Δερματολογικές παθήσεις

Μελανωνυχία

Τι είναι η μελανωνυχία;

Η μελανωνυχία είναι μία πάθηση που εμφανίζεται είτε στα νύχια των χεριών είτε των ποδιών. Η μελανωνυχία αναφέρεται στην εμφάνιση καφέ ή μαύρων γραμμών στα νύχια σας. Ο αποχρωματισμός συνήθως εμφανίζεται σαν μία ρίγα που ξεκινά στη βάση της κοίτης του νυχιού και συνεχίζεται ως την άκρη του. Μπορεί να εμφανίζεται σε ένα νύχι ή σε πολλά. Αυτές οι γραμμές μπορεί να εμφανίζονται φυσιολογικά αν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι η αιτία, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας αν εμφανίσετε μελανωνυχία. Και αυτό, διότι πολλές φορές αποτελεί σύμπτωμα προβλήματος υγείας.

Ποιοι είναι οι τύποι μελανωνυχίας;

Υπάρχουν δύο τύποι μελανωνυχίας:

  • Μελανοκυτταρική ενεργοποίηση. Αυτός ο τύπος αποτελεί αύξηση στην παραγωγή και την εναπόθεση μελανίνης στα νύχια, αλλά όχι στην αύξηση των μελανοκυττάρων.
  • Μελανοκυτταρική υπερπλασία. Αυτός ο τύπος αποτελεί αύξηση στον αριθμό μελανοκυττάρων στην κοίτη του νυχιού.
Αίτια Θεραπεία Διάγνωση Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της μελανωνυχίας;

Τα νύχια των ποδιών και των χεριών είναι συνήθως διάφανα και δεν φέρουν χρωστική. Η μελανωνυχία προκαλείται όταν τα μελανοκύτταρα εναποθέτουν μελανίνη στο νύχι. Η μελανίνη είναι μία χρωστική καφέ χρώματος. Αυτές οι εναποθέσεις συνήθως εμφανίζονται σε ομάδες. Καθώς το νύχι αναπτύσσεται, μπορεί να δημιουργηθεί μία καφέ ή μαύρη ρίγα. Οι είναι εναποθέσεις μελανίνης προκαλούνται από δύο κύριες διαδικασίες, οι οποίες έχουν διαφορετικές αιτίες.

Η μελανοκυτταρική ενεργοποίηση μπορεί να προκαλείται από:

Η μελανοκυτταρική υπερπλασία μπορεί να προκαλείται από:

  • Κακώσεις (συνήθως καλοήθεις)
  • Σπίλους ή εκ γενετής σημάδια (συνήθως καλοήθη)
  • Καρκίνο του όνυχα

Άλλες αιτίες της μελανωνυχίας, πέρα από τους δύο κύριους τύπους, περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα βακτήρια
  • Καπνό
  • Βαφή των μαλλιών
  • Νιτρικό άργυρο
  • Χένα

Τα άτομα αφρικανικής καταγωγής είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μελανωνυχία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η μελανωνυχία;

Η θεραπεία για τη μελανωνυχία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Αν η μελανωνυχία προέρχεται από μία καλοήθη αιτία και δεν είναι καρκινική, τότε πολλές φορές δεν χρειάζεται θεραπεία. Εάν η μελανωνυχία προκαλείται από κάποια φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει την αγωγή σας ή να σας προτείνει να τη σταματήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα, αν αυτό είναι εφικτό. Για φάρμακα των οποίων δεν μπορείτε να σταματήσετε τη λήψη, η μελανωνυχία θα αποτελεί παρενέργεια την οποία θα πρέπει να συνηθίσετε. Άλλες θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από την αιτία και περιλαμβάνουν:

  • Λήψη αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών φαρμάκων, αν μία λοίμωξη είναι η αιτία
  • Αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου που προκαλεί τη μελανωνυχία

Αν η μελανωνυχία είναι κακοήθης ή καρκινική, τότε ο όγκος ή η καρκινική περιοχή θα πρέπει να αφαιρεθούν πλήρως. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χάσετε μέρος ή ολόκληρο το νύχι σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, το δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού που φέρει τον όγκο μπορεί να χρειαστεί ακρωτηριασμό.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η μελανωνυχία;

Η διάγνωση της μελανωνυχίας πραγματοποιείται μετά από μία σειρά διαγνωστικών εξετάσεων. Ο γιατρός αρχικά θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση σε όλα τα νύχια των χεριών και των ποδιών σας. Θα ελέγξει εάν το νύχι είναι παραμορφωμένο με οποιοδήποτε τρόπο, πόσα νύχια έχουν μελανωνυχία, καθώς και το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος της μελανωνυχίας. Ο γιατρός επίσης θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας για να διαπιστώσει εάν έχετε οποιαδήποτε υποκείμενη πάθηση μπορεί να προκαλεί μελανωνυχία.

Το επόμενο βήμα στη διάγνωση είναι μία δερματοσκοπική εξέταση που χρησιμοποιεί έναν ειδικό τύπο μικροσκοπίου για να εξεταστούν οι αποχρωματισμένες περιοχές. Ο γιατρός θα ελέγξει κυρίως για ενδείξεις κακοήθους μελανωνυχίας. Τα συμπτώματα πιθανού μελανώματος του όνυχα είναι τα εξής:

  • Πάνω από τα δύο τρίτα του νυχιού έχουν αποχρωματισμό
  • Ανώμαλη καφέ χρώση
  • Μαύρο ή γκρι χρώμα μαζί με το καφέ
  • Χρώση που μοιάζει σαν κόκκους
  • Παραμόρφωση του όνυχα

Πέρα από την αναζήτηση ενδείξεων πιθανού μελανώματος, ο γιατρός θα συνδυάσει τα ευρήματα τόσο από τη δερματοσκόπηση όσο και από την κλινική εξέταση για να καθορίσει τον τύπο και την αιτία της μελανωνυχίας.

Ύστερα από αυτά τα δύο βήματα, μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία στο νύχι. Κατά τη βιοψία, αφαιρείται ένα μικρό τμήμα του νυχιού και του ιστού κάτω από το νύχι για εξέταση. Αυτό το βήμα πραγματοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις μελανωνυχία, εκτός αν δεν υπάρχει καμία πιθανή ένδειξη καρκίνου. Η βιοψία είναι ένα σημαντικό βήμα στη διάγνωση της μελανωνυχίας, επειδή μόνο έτσι ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει με βεβαιότητα αν πρόκειται για κακοήθεια ή όχι.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της μελανωνυχίας;

Οι πιθανές επιπλοκές της μελανωνυχίας περιλαμβάνουν καρκίνο του όνυχα, αιμορραγία κάτω από το νύχι, σπάσιμο και παραμόρφωση του όνυχα. Η βιοψία του νυχιού μπορεί επίσης να προκαλέσει παραμόρφωσή του, επειδή αφαιρεί ένα τμήμα του νυχιού.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της μελανωνυχίας;

Η έκβαση για τις περισσότερες περιπτώσεις καλοήθους μελανωνυχίας είναι καλή και συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία. Όμως πολλές φορές η πάθηση δεν υποχωρεί από μόνη της.

Η έκβαση για την κακοήθη μελανωνυχία δεν είναι τόσο καλή. Η πάθηση απαιτεί την απομάκρυνση του όγκου, κάτι το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ακρωτηριασμό του δακτύλου του χεριού ή του ποδιού. Ο καρκίνος του όνυχα είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά στάδια λόγω των ομοιοτήτων που παρουσιάζει με καλοήθεις αιτίες μελανωνυχίας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πραγματοποίηση βιοψίας στις περισσότερες περιπτώσεις μελανωνυχίας είναι ο καλύτερος τρόπος για μία έγκαιρη διάγνωση.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Adigun CG. (n.d.). Deformities, dystrophies, and discoloration of the nails. merckmanuals.com/home/skin-disorders/nail-disorders/deformities,-dystrophies,-and-discoloration-of-the-nails

2. Chiacchio ND; et al. (2010). Dermatologists’ accuracy in early diagnosis of melanoma of the nail matrix. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/421241

3. Ip KH, et al. (2017). Melanonychia. dermnetnz.org/topics/melanonychia/

4. Jefferson J, et al. (2012). Melanonychia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390039/

5. Nguyen AL, et al. (2017). Longitudinal melanonychia on multiple nails induced by hydroxyurea. https://casereports.bmj.com/content/2017/bcr-2016-218644.full