Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια

Τι είναι η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια;

Η αναπνευστική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν το αναπνευστικό σύστημα δεν μπορεί να απομακρύνει επαρκείς ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, προκαλώντας τη συσσώρευσή του στο αίμα. Η πάθηση μπορεί να επίσης να αναπτυχθεί όταν το αναπνευστικό σύστημα δεν λαμβάνει επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, οδηγώντας σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Η αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια είναι μία βραχυπρόθεσμη πάθηση που αναπτύσσεται ξαφνικά και αντιμετωπίζεται ως επείγον ιατρικό περιστατικό. Η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια όμως είναι μία διαρκώς εξελισσόμενη πάθηση που αναπτύσσεται σταδιακά και απαιτεί δια βίου θεραπεία.

Η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια συνήθως συμβαίνει όταν οι αεραγωγοί που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες υφίστανται στένωση και βλάβη. Αυτό περιορίζει την κίνηση του αέρα προς και από το σώμα και συνεπάγεται μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου και μειωμένη αποβολή διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα.

Η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να ταξινομηθεί ως υποξαιμική ή υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια. Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου προκαλούν την υποξαιμική αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα την υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας;

Τα συμπτώματα της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας μπορεί να μη γίνουν αμέσως αντιληπτά. Συνήθως αναπτύσσονται αργά μέσα σε μία εκτεταμένη χρονική περίοδο. Όταν εκδηλωθούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην αναπνοή ή λαχάνιασμα, ιδιαίτερα κατά τη σωματική δραστηριότητα
 • Βήχα με βλέννα
 • Συρίττουσα αναπνοή
 • Γαλαζωπή απόχρωση του δέρματος, των χειλιών ή των νυχιών (κυάνωση)
 • Ταχεία αναπνοή
 • Κόπωση
 • Αγωνία
 • Σύγχυση
 • Καθημερινό πονοκέφαλο

Η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια είναι μία σοβαρή πάθηση που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η σοβαρότητα της νόσου αυξάνεται, πολλά άτομα μπορεί να αναπτύξουν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, διακοπή της αναπνοής ή να πέσουν σε κώμα.

Αίτια

Τι προκαλεί τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια;

Συγκεκριμένες ασθένειες των πνευμόνων μπορεί να προκαλέσουν χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια. Παθήσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος, οι μύες, τα οστά ή οι περιβάλλοντες ιστοί υποστηρίζουν την αναπνοή μπορεί επίσης να προκαλέσουν χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ασθένειες και παθήσεις που συχνά οδηγούν σε χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια είναι οι εξής:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια;

Ο γιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια πραγματοποιώντας μία κλινική εξέταση και ρωτώντας σας αναφορικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης, θα ζητήσει συγκεκριμένες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Συχνά ένα υποκείμενο νόσημα ή κάποιος σοβαρός τραυματισμός έχει προηγηθεί πριν την εμφάνιση της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Ιατρικό ιστορικό

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με ασθένειες και παθήσεις των πνευμόνων από τις οποίες πιθανώς πάσχετε ή πάσχατε στο παρελθόν και θα προσπαθήσει να μάθει περισσότερα αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας.

Κλινική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία ιατρική συσκευή που ονομάζεται στηθοσκόπιο για να ακροαστεί μη φυσιολογικούς ήχους της καρδιάς και των πνευμόνων.

Παλμική οξυμετρία

Η παλμική οξυμετρία είναι μία απλή, ανώδυνη, μη επεμβατική τεχνική που αξιολογεί πόσο καλά το οξυγόνο αποστέλλεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Ο γιατρός θα τοποθετήσει έναν μικρό αισθητήρα στην άκρη του δακτύλου σας ή στο λοβό του αυτιού σας για να καθορίσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Στα υγιή άτομα, ο φυσιολογικός κορεσμός του οξυγόνου είναι μεταξύ 96-100%. Οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από 90% υποδεικνύει μη φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Αέρια αρτηριακού αίματος

Ο έλεγχος αερίων αρτηριακού αίματος είναι μία ασφαλής, εύκολη διαδικασία που μετρά την ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Ο γιατρός θα λάβει δείγμα αίματος από μία αρτηρία στον καρπό σας. Το δείγμα αυτό θα αποσταλεί στο εργαστήριο για ανάλυση. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα αποκαλύψουν τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, καθώς και τη γενικότερη χημεία του αίματός σας.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία ακτινογραφία θώρακος ή μία αξονική τομογραφία για να εξετάσει ενδελεχώς τους πνεύμονές σας. Οι εν λόγω εξετάσεις θα αποκαλύψουν πιθανές αιτίες χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Βρογχοσκόπηση

Το βρογχοσκόπιο είναι ένας λεπτός ευέλικτος σωλήνας με φακό στην άκρη που εισάγεται εντός των αεραγωγών και των πνευμόνων σας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτή την εξέταση για να εξετάσουν καλύτερα τις διόδους των πνευμόνων, καθώς και για να λάβουν δείγμα ιστού των αεραγωγών ή των πνευμόνων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια;

Παρόλο που η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε νοσοκομείο, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί να διαχειριστεί στο σπίτι ανάλογα με την αιτία της. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι επαγγελματίες υγείας θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την πάθησή σας σε ένα κέντρο υγείας.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της αναπνευστικής ανεπάρκειας
 • Απομάκρυνση του πλεονάζοντος διοξειδίου του άνθρακα από το αίμα
 • Αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα

Οξυγονοθεραπεία

Θα χρειαστείτε συμπληρωματικό οξυγόνο αν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας είναι κάτω από το φυσιολογικό. Η οξυγονοθεραπεία αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου αυξάνοντας την ποσότητα οξυγόνου που εισπνέετε. Το οξυγόνο θα σας χορηγηθεί από μία φιάλη μέσω ενός σωλήνα. Το αέριο εισέρχεται στους πνεύμονές σας μέσω μιας μάσκας ή ρινικών σωληναρίων ή μέσω ενός μεγαλύτερου σωλήνα που συνδέεται απευθείας με την τραχεία. Υπάρχουν διαθέσιμες και μικρές, φορητές συσκευές οξυγόνου, τις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε σε μία τσάντα ώμου.

Τραχειοστομία

Σε σοβαρές περιπτώσεις χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας, η τραχειοστομία μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός τοποθετεί ένα σωλήνα στην τραχεία σας, ώστε να αναπνέετε πιο εύκολα. Ο σωλήνας εισάγεται μέσω ενός ανοίγματος στο πρόσθιο μέρος του λαιμού σας εκεί όπου βρίσκεται η τραχεία. Ο σωλήνας μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά ή μόνιμα.

Μηχανικός αερισμός

Εάν η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια δεν βελτιώνεται με άλλες θεραπείες, ο γιατρός θα σας συνδέσει με μηχανικό αερισμό. Αυτό το μηχάνημα διοχετεύει οξυγόνο μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται από το στόμα ή τη μύτη εντός της τραχείας. Από τη στιγμή που το μηχάνημα φύσα αέρα απευθείας στους πνεύμονές σας, δεν χρειάζεται να προσπαθείτε σκληρά για να αναπνεύσετε οξυγόνο από μόνοι σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, το μηχάνημα μπορεί απλά να σας βοηθά στην αναπνοή ή να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία της αναπνοής.

Άλλες μορφές υποβοηθούμενης αναπνοής, γνωστές ως μη επεμβατικός αερισμός, περιλαμβάνουν τα μηχανήματα BiPAP και CPAP. Αυτές μπορεί να αποτελούν κατάλληλες μακροχρόνιες επιλογές για συγκεκριμένες παθήσεις.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας;

Συχνά δεν υπάρχει ίαση για τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να διαχειριστούν με την κατάλληλη θεραπεία. Αν πάσχετε από κάποια μακροχρόνια νόσο των πνευμόνων, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή εμφύσημα, μπορεί να χρειάζεστε διαρκή υποστήριξη της αναπνοής. Η έκβασή σας εξαρτάται από την ακριβή αίτια της αναπνευστικής ανεπάρκειας, τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και πόσο γρήγορα λάβατε θεραπεία. Μιλήστε στο γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα αναφορικά με την έκβαση της κατάστασής σας.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ambrosino N. (2018). The patient needing prolonged mechanical ventilation: A narrative review. https://mrmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40248-018-0118-7

2. Gehlbach BK, et al. (n.d.). Respiratory failure. merckmanuals.com/home/lung_and_airway_disorders/respiratory_failure_and_acute_respiratory_distress_syndrome/respiratory_failure.html#v727897

3. Lungs and respiratory system. (2015). kidshealth.org/teen/your_body/body_basics/lungs.html

4. Pinson RD. (2011). Chronic respiratory failure. acphospitalist.org/archives/2011/03/coding.htm

5. Pulse oximetry. (n.d.). hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/pulmonary/oximetry_92,P07754/

6. Respiratory failure. (n.d.). nhlbi.nih.gov/health-topics/respiratory-failure