίσης καταπραϋντικά αποτελέσματα και χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου, που προκαλείται από δερματικές παθήσεις, όπως οι μικρές πληγές, το κάψιμο και το έγκαυμα.

Το έλαιο μπορεί να αραιωθεί σε ζεστό νερό για μπάνιο ή μούλιασμα, για να μειώσει την ενόχληση και τη φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από τον έρπητα ζωστήρα. Το εν λόγω έλαιο δεν πρέπει να εφαρμόζεται αδιάλυτο στο δέρμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλες χρονικές περιόδους, ούτε να εφαρμόζεται σε σκασμένο δέρμα.

Η εισπνοή ελαίου ευκαλύπτου (γνωστή ως αρωματοθεραπεία) μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που εισέπνευσαν έλαιο ευκαλύπτου για 30 λεπτά, είδαν μείωση στα επίπεδα του πόνου τους μετά από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και μείωση στην αρτηριακή τους πίεση. (Ευκάλυπτος: 7 εντυπωσιακές θεραπευτικές ιδιότητές του που πρέπει να μάθεις!)

3. Γαρυφέλαιο

Το αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως φυσικό παυσίπονο. Πρόκειται για ένα έλαιο πλούσιο σε φλαβονοειδή, φυτικές ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Το έλαιο γαρύφαλλου λειτουργεί μπλοκάροντας τα νευρικά σήματα που στέλνουν μηνύματα πόνου από το σώμα στον εγκέφαλο, παρέχοντας προσωρινή ανακούφιση.

Το γαρυφαλέλαιο είναι σημαντικό να αραιώνεται με κάποιο άλλο έλαιο (λάδι φορέα όπως ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας) και στη συνέχεια να εφαρμόζεται μια μικρή ποσότητα στο εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα ή στις φουσκάλες. Στην αρχή προκαλείται ένα θερμαντικό αποτέλεσμα και ακολούθως ο ασθενής νιώθει μούδιασμα και ανακούφιση του πόνου. (Γαρύφαλλο: Ανακαλύψτε τα εκπληκτικά οφέλη υγείας του!)

4. Θυμαρέλαιο

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο του έρπητα ζωστήρα. (Θυμάρι: Ένα βότανο με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες που αξίζει να γνωρίζεις!)

Έρευνες διαπίστωσαν ότι το έλαιο θυμαριού έχει αντιική δράση κατά ορισμένων ιών, ανάμεσά τους ο απλός έρπητας, ο ρινοϊός και ο ιός της γρίπης. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο θυμαριού έχει αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σημειώνεται ότι το θυμαρέλαιο είναι πιο αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται τοπικά. Αραιώστε το σε λάδι φορέα όπως το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο και εφαρμόστε το στο δέρμα σας. (θυμάρι: 7 πιθανά οφέλη υγείας του που αξίζει να μάθεις!)

Πώς χρησιμοποιούνται τα έλαια;

Η χρήση των αιθέριων ελαίων γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Εισπνοή: Εισπνεύστε το άρωμα των αιθέριων ελαίων.
  • Διάχυση στον αέρα: Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο νερό του υγραντήρα δωματίου.
  • Τοπική εφαρμογή: Για την τοπική χρήση ενός αιθέριου ελαίου, είναι απαραίτητη η αραίωσή του σε λάδι φορέα, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας. Προσθέστε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου και 1-2 κουταλάκια λάδι φορέα. Εφαρμόστε το στο εξάνθημα.
  • Σπρέι: Το εξάνθημα του έρπη ζωστήρα είναι επώδυνο στην αφή. Χρησιμοποιείστε αραιωμένο αιθέριο έλαιο σε μορφή σπρέι, για να αποφύγετε την επαφή με το εξάνθημα.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What You Need To Know About Essential Oils for Shingles https://www.verywellhealth.com/essential-oils-for-shingles-5184328

Shingles https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11036-shingles

Thymol and Thyme Essential Oil—New Insights into Selected Therapeutic Applications https://www.mdpi.com/1420-3049/25/18/4125

Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115301763?via%3Dihub

Antibacterial, antifungal, and antiviral effects of three essential oil blends https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mbo3.459

Effect of Eucalyptus Oil Inhalation on Pain and Inflammatory Responses after Total Knee Replacement: A Randomized Clinical Trial https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/502727/

Shingles https://www.cdc.gov/dotw/shingles/index.html