Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Καρδιομυοπάθεια

Τι είναι η καρδιομυοπάθεια;

Η καρδιομυοπάθεια είναι μία προοδευτική ασθένεια του μυοκαρδίου (του καρδιακού μυός). Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρδιακός μυς εξασθενεί και είναι αδύναμος να εξωθήσει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρδιομυοπάθειας που προκαλούνται από ένα εύρος παραγόντων, από στεφανιαία καρδιοπάθεια μέχρι συγκεκριμένα φάρμακα. Όλες μπορούν να οδηγήσουν σε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα στις βαλβίδες ή άλλες επιπλοκές.

Η ιατρική θεραπεία και οι τακτικοί έλεγχοι είναι πολύ σημαντικοί, ώστε να αποτραπεί η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι της καρδιομυοπάθειας;

Η καρδιομυοπάθεια γενικά έχει τέσσερις τύπους:

Διατατική καρδιομυοπάθεια

Ο πιο κοινός τύπος, η διατατική καρδιομυοπάθεια (DCM), συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς έχει εξασθενήσει πολύ ώστε να μην μπορεί να εξωθήσει το αίμα αποτελεσματικά. Οι μύες εκτείνονται και γίνονται λεπτότεροι. Αυτό επιτρέπει στους θαλάμους της καρδιάς να διαταθούν.

Η πάθηση είναι γνωστή και ως διογκωμένη καρδιά. Μπορεί να είναι κληρονομική ή να οφείλεται σε στεφανιαία καρδιοπάθεια.

Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια

Η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια θεωρείται ότι είναι γενετική. Συμβαίνει όταν τα τοιχώματα της καρδιάς παχαίνουν και αποτρέπουν τη ροή του αίματος εντός της. Είναι ένας αρκετά κοινός τύπος καρδιοπάθειας. Μπορεί, επίσης, να προκαλείται από μακροχρόνια υπέρταση ή λόγω γήρανσης. Ο διαβήτης ή οι ασθένειες του θυρεοειδούς δύνανται επίσης να προκαλέσουν υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Υπάρχουν, όμως, και περιστατικά στα οποία η αιτία παραμένει άγνωστη.

Αρρυθμιογόνος δυσπλασία δεξιάς κοιλίας (ARVD)

Η αρρυθμιογόνος δυσπλασία δεξιάς κοιλίας είναι μία πολύ σπάνια μορφή καρδιομυοπάθειας, αλλά είναι η κύρια αιτία ξαφνικού θανάτου σε νεαρούς αθλητές. Σε αυτό τον τύπο γενετικής καρδιοπάθειας, λίπος και επιπλέον ινώδης ιστός αντικαθιστούν τους μύες στην δεξιά κοιλιά. Αυτό προκαλεί ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Περιοριστική καρδιομυοπάθεια

Η περιοριστική καρδιομυοπάθεια είναι ο λιγότερο κοινός τύπος. Συμβαίνει όταν οι κοιλίες γίνονται άκαμπτες και δεν μπορούν να χαλαρώσουν, ώστε να πληρωθούν με αίμα. Η ουλοποίηση της καρδιάς, η οποία συχνά συμβαίνει μετά από μεταμόσχευση, μπορεί να είναι η αιτία. Η πάθηση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα καρδιακής νόσου.

Άλλοι τύποι

Οι περισσότεροι από τους παρακάτω τύπους καρδιομυοπάθειας ανήκουν σε μία από τις προηγούμενες τέσσερεις κατηγορίες, αλλά ο καθένας έχει μοναδικές αιτίες ή επιπλοκές.

Η περιγεννητική καρδιομυοπάθεια συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτή. Αυτός ο σπάνιος τύπος εμφανίζεται όταν η καρδιά εξασθενεί μέσα σε πέντε μήνες από τον τοκετό ή στον τελικό μήνα της κύησης. Όταν συμβαίνει μετά τον τοκετό, καλείται καρδιομυοπάθεια της λοχείας. Είναι μία μορφή διατατικής καρδιομυοπάθειας και είναι απειλητική για τη ζωή. Δεν υπάρχει αιτία για την πάθηση αυτή.

Η αλκοολική καρδιομυοπάθεια οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για παρατεταμένη χρονική περίοδο, η οποία εξασθενεί την καρδιά τόσο ώστε να μην μπορεί πλέον να εξωθήσει το αίμα αποτελεσματικά. Η καρδιά διογκώνεται και είναι ένας τύπος διατατικής καρδιοπάθειας.

Η ισχαιμική καρδιομυοπάθεια συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα εξαιτίας της στεφανιαίας αρτηριακής νόσου. Τα αιμοφόρα αγγεία στους μύες της καρδιάς στενεύουν και υφίστανται απόφραξη, με αποτέλεσμα να μη φτάνει οξυγόνο στον καρδιακό μυ. Η ισχαιμική καρδιομυοπάθεια είναι μία κοινή αιτία καρδιακής ανεπάρκειας. Εναλλακτικά, η μη ισχαιμική καρδιομυοπάθεια είναι οποιαδήποτε μορφή δεν σχετίζεται με τη στεφανιαία αρτηριακή νόσο.

Η μη συμπαγής καρδιομυοπάθεια, που επίσης ονομάζεται σπογγώδης καρδιομυοπάθεια, είναι μία σπάνια συγγενής ασθένεια. Είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικής ανάπτυξης του καρδιακού μυός κατά το εμβρυϊκό στάδιο. Η διάγνωση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Όταν η καρδιομυοπάθεια επηρεάζει ένα παιδί, ονομάζεται παιδιατρική καρδιομυοπάθεια.

Αν έχετε ιδιοπαθή καρδιομυοπάθεια, σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια άγνωστη αιτία για την κατάστασή σας.

Αίτια Συμπτώματα Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο καρδιομυοπάθειας;

Η καρδιοπάθεια μπορεί να επηρεάσει τα άτομα σε όλες τις ηλικίες. Οι κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με έρευνες, ο HIV, η θεραπεία για τον HIV, διατροφικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιομυοπάθειας. Ο HIV μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και συγκεκριμένα διατατικής καρδιοπάθειας. Εάν έχετε HIV, μίλησε στο γιατρό σας για τακτικούς ελέγχους αξιολόγησης της υγείας της καρδιάς σας. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιομυοπάθειας;

Τα συμπτώματα όλων των τύπων καρδιομυοπαθειών τείνουν να είναι παρόμοια. Σε όλες τις περιπτώσεις, η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει αποτελεσματικά το αίμα προς τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα, όπως:

 • Γενική αδυναμία και κόπωση
 • Λαχάνιασμα κατά την διάρκεια άσκησης
 • Ζάλη
 • Στηθάγχη
 • Αίσθημα παλμών
 • Λιποθυμικά επεισόδια
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Οίδημα ή πρήξιμο στα άκρα ποδών, τα πόδια και τους αστραγάλους

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιοπάθεια;

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της βλάβης της καρδιάς εξαιτίας της καρδιοπάθειας και των συνεπαγόντων συμπτωμάτων.

Κάποια άτομα δεν χρειάζονται θεραπεία έως ότου τα συμπτώματα εμφανιστούν. Άλλα άτομα, που υποφέρουν από άπνοια ή πόνο στο στήθος, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν αλλαγές του τρόπου ζωής ή να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.

Δεν μπορείτε να αντιστρέψετε ή να θεραπεύσετε την καρδιομυοπάθεια, αλλά μπορείτε να την ελέγξετε με κάποιες από τις ακόλουθες επιλογές:

 • Υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής προς όφελος της καρδιάς
 • Φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, την πρόληψη κατακράτησης νερού, τη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, την αποτροπή των θρόμβων και τη μείωση της φλεγμονής
 • Χειρουργική εμφύτευση συσκευών, όπως βηματοδότες και απινιδωτές
 • Χειρουργική επέμβαση
 • Μεταμόσχευση καρδιάς, η οποία θεωρείται η τελευταία επιλογή

Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει την καρδιά να γίνει όσο πιο αποτελεσματική γίνεται και να αποτρέψει μελλοντική βλάβη και απώλεια λειτουργίας.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της καρδιομυοπάθειας;

Η καρδιομυοπάθεια μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής εάν συμβεί σοβαρή βλάβη. Η ασθένεια είναι επίσης προοδευτική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η θεραπεία μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω επιβράδυνσης της φθίνουσας πορείας της καρδιάς και με νέες τεχνολογίες που βοηθούν την καρδιά να επιτελέσει τη λειτουργία της.

Οι ασθενείς με καρδιομυοπάθεια θα πρέπει να κάνουν αρκετές αλλαγές του τρόπου ζωής τους για να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους, όπως:

 • Να διατηρούν ένα υγιές βάρος
 • Να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή
 • Να λαμβάνουν επαρκή ύπνο
 • Να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης
 • Να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ
 • Να τερματίσουν το κάπνισμα
 • Να διαχειριστούν το άγχος
 • Να λάβουν υποστήριξη από την οικογένειά τους, φίλους και τον γιατρό τους

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η πιστή παραμονή σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης. Η άσκηση μπορεί να είναι κουραστική για κάποιον που έχει καρδιομυοπάθεια. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την επιμήκυνση της καρδιακής λειτουργίας. Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας και να συμμετέχετε σε ένα τακτικό πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο δεν είναι εξαντλητικό, αλλά σας βοηθά να κινείστε κάθε μέρα.

Ο τύπος της άσκησης που είναι βέλτιστος για εσάς θα εξαρτηθεί από τον τύπο της καρδιομυοπάθειας που έχετε. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής και θα σας ενημερώσει για προειδοποιητικές ενδείξεις που τυχόν παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της άσκησης.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cardiomyopathy. (n.d.) bhf.org.uk/heart-health/conditions/cardiomyopathy.aspx

2. How is cardiomyopathy treated? (2016, June 22) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cm/treatment

3. Mayo Clinic Staff. (2015, March 17). Cardiomyopathy mayoclinic.org/diseases-conditions/cardiomyopathy/basics/definition/con-20026819

4. Ramaraj, R., & Sorrell, V. L. (2009, May). Peripartum cardiomyopathy: Causes, diagnosis, and treatment. Cleveland Clinic Journal of Medicine, 76(5), 289-296 ccjm.org/index.php?id=107937&tx_ttnews[tt_news]=362001&cHash=6e24c6981c0a99e5b7c61e2d60d5870a