Διατροφή

Χρονικά περιορισμένη διατροφή: Ωφέλιμη για άτομα με διαβήτη τύπου 2!

Η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού (TRE), σε ένα παράθυρο 10 ωρών κατά τη διάρκεια της μέρας, θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή, βελτιώνει τη μεταβολική υγεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας ανάμεσα σε άλλα τη γλυκόζη του αίματος για διάστημα 24ων ωρών. (Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμος: Δείτε πώς!)

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού έχει θετικά μεταβολικά αποτελέσματα σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα. Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού σε ένα διάστημα μικρότερο των 12 ωρών, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να αυξήσει την καύση του λίπους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, στη δυτική κοινωνία, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν φαγητό για τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται πραγματικά η νυχτερινή νηστεία, που είναι γνωστό ότι είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση της ινσουλίνης. Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως λιγότερο από 12 ώρες), αποκαθιστά τον κύκλο του φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας και της παρατεταμένης νηστείας το βράδυ. (Διαβήτης τύπου 2: Οι αλλαγές που θα βελτιώσουν ριζικά τη ζωή σας)

Η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2; Τι λένε οι ειδικοί;

Σύμφωνα με την Dana Hunnes, PhD, MPH, ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και επίκουρη καθηγήτρια στο UCLA Fielding School of Public Health, η ακανόνιστη κατανάλωση τροφής ασκεί πίεση στο σώμα. Το ανθρώπινο σώμα χαρακτηρίζεται από κιρκάδιους ρυθμούς και σε περίπτωση που αυτοί δεν ευθυγραμμίζονται με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και φλεγμονών αυξάνεται.

Η κατανάλωση τροφής όλο το 24ωρο, μειώνει την καρδιομεταβολική υγεία και επηρεάζει την ορμονική απέκκριση του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, οδηγώντας σε δυσμενή αποτελέσματα υγείας τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, η τήρηση ενός χρονικά περιορισμένου διατροφικού πρωτοκόλλου, μπορεί να εξουδετερώσει αυτόν τον αρνητικό αντίκτυπο. (7 βότανα που συμβάλουν στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2)

Η Δρ Marilyn Tan, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην ενδοκρινολογία, τη γεροντολογία και τον μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, επισήμανε και αυτή από την πλευρά της ότι το προκαθορισμένο διατροφικό πρωτόκολλο είναι ωφέλιμο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και λαμβάνουν ινσουλίνη, θα πρέπει πρώτα να συζητούν με το γιατρό τους πριν προβούν στην οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή, διότι εξαιτίας των αλλαγών που συμβαίνουν στην ινσουλίνη λόγω της νυχτερινής νηστείας, ενδεχομένως να χρειαστούν παράλληλα και προσαρμογές στην φαρμακευτική τους αγωγή. (Σάκχαρο αίματος: Ποια άλλη ορμόνη το ρυθμίζει εκτός της ινσουλίνης;)

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ιατρική πάθηση, στην οποία τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνονται στο αίμα. Η ορμόνη ινσουλίνη βοηθά στην απομάκρυνση της γλυκόζης από την αιματική κυκλοφορία εντός των κυττάρων, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια.

Στο διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη όπως κανονικά θα έπρεπε. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, το σώμα μπορεί επίσης να μην παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης. (Διαβήτης τύπου 2: Τα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο)

Ο διαβήτης τύπου 2 που παραμένει αθεράπευτος, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2;

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, στην αρχή είναι ήπια και αρκετά εύκολο να αγνοηθούν. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται πιο σοβαρά και δυνητικά επικίνδυνα. Εάν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα εκδηλωθούν τα παρακάτω συμπτώματα:

Εάν έχετε δύο ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Eating Only in the Daytime Can Help People With Type 2 Diabetes https://www.healthline.com/health-news/how-eating-only-in-the-daytime-can-help-people-with-type-2-diabetes#Reaction-from-experts

Three weeks of time-restricted eating improves glucose homeostasis in adults with type 2 diabetes but does not improve insulin sensitivity: a randomised crossover trial https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-022-05752-z

https://www.diabetes.co.uk/body/glycogen.html https://www.diabetes.co.uk/body/glycogen.html

On Your Way to Preventing Type 2 Diabetes https://www.cdc.gov/diabetes/prevent-type-2/guide-prevent-type2-diabetes.html

12 Tips for Healthy Eating https://www.cdc.gov/diabetes/prevent-type-2/tips-healthy-changes.html