Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Ρευματική πολυμυαλγία

Τι είναι η ρευματική πολυμυαλγία;

Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που προκαλεί μυϊκό πόνο και ακαμψία σε ποικίλα μέρη του σώματος. Περισσότερο επηρεάζει:

 • Τα χέρια
 • Τους ώμους
 • Τα ισχία
 • Τον αυχένα

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και τείνουν να είναι εντονότερα το πρωί.

Η ρευματική πολυμυαλγία τυπικά επηρεάζει άτομα άνω των 65 ετών. Σπάνια αναπτύσσεται σε όσους είναι κάτω των 50 ετών. Επίσης, είναι πιο κοινή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Άτομα Βορειοευρωπαϊκής και Σκανδιναβικής καταγωγής παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Κάποια άτομα με ρευματική πολυμυαλγία διαγιγνώσκονται επίσης και με μια σχετιζόμενη διαταραχή που ονομάζεται προσωρινή αρτηρίτιδα. Η πάθηση αυτή προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων στο τριχωτό της κεφαλής, τον αυχένα και τα χέρια. Πέραν αυτού, προκαλεί ακόμη πονοκεφάλους, πόνο στη γνάθο και προβλήματα όρασης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας;

Ο πόνος και η ακαμψία στον αυχένα και τους ώμους είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ρευματικής πολυμυαλγίας. Τόσο ο πόνος όσο και η ακαμψία σταδιακά εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές, όπως στα ισχία και τους μηρούς. Τα συμπτώματα συνήθως επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του σώματος.

Έτερα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια όρεξης
 • Ήπιο πυρετό
 • Κόπωση
 • Ξαφνική, ακούσια απώλεια βάρους
 • Κατάθλιψη
 • Αναιμία
 • Μειωμένο εύρος κίνησης
 • Δυσφορία

Τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας αναπτύσσονται ταχέως, συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μια νύχτα. Τείνουν να επιδεινώνονται το πρωί και να βελτιώνονται μέσα στην ημέρα. Σε μερικούς ανθρώπους, η ακινησία και η διατήρηση μιας συγκεκριμένης στάσης σώματος για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Ο πόνος και η ακαμψία μπορεί να γίνουν τόσο έντονα, ώστε να δυσκολεύουν την πραγμάτωση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το να σηκωθείτε από τον καναπέ, να ντυθείτε ή να μπείτε στο αυτοκίνητό σας. Πιθανώς να επηρεαστεί ακόμη και ο ύπνος σας εξαιτίας των συμπτωμάτων.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ρευματικής πολυμυαλγίας;

Η αιτία της ρευματικής πολυμυαλγίας δεν είναι γνωστή. Θεωρείται πως συγκεκριμένα γονίδια και μεταλλαγές αυτών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην εκδήλωση της διαταραχής. Νέα περιστατικά ρευματικής πολυμυαλγίας συχνά διαγιγνώσκονται σε κύκλους και λαμβάνουν χώρα εποχιακά. Αυτό υποδηλώνει πως ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα, όπως μια ιική μόλυνση, πυροδοτεί τη νόσο. Η ταχεία εμφάνισή της επίσης υποδεικνύει τη μόλυνση ως πιθανή αιτία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια σύνδεση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ρευματική πολυμυαλγία;

Η συμπτωματολογία της ρευματικής πολυμυαλγίας μπορεί να είναι παρόμοια με αυτή άλλων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως ο λύκος και η αρθρίτιδα. Για μία ακριβή διάγνωση, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση και αρκετά διαγνωστικά τεστ για να ελέγξει για φλεγμονή και αιματολογικές διαταραχές.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα κινήσει απαλά τον αυχένα σας, τα χέρια και τα πόδια για να αξιολογήσει το εύρος κίνησης. Αν υποπτεύεται ρευματική πολυμυαλγία, θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση φλεγμονής στο σώμα. Οι εν λόγω εξετάσεις περιλαμβάνουν την Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθροκυττάρων (ΤΚΕ) και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Μία υπερβολικά υψηλή ΤΚΕ και αυξημένη συγκέντρωση C-αντιδρώσας πρωτεΐνης συνήθως υποδεικνύουν φλεγμονή.

Ο γιατρός μπορεί ακόμη να πραγματοποιήσει έναν υπέρηχο για να ελέγχει τυχόν φλεγμονή στις αρθρώσεις και τους ιστούς σας. Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων των μαλακών ιστών του σώματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικό στη διαφοροποίηση της πολυμυαλγίας από άλλες παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Εφόσον δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ρευματικής πολυμυαλγίας και της προσωρινής αρτηρίτιδας, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μια βιοψία. Η βιοψία είναι μια απλή, χαμηλού κινδύνου διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός ιστικού δείγματος από μία αρτηρία στους κροτάφους σας. Η μέθοδος αυτή κρίνεται απαραίτητη μόνο αν ο γιατρός υποπτεύεται φλεγμονή στα αγγεία.

Οι ενδείξεις της προσωρινής αρτηρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια όρασης
 • Επίμονους πονοκεφάλους
 • Πόνο στη γνάθο
 • Θολή ή διπλή όραση
 • Ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ρευματική πολυμυαλγία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματική πολυμυαλγία. Με την κατάλληλη αγωγή, ωστόσο, τα συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 24 ως 48 ώρες. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές χαμηλής δόσης, όπως η πρεδνιζόνη, για τη μείωση της φλεγμονής. Η τυπική δόση είναι 10 με 30 mg την ημέρα. Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξαίνη, δεν είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματικής πολυμυαλγίας.

Παρόλο που τα κορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νόσου, μπορεί να έχουν παρενέργειες. Η μακροχρόνια λήψη τους αυξάνει τον κίνδυνο:

 • Αύξησης βάρους
 • Υψηλής αρτηριακής πίεσης
 • Διαβήτη
 • Οστεοπόρωσης (απώλεια οστικής πυκνότητας)
 • Υψηλής χοληστερόλης
 • Καταρράκτη (θόλωμα του φακού των ματιών)
 • Κατάθλιψης

Για τη μείωση του κινδύνου παρενεργειών κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο γιατρός πιθανώς θα σας προτείνει να λαμβάνετε ημερήσια συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D. Τα συμπληρώματα συχνά συνιστώνται αν λαμβάνετε κορτικοστεροειδή για περισσότερο από τρεις μήνες. Ο γιατρός επίσης θα σας συστήσει φυσικοθεραπεία, ώστε να βελτιώσετε τη δύναμή σας και το εύρος κίνησης.

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες των κορτικοστεροειδών. Η ισορροπημένη διατροφή και η ελαττωμένη πρόσληψη άλατος είναι σύμμαχοι στην πρόληψη της υπέρτασης. Επιπλέον, η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε τα οστά και τους μύες σας και να προλάβετε την αύξηση βάρους.

Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της υγείας σας καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας. Ανά τακτά διαστήματα, θα ζητά εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου, θα σας προτείνει ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο και περιοδικά σπινθηρογραφήματα οστών για την ανίχνευση ενδείξεων οστεοπόρωσης. Επιπλέον, θα μειώσει τη δοσολογία σας ύστερα από τρεις με τέσσερεις εβδομάδες θεραπείας αν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, τότε πιθανώς να μην είναι η ρευματική πολυμυαλγία η πραγματική αιτία του πόνου και της ακαμψίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις για τον έλεγχο άλλων ρευματικών διαταραχών, όπως η οστεοαρθρίτιδα και ο ρευματικός πυρετός.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της ρευματικής πολυμυαλγίας;

Τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας μπορούν να παρεμποδίσουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ειδικά αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, ο πόνος και η ακαμψία θα μειώσουν σημαντικά την κινητικότητά σας. Σταδιακά δεν θα είστε σε θέση να πραγματοποιείτε ούτε απλές δραστηριότητες μόνοι σας, όπως το μπάνιο, το ντύσιμο και το χτένισμα των μαλλιών. Κάποιοι άνθρωποι επίσης βιώνουν προσωρινή απώλεια της λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παρατεταμένων αρθρικών προβλημάτων, όπως ο παγωμένος ώμος.

Τα άτομα με ρευματική πολυμυαλγία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περιφερική αρτηριακή νόσο. Η πάθηση αυτή προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς και πόνο και έλκη στα πόδια.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για κάποιον που πάσχει από ρευματική πολυμυαλγία;

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για τη ρευματική πολυμυαλγία. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα βελτιώνονται όταν λαμβάνεται θεραπευτική αγωγή. Στην πραγματικότητα, η νόσος υποχωρεί μετά από δύο ως έξι χρόνια θεραπείας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Docken, W. P. (2015, June). Polymyalgia rheumatica rheumatology.org/practice/clinical/patients/diseases_and_conditions/polymyalgiarheumatica.asp

2. Gota, C. E. (2013, April). Polymyalgia rheumatica merckmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/vasculitis/polymyalgia-rheumatica

3. Mayo Clinic Staff. (2015, September 17). Polymyalgia rheumatica mayoclinic.com/health/polymyalgia-rheumatica/DS00441

4. Polymyalgia rheumatica and giant cell arthritis. (2015, April) niams.nih.gov/Health_Info/Polymyalgia/