Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: 10 καλοκαιρινές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια

Το καλοκαίρι έφτασε και οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να απολαύσουν τον ήλιο και διάφορες ομαδικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο. Πώς θα απολαύσετε, λοιπόν, με ασφάλεια τις δραστηριότητες του καλοκαιριού; Πάμε πιο κάτω να δούμε.

Πώς θα απολαύσετε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες μειώνοντας τον κίνδυνο COVID-19;

1. Φαγητό σε εσωτερικούς χώρους

Το φαγητό σε εσωτερικούς χώρους θεωρείται δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, αλλά αυτός ο κίνδυνος εξαρτάται από την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων και τον εξαερισμό του εστιατορίου.

Σε γενικές γραμμές, το φαγητό σε εσωτερικούς χώρους θεωρείται πιο επικίνδυνη δραστηριότητα, σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες εσωτερικού χώρου, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η μάσκα την ώρα του φαγητού.

Για περαιτέρω προστασία, προτιμήστε εστιατόρια με εξωτερικούς χώρους ή χώρους όπου δεν υπάρχει πολύς κόσμος. (Νέα τεχνολογία σκοτώνει αερομεταφερόμενα μικρόβια σε εσωτερικούς χώρους)

2. Εσωτερικές συναυλίες ή φεστιβάλ

Στις συναυλίες ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος, διότι οι θαμώνες είναι όρθιοι, δεν μένουν σε σταθερή θέση και δεν προσέχουν τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Σε κλειστούς χώρους συναυλιών ή φεστιβάλ συνιστάται η υπόδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, η οποία και πάλι δεν μειώνει εντελώς τον κίνδυνο. Τα τεστ πριν από την είσοδο στο χώρο θεωρούνται πιο προστατευτικά. Προτιμήστε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. (Covid-19: Μπορούμε να πάμε σε συναυλίες μετά τον εμβολιασμό;)

3. Γάμοι σε εσωτερικούς χώρους

Οι γάμοι θεωρούνται εκδηλώσεις υψηλού κινδύνου επειδή υπάρχει πολύ στενή επαφή μεταξύ των καλεσμένων.

Η χρήση μάσκας, η φυσική απόσταση, ο καλός αερισμός του χώρου και ο περιορισμένος αριθμός καλεσμένων μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο.

4. Υπαίθριες συναυλίες ή φεστιβάλ

Παρόλο που οι υπαίθριες εκδηλώσεις εξασφαλίζουν καλή κυκλοφορία του αέρα, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές. Οι υπαίθριες συναυλίες είναι τόσο πολυάριθμες που καθίσταται δύσκολη η απόσταση μεταξύ των θαμώνων.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health — Europe, διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης της COVID-19 μεταξύ των συμμετεχόντων σε δύο υπαίθρια μουσικά φεστιβάλ ήταν διπλάσια από αυτή της ομάδας ελέγχου.

Η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης σε πολυάριθμες υπαίθριες εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντική για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης. (Κοινωνική απόσταση: Τι είναι και πώς βοηθά στην πρόληψη της COVID-19;)

5. Επισκέψεις σε μουσεία

Η επίσκεψη στο μουσείο θεωρείται δραστηριότητα μεσαίου – χαμηλού κινδύνου, αρκεί να μην συνυπάρχει πολύς κόσμος ταυτόχρονα. Η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο. (Χρήση μάσκας: Μειώνει το ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 κατά 53%)

6. Αθλητικές εκδηλώσεις

Ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων εξαρτάται από τον τόπο διεξαγωγής τους και τον κόσμο που είναι μαζεμένος.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά χαμηλός εάν τηρούνται οι κοινοτικές αποστάσεις, αλλά εάν ο χώρος είναι γεμάτος κόσμο, ο κίνδυνος αυτόματα αυξάνεται.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι η κοινωνική απόσταση σε μια αθλητική εκδήλωση δεν είναι πάντα δυνατή, αλλά το ποσοστό μόλυνσης μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση μάσκαςΠροστατευτική μάσκα: Πώς θα αποφασίσετε που πρέπει να τη φοράτε και πού όχι;)

7. Επίσκεψη σε Λούνα Παρκ

Η επίσκεψη σε ένα λούνα πάρκ είναι γενικά μια δραστηριότητα μεσαίου κινδύνου. Ο κίνδυνος εξαρτάται από τον συνωστισμό και τον αερισμό. Ο κίνδυνος μόλυνσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σαφώς χαμηλότερος σε υπαίθρια πάρκα με λιγότερο κόσμο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα λούνα πάρκ, οι άνθρωποι συνωστίζονται περιμένοντας τη σειρά τους στα παιχνίδια, οπότε ο κίνδυνος μεγαλώνει απουσία κοινωνικών αποστάσεων και μάσκας.

8. Κολύμπι σε εξωτερική δημόσια πισίνα

Ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 δεν εξαπλώνεται μέσω του νερού, καθιστώντας το κολύμπι μια ασφαλή δραστηριότητα, ειδικά σε εξωτερικές πισίνες.

Ωστόσο, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μετά από στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, επομένως ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί καθώς η πισίνα γεμίζει με περισσότερο κόσμο. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η διατήρηση της κατάλληλης απόστασης. (Παραλίες και πισίνες: Μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω του νερού;)

9. Κολύμπι στην παραλία

Το κολύμπι στην παραλία είναι λιγότερο επικίνδυνο από το κολύμπι σε μια δημόσια πισίνα, διότι υπάρχει περισσότερος χώρος για την κατάλληλη απόσταση. Αλλά και πάλι ο κίνδυνος εξαρτάται από τον συνωστισμό του κόσμου.

10. Κάμπινγκ ή Πεζοπορία

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πεζοπορίας, το περπάτημα, το τρέξιμο ή η πεζοπορία μπροστά από κάποιον που πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση, δεν ενέχει αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19, ακόμα κι αν η απόσταση ανάμεσα στους δύο είναι πολύ κοντινή για λίγα δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση που το πάρκο ή το μονοπάτι της φύσης που θέλετε να επισκεφτείτε είναι γεμάτο με κόσμο προγραμματίσετε καλύτερα τη βόλτα σας για κάποια άλλη μέρα.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Enjoy These 10 Summer Activities While Keeping Your COVID-19 Risk Low https://www.verywellhealth.com/summer-activities-lower-covid-risk-5272082

Small and Large Gatherings https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/your-health/gatherings.html

Hiking and Playing Outside in the Time of COVID-19 https://americanhiking.org/blog/hiking-responsibly-faq-covid-19/

Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Mythbusters https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters#swimming

SARS-CoV-2 transmission during an indoor professional sporting event https://www.nature.com/articles/s41598-021-99997-0

SARS-CoV-2 infections during the fifth wave of COVID-19 in north-east Spain: A population-based control-matched analysis https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762%2822%2900030-8/fulltext

What the Experts Say About COVID-19 Risks https://www.idsociety.org/globalassets/idsa/public-health/covid-19/activity-risk.pdf