Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια

Τι είναι η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια;

Η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια είναι ένας σπάνιος τύπος καρδιακής ανεπάρκειας, ο οποίος συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τον τοκετό. Η πάθηση εξασθενεί τον καρδιακό μυ και προκαλεί τη διόγκωση της καρδιάς. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει αποτελεσματικά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αυτή η καρδιακή πάθηση επηρεάζει περίπου 1.000 με 1.300 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Οι γυναίκες συνήθως λαμβάνουν διάγνωση κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της κύησης ή πέντε μήνες μετά τον τοκετό.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας;

Η καρδιά αναγκάζεται να εξωθεί περίπου 50% περισσότερο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και αυτό διότι πρέπει να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο. Δεν υπάρχει ακριβής αιτία της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας. Ωστόσο, οι γιατροί πιστεύουν ότι η πάθηση εμφανίζεται όταν η ανάγκη εξώθησης επιπλέον αίματος συνδυάζεται με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Αυτός ο συνδυασμός ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας;

Μία πληθώρα προδιαθεσικών παραγόντων μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας;

Τα συμπτώματα της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Μπορεί να βιώσετε:

  • Ταχυπαλμία ή αίσθημα παλμών
  • Πόνο στο στήθος
  • Εξαιρετική κόπωση
  • Κόπωση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας
  • Λαχάνιασμα
  • Πρήξιμο στα άκρα ποδός και τους αστραγάλους
  • Αυξημένη ούρηση τη νύχτα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια;

Ο γιατρός θα αναλύσει τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Μία συσκευή που ονομάζεται στηθοσκόπιο θα βοηθήσει το γιατρό να ακροαστεί τρίζοντες ήχους των πνευμόνων και μη φυσιολογικούς ήχους της καρδιάς. Ο γιατρός επίσης θα ελέγξει την πίεσή σας, η οποία μπορεί να είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό και να πέφτει απότομα όταν σηκώνεστε.

Μία πληθώρα απεικονιστικών τεχνικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της καρδιάς. Αυτές οι εξετάσεις για επίσης καθορίζουν το ρυθμό της αιματικής ροής. Ορισμένες εξ αυτών μπορούν να απεικονίσουν πιθανή βλάβη των πνευμόνων. Οι εν λόγω εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Αξονική τομογραφία της καρδιάς
  • Πυρηνικής σάρωση καρδιάς για την απεικόνιση των καρδιακών θαλάμων
  • Ηχοκύματα για τη δημιουργία κινουμένων εικόνων της καρδιάς (ηχοκαρδιογράφημα)

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια;

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν την εν λόγω πάθηση παραμένουν στο νοσοκομείο έως ότου τα συμπτώματά τους τεθούν υπό έλεγχο. Ο γιατρός θα σας προτείνει τη βέλτιστη θεραπεία με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Η καρδιακή βλάβη που προκαλείται από την περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, η καρδιά εξακολουθεί να λειτουργεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης. Η έκταση του προβλήματος επίσης θα καθορίσει εάν θα χρειαστείτε μεταμόσχευση καρδιάς.

Η έκβαση για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια είναι ευοίωνη για όσες το μέγεθος της καρδιάς επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 30-50% των γυναικών. Σε όλες τις περιπτώσεις, 4% των ασθενών χρειάζεται μεταμόσχευση καρδιάς και 9% πεθαίνει ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μεταμόσχευσης.

Οι γιατροί προτείνουν μεταμόσχευση καρδιάς ή μπαλονάκι σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Για τις περισσότερες γυναίκες, όμως, η θεραπεία περιλαμβάνει τη διαχείριση και τη μείωση των συμπτωμάτων.

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα ακόλουθα φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας:

  • β-αναστολείς: φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την αιματική ροή αναστέλλοντας την ορμόνη αδρεναλίνη
  • Διγοξίνη: φάρμακο που ενδυναμώνει την καρδιά για πιο βελτιωμένη εξώθηση του αίματος και αιματική κυκλοφορία
  • Διουρητικά: φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση απομακρύνοντας το πλεονάζον νερό και άλας από το σώμα

Οι γυναίκες με την εν λόγω πάθηση μπορεί επίσης να χρειαστεί να ακολουθήσουν μία διατροφή χαμηλή σε αλάτι για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Θα πρέπει να αποφεύγουν πλήρως το αλκοόλ και τον καπνό, γιατί αυτά τα προϊόντα επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας για το υπόλοιπο της ζωής σας, ακόμη και μετά από αποτελεσματική θεραπεία. Ακολουθήστε τα τακτικά check-up και λάβετε όλα σας τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες συνταγογράφησης.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με την περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια;

Οι σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια;

Συγκεκριμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μητέρες. Εστιάστε στα εξής:

  • Τακτική άσκηση
  • Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά
  • Αποφυγή καπνού τσιγάρων
  • Αποφυγή αλκοόλ

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να επιθυμούν να λάβουν αντισυλληπτικά χάπια ώστε να αποτρέψουν μία μελλοντική εγκυμοσύνη.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας;

Η έκβαση της νόσου εξαρτάται από τη σοβαρότητα και το χρονικό πλαίσιο της πάθησης. Για ορισμένες γυναίκες που εμφανίζουν την πάθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί η καρδιά τους να επιστρέψει στο φυσιολογικό μέγεθος μετά τον τοκετό. Σε άλλες, η πάθηση μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα μόσχευμα καρδιάς πιθανώς είναι ο καλύτερος τρόπος εξασφάλισης της μακροζωίας.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Givertz MM. (2013). Peripartum cardiomyopathy. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.001851

2. Johnson-Coyle L. (2012). Peripartum cardiomyopathy: Review and practice guidelines. ajcc.aacnjournals.org/content/21/2/89.full.pdf+html

3. Peripartum cardiomyopathy. (2016). medlineplus.gov/ency/article/000188.htm

4. Peripartum cardiomyopathy (PPCM). (2015). heart.org/HEARTORG/Conditions/More/Cardiomyopathy/Peripartum-Cardiomyopathy-PPCM_UCM_476261_Article.jsp#

5. Radhakrishnan R, et al. (2009). Peripartum cardiomyopathy: Causes, diagnosis, and treatment. ccjm.org/index.php?id=107937&tx_ttnews[tt_news]=362001&cHash=6e24c6981c0a99e5b7c61e2d60d5870a