Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα ορμονών;

Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη και χρόνια ασθένεια που επηρεάζει σχεδόν τον μισό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα μόνο της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής και της αδράνειας. Ωστόσο, παρόλο που οι δύο αυτοί παράγοντες συμβάλουν καταλυτικά στην παχυσαρκία, εν τούτοις δεν είναι οι μόνοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γενετική, το περιβάλλον και οι ορμόνες έρχονται να ολοκληρώσουν το παζλ της παχυσαρκίας.

Τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες στην παχυσαρκία;

Οι ορμόνες λειτουργούν ως αγγελιοφόροι και ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα. Συντονίζουν σύνθετες διαδικασίες όπως η ανάπτυξη, ο μεταβολισμός, η γονιμότητα και πολλά άλλα. Μερικές φορές, ωστόσο, το σώμα μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με ορμονική ανισορροπία, η οποία συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Για παράδειγμα, ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, πράγμα που σημαίνει ότι παράγονται λιγότερες ορμόνες από το φυσιολογικό. Ο υποθυρεοειδισμός, λοιπόν, μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τον υποθυρεοειδισμό είναι κόπωση, μυϊκός πόνος, κατάθλιψη και ευαισθησία στο κρύο.

Επιπρόσθετα, το σύνδρομο Cushing είναι μια διαταραχή που συνδέεται με την μακροπρόθεσμη ύπαρξη υπερβολικής κορτιζόλης στο αίμα. Σε φυσιολογικές ποσότητες, η κορτιζόλη βοηθά το σώμα (α) να ανταποκρίνεται στο άγχος, (β) να διατηρεί υπό έλεγχο το ανοσοποιητικό σύστημα, την αρτηριακή πίεση και την καρδιαγγειακή λειτουργία και (γ) να μετατρέπει το λίπος, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες σε ενέργεια. Σε υπερβολικές ποσότητες όμως, οδηγεί σε παχυσαρκία.

Ποιες ορμόνες επηρεάζουν το βάρος;

Υπάρχουν διάφορες ορμόνες που παράγονται από το σώμα και σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως:

Λεπτίνη: Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται την αποθήκευση του σωματικού λίπους. Τα παχύσαρκα άτομα, συνήθως αναπτύσσουν αντοχή στην λεπτίνη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα λεπτίνης στο σώμα τους, αλλά δεν χρησιμοποιείται σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται πότε χόρτασαν και να συνεχίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής.

Ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που είναι σημαντική για τη ρύθμιση των υδατανθράκων και του μεταβολισμού του λίπους. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα, συνήθως αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να χάσουν εύκολα βάρος.

Σωματοτροπίνη: Η σωματοτροπίνη (αυξητική ορμόνη) επηρεάζει το ύψος και συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των μυών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της εν λόγω αυξητικής ορμόνης στα παχύσαρκα άτομα είναι χαμηλότερα από ότι στα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Πώς θα ελέγξετε το βάρος σας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους τα παχύσαρκα άτομα μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους, όπως:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.
  • Φάρμακα εγκεκριμένα από την FDA: Υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα που ευνοούν την απώλεια βάρους, τα οποία έχουν ελεγχθεί επαρκώς και είναι γνωστό το πώς επηρεάζουν το σώμα.
  • Βαριατρική χειρουργική επέμβαση: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλη για όλους, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.