Εγκυμοσύνη

Επισκληρίδιος αναλγησία κατά τον τοκετό: Οφέλη, κίνδυνοι και παρενέργειες!

Η επισκληρίδιος (μερικές φορές ονομάζεται επισκληρίδιος αποκλεισμός ή επισκληρίδιος αναλγησία) είναι ένας κοινός τύπος τοπικού αναισθητικού, που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του τοκετού για ανακούφιση του πόνου. Ο αναισθησιολόγος, μέσω μιας βελόνας και ενός λεπτού καθετήρα, εισάγει στο σώμα της γυναίκας φάρμακα που μουδιάζουν το κάτω μέρος της πλάτης. Η επισκληρίδιος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο των συσπάσεων κατά τη διάρκεια του τοκετού. (Αντιμετώπιση πόνου κατά τον τοκετό: Ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι)

Ποια είναι τα οφέλη από την επισκληρίδιο αναισθησία;

Η επισκληρίδιος είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης του πόνου για τις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζει το μωρό και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο χαμηλές δόσεις φαρμάκων. (Τελειόμηνη εγκυμοσύνη: φυσιολογικός τοκετός, πρόκληση τοκετού ή καισαρική τομή;)

Το πιο προφανές όφελος της επισκληρίδιου αναισθησίας είναι η ανακούφιση του πόνου, ειδικά στα τελευταία στάδια του τοκετού. Η έρευνα δείχνει ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται λίγο έως καθόλου πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους, στην πλάτη και στην περιοχή του κόλπου τους μετά την επισκληρίδιο ένεση. Άλλες γυναίκες αισθάνονται κάποια ενόχληση και πίεση, αλλά όχι έντονο πόνο.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η επισκληρίδιος είναι πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου κατά τον τοκετό, συγκριτικά με άλλες μορφές αναλγητικών, όπως τα οπιοειδή φάρμακα. (Εγκυμοσύνη και τοκετός: Ποια είναι τα δικαιώματά σας; Πώς θα υποστηρίξετε το μωρό και τον εαυτό σας;)


Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η επισκληρίδιος αναισθησία;

Παρόλο που η επισκληρίδιος είναι μια μέθοδος διαχείρισης του πόνου σχετικά χαμηλού κινδύνου, καμία ιατρική διαδικασία δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους της επισκληρίδιου διαδικασίας κατά τη διάρκεια του τοκετού περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Τα επισκληρίδια φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αλλά αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο να επηρεάσει το μωρό. Για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εάν κριθεί απαραίτητο, χρησιμοποιούνται ενδοφλέβια (IV) φάρμακα.
  • Ανάγκη υποβοηθούμενου τοκετού: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η επισκληρίδιος αυξάνει ελαφρώς την πιθανότητα να χρειαστεί υποβοηθούμενος τοκετός. Ωστόσο, μια ανασκόπηση μελετών του 2018, δεν βρήκε κάποια σύνδεση μεταξύ της επισκληρίδιου και του υποβοηθούμενου τοκετού.
  • Δυσκολία στο περπάτημα ή στο σπρώξιμο: Γενικά, οι επισκληρίδιες αναισθησίες δεν παρατείνουν τη διαδικασία του τοκετού. Ωστόσο, μερικές γυναίκες χάνουν την αίσθησή τους στα κάτω άκρα τους, πολύ γρήγορα. Αυτό δυσκολεύει το περπάτημα και το σπρώξιμο κατά τη διάρκεια των συσπάσεων. Ο αναισθησιολόγος μπορεί να μειώσει τη δόση του φαρμάκου, εάν το κρίνει απαραίτητο.
  • Ανάγκη για επαγωγή: Η επισκληρίδιος μπορεί να επιβραδύνει ή να επιταχύνει τις συσπάσεις. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο, όπως το Pitocin (ωκυτοκίνη) για επιτάχυνση των συσπάσεων.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η επισκληρίδιος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, όπως:

Τονίζεται ότι η έρευνα δείχνει ότι η επισκληρίδιος δεν αυξάνει τον κίνδυνο:

Ποιες παρενέργειες προκαλεί η επισκληρίδιος αναισθησία;

Μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες της επισκληρίδιου αναισθησίας περιλαμβάνουν:

Σπάνια, η επισκληρίδιος μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως:

Εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Everything to Know About Epidurals During Labor https://www.verywellhealth.com/epidural-pregnancy-5248671

Epidurals https://www.asahq.org/madeforthismoment/pain-management/techniques/epidural/

Medications for Pain Relief During Labor and Delivery https://www.acog.org/womens-health/faqs/medications-for-pain-relief-during-labor-and-delivery

Obstetrical Anesthesia https://www.hopkinsmedicine.org/sibley-memorial-hospital/patient-care/anesthesiology/obstetrical.html

Neuraxial Anesthesia in Parturients with Thrombocytopenia https://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Fulltext/2015/10000/Neuraxial_Anesthesia_in_Parturients_with.21.aspx

FDA Drug Safety Communication: Updated recommendations to decrease risk of spinal column bleeding and paralysis in patients on low molecular weight heparins https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-drug-safety-communication-updated-recommendations-decrease-risk-spinal-column-bleeding-and#:~:text=If%20you%20will%20have%20epidural,cause%20you%20to%20become%20paralyzed.

Epidural https://www.nhs.uk/conditions/epidural/side-effects/

Healthy Birth Practice #4: Avoid Interventions Unless They Are Medically Necessary https://connect.springerpub.com/content/sgrjpe/23/4/198

Epidural versus non‐epidural or no analgesia for pain management in labour https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000331.pub4/full

Perceptions and practice of epidural analgesia among women attending antenatal clinic in FETHA https://www.dovepress.com/perceptions-and-practice-of-epidural-analgesia-among-women-attending-a-peer-reviewed-fulltext-article-IJWH

Anesthesia https://medlineplus.gov/anesthesia.html

Dealing With Pain During Childbirth https://kidshealth.org/en/parents/childbirth-pain.html

Epidural block - pregnancy https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000484.htm