Ψυχική υγεία

Φροντίζετε κάποιον με Alzheimer; 6 τρόποι για να μειώσετε το άγχος σας

Η φροντίδα ενός ατόμου με νόσο του Alzheimer, είναι συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά εξαντλητική. Πιο κάτω, λοιπόν, αναφέρονται 6 τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους φροντιστές να μειώσουν το άγχος τους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για τη Νόσο του Alzheimer.

Σύμφωνα με την Jennifer Reeder, διευθύντρια εκπαιδευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών, η διαχείριση και η μείωση του άγχους των ατόμων που φροντίζουν ασθενείς με νόσο του Alzheimer είναι υψίστης σημασίας, καθώς το αναντιμετώπιστο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε σωματική, ψυχική και συναισθηματική εξουθένωση.

Πώς θα μειώσετε το άγχος σας αν φροντίζετε κάποιον με Alzheimer;

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τη Νόσο του Alzheimer, παραθέτει έξι τρόπους οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας, εάν φροντίζετε κάποιον με Alzheimer:

  • Να είστε προσαρμόσιμοι και θετικοί: Η στάση σας επηρεάζει τόσο τα δικά σας επίπεδα άγχους, όσο και του ασθενούς που φροντίζετε. Το να μπορείτε να ακολουθείτε την ροή των πράγματων, θα βοηθήσει και τους δύο να παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί. Αντίθετα, αν κάνετε αρνητικές σκέψεις και αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στα δεδομένα που υπάρχουν, θα μεταφέρετε το άγχος σας και στο άτομο που φροντίζετε. Προσπαθήστε λοιπόν, να προσαρμοστείτε στις καταστάσεις που υπάρχουν με εποικοδομητικούς τρόπους.
  • Αντιμετωπίστε ότι μπορείτε να ελέγξετε: Ως άνθρωποι που είμαστε, μερικά πράγματα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, όπως για παράδειγμα την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει εστιάσετε μόνο σε ότι μπορείτε να ελέγξετε και στην προκειμένη περίπτωση, εκείνο που μπορείτε να ελέγξετε, είναι ο τρόπος που αντιδράτε και ανταποκρίνεστε στους εξωτερικούς παράγοντες κάθε κατάστασης.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και κάντε υπομονή: Μερικά πράγματα δεν μπορούν να επιλυθούν αμέσως, οπότε να είστε υπομονετικοί. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και κάντε μικρά βήματα για να τους φτάσετε.
  • Προσέξτε την υγεία σας: Η πολύ λίγη ανάπαυση, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι παράγοντες που επιδεινώνουν το άγχος και οδηγούν σε άλλα προβλήματα υγείας. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε καλά (7-8 ώρες κάθε βράδυ), να τρώτε υγιεινά, να πίνετε άφθονο νερό και να ασκείστε. Να θυμάστε πως δεν μπορείτε να φροντίσετε άλλους ανθρώπους, εάν πρώτα δεν φροντίσετε τον εαυτό σας.
  • Καθαρίστε το μυαλό σας: Η άσκηση, η γιόγκα, ο διαλογισμός, η μουσική και οι βαθιές αναπνοές, θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να καθαρίσετε το μυαλό σας, απομακρύνοντας έτσι το άγχος σας.
  • Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας: Η συζήτηση με τα μέλη της οικογένειας σας, με τους φίλους σας και με εξειδικευμένους επαγγελματίες, είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική για το άγχος. Ο άνθρωπος γενικότερα, έχει ανάγκη να εξωτερικεύει τις σκέψεις του και τα έντονα συναισθήματα, όπως το άγχος και τους προβληματισμούς του.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

6 steps to reduce caregiver stress https://medicalxpress.com/news/2021-04-caregiver-stress.html

Caring for dementia patient during pandemic? Try these stress-busting tips https://medicalxpress.com/news/2020-04-dementia-patient-pandemic-stress-busting.html

Alzheimer's Disease & Related Dementias https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers/caregiving