Πρόληψη και θεραπεία

Έχεις ημικρανίες; Πρόσεξε τον φωτισμό του γραφείου σου!

Αν είστε γενικά επιρρεπείς στις ημικρανίες και διαπιστώνετε ότι κάθε φορά που περνάτε περισσότερο χρόνο στο γραφείο, οι πονοκέφαλοί σας επιδεινώνονται, τότε, ενδεχομένως, γι΄αυτό το αποτέλεσμα να ευθύνεται ο φωτισμός. (4 τρόποι να κρατήσετε τους καλοκαιρινούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες μακριά)

Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις ημικρανίες, τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φως, στο έντονο φως, στο φως που τρεμοπαίζει, στο φως υψηλού μήκους κύματος (κόκκινο) και στο φως χαμηλού μήκους κύματος (μπλε). (Ημικρανία και αλλαγές καιρού: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;)

Ο φωτισμός του γραφείου μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες;

Υπάρχουν τρείς τύποι φωτισμού γραφείου που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες και συγκεκριμένα:

  • Το φως της οθόνης του υπολογιστή
  • Υπερυψωμένος φωτισμός πυρακτώσεως
  • Λαμπτήρες φθορίου

Ξεχωριστά ή συνδυαστικά, οι πιο πάνω τύποι φωτισμού μπορούν να πυροδοτήσουν ή να χειροτερέψουν τις ημικρανίες. (Ημικρανίες: Εντοπίστηκαν νέοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου)

1. Οθόνη υπολογιστή

Το φως που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Σημειώνεται ότι ο πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη, συνδέεται με τις ημικρανίες και όχι με όλους τους τύπους πονοκεφάλου. (Ημικρανία: Ποια είναι τα στάδιά της; Τι πρέπει να γνωρίζετε για το καθένα;)

Για να μειώσετε την πιθανότητα ημικρανιών, λόγω έκθεσης στην οθόνη του υπολογιστή:

  • Κάντε τακτικά διαλείμματα αν χρησιμοποιείτε για αρκετή ώρα τον υπολογιστή σας.
  • Αλλάξτε τη συχνότητα της οθόνης σας, από 60 σε 75 Hz, ελέγχοντας τις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας.

Παρόλο που ο φωτισμός του υπολογιστή είναι ο κυριότερος παράγοντας που προκαλεί ημικρανίες, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον υπολογιστή και τις ημικρανίες, όπως το παρατεταμένο κάθισμα μπροστά στον υπολογιστή με λυγισμένο τον λαιμό προς τα πάνω ή προς τα κάτω. (Ποια είναι η σύσταση του σώματος;)

Για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Ρυθμίστε το ύψος της οθόνης του υπολογιστή, ώστε να μην αναγκάζεστε να γέρνετε το κεφάλι προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αλλά να βλέπετε ευθεία.
  • Αν εργάζεστε στον υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, φροντίστε να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να μετακινείτε το σώμα σας.
  • Ρυθμίστε σωστά την καρέκλα σας, ώστε η πλάτη σας να κάνει ορθή γωνία όταν κάθεστε και τα μάτια σας να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από την οθόνη.

2. Υπερυψωμένος φωτισμός πυρακτώσεως

Παρόλο που οι λαμπτήρες πυρακτώσεως θεωρούνται γενικά πιο φιλικοί προς τους πάσχοντες από ημικρανίες, συγκριτικά με τους λαμπτήρες φθορίου, ο υπερυψωμένος φωτισμός μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, λόγω της αντανάκλασής του στην οθόνη του υπολογιστή.

Επιπρόσθετα, ο υπερυψωμένος φωτισμός, ανεξάρτητα από τον τύπο του, μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες κάνοντας αντανάκλαση απευθείας στα μάτια, όταν περπατάτε, μιλάτε στο τηλέφωνο και γενικά όταν βρίσκεται απέναντί σας. (Πώς θα μειώσετε το ενδεχόμενο μιας έντονης ημικρανίας;)

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα:

  • Αλλάξτε θέση εργασίας, για να μειώσετε την αντανάκλαση του φωτός στα μάτια σας
  • Καλύψτε τυχόν γυμνούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με γυάλινες ειδικές κατασκευές. Οι παγωμένες αποχρώσεις είναι πιο βοηθητικές.
  • Χαμηλώστε τα φώτα στην περιοχή που εργάζεστε ή μειώστε τους λαμπτήρες που είναι αναμμένοι την ώρα που εργάζεστε.

3. Φώτα φθορίου

Τα φώτα φθορίου μπορούν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες και πονοκεφάλους. Τα συγκεκριμένα φώτα έχουν την τάση να τρεμοπαίζουν, γεγονός που για πολλούς ανθρώπους αποτελεί το έναυσμα των ημικρανιών τους.

Η καλύτερη λύση για να μειώσετε τον κίνδυνο ημικρανίας όταν εργάζεστε στο γραφείο, είναι να αφαιρέσετε όλους τους λαμπτήρες φθορίου από τον χώρο σας. (9 βότανα που θα ανακουφίσουν τον πόνο σας)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Office Lighting Can Cause Migraines https://www.verywellhealth.com/office-lighting-migraine-at-work-1719882

Detection and discrimination of flicker contrast in migraine https://www.doi.org/10.1177/0333102411398401

Screen time exposure and reporting of headaches in young adults: A cross-sectional study https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102415620286