Εγκυμοσύνη

Καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συνδέεται με χαμηλότερο ύψος παιδιών

Η χρήση καφεΐνης από μέλλουσες μητέρες συνδέεται με χαμηλότερο ύψος παιδιών;

Η χρήση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλότερο ύψος παιδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα παιδιά των οποίων η μητέρα τους κατανάλωνε μικρές ποσότητες καφεΐνης, ήταν κατά μέσο όρο πιο κοντά, από τα παιδιά που η μητέρα τους δεν κατανάλωνε καφεΐνη. (Διακοπή της καφεΐνης: Ποιες αλλαγές προκύπτουν στο σώμα;)

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι μειώσεις ήταν εμφανείς ακόμη και με επίπεδα καφεΐνης κάτω από τις κλινικά συνιστώμενες ποσότητες, δηλαδή κάτω από 200 mg την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η κλινική επίπτωση αυτής της διαφοράς στο ύψος των παιδιών είναι ασαφής και απαιτεί μελλοντική διερεύνηση. (Ευαισθησία στην καφεΐνη: Ποιοι οι τύποι της; Ποια συμπτώματα προκαλεί;)

Το ελαφρώς χαμηλότερο ύψος των παιδιών καταγράφηκε από την ηλικία των 4 ετών και αυξήθηκε μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Συγκεκριμένα, η διαφορά διακυμάνθηκε από 0,68 έως 2,2 cm. (Μπορεί το ύψος να επηρεάζει την υγεία μας;)

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Jessica L. Gleason, PhD, επιδημιολόγος περιγεννητικής, δεν πρόκειται για τεράστιες διαφορές ύψους, αλλά αυτές οι μικρές διαφορές χαρακτηρίζουν τα παιδιά που η μητέρα τους κατανάλωνε καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. (Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει το βάρος του παιδιού σας;)

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Μια κούπα φιλτραρισμένου καφέ περιέχει περίπου 140 mg, αλλά η καφεΐνη υπάρχει και στο τσάι, στα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το κακάο και τη σοκολάτα. (Καφεΐνη: Η κατανάλωσή της αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;)

Οι διαφορές στο ύψος, που διαπιστώθηκαν από τη μελέτη, εμφανίστηκαν σε παιδιά των οποίων οι μητέρες τους κατανάλωναν λιγότερο από μισό φλιτζάνι καφέ την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, πράγμα που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ύψος των παιδιών. (Καφεΐνη: Μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους, αλλά όχι αλάνθαστους!)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Gleason, ενδεχομένως η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης να είχε ως αποτέλεσμα τις συνεχείς διαφορές στο ύψος των παιδιών και στην ενήλικη ζωή τους.  Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη δίνει μόνο κάποιες ενδείξεις και δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτιότητας ανάμεσα στην καφεΐνη και το πιο κοντό ανάστημα. (Διακοπή καφεΐνης: Ποια τα οφέλη της; Μια αληθινή ιστορία)

Να υπενθυμίσουμε ότι το πιο κοντό ανάστημα, αν και δεν συσχετίζεται απαραίτητα με την παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία, έχει συσχετιστεί, τόσο με την παχυσαρκία, όσο και με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη στους ενήλικες. (Καφές ριζών: Ποιοι τομείς της υγείας βελτιώνονται με την αντικατάσταση της καφεΐνης;)

Σε τι ποσοστό υπάρχει καφεΐνη σε διάφορα ροφήματα και τρόφιμα;

Υπάρχουν διάφορα τρόφιμα, ροφήματα και παυσίπονα που περιέχουν καφεΐνη, με τα οποία οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Πιο κάτω αναφέρουμε την ποσότητα καφεΐνης ανά προϊόν:

 • 227 γραμμάρια πράσινο τσάι περιέχει περίπου 0.03 γραμμάρια καφεΐνης
 • 227 γραμμάρια μαύρο τσάι περιέχει περίπου 0.05 γραμμάρια καφεΐνης
 • 227 γραμμάρια παγωμένο τσάι περιέχει 0.03- 0.05 γραμμάρια καφεΐνης
 • 227 γραμμάρια ψημένος καφές περιέχει περίπου 0.1 γραμμάρια καφεΐνης
 • 57 γραμμάρια εσπρέσο περιέχει περίπου 0.16 γραμμάρια καφεΐνης
 • 227 γραμμάρια καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει 0.002 – 0.015 γραμμάρια καφεΐνης
 • 340 γραμμάρια σόδα περιέχει 0.04- 0.05 γραμμάρια καφεΐνης
 • 453 γραμμάρια ενεργειακό ποτό περιέχει 0.14 – 0.35 γραμμάρια καφεΐνης
 • 28 γραμμάρια σοκολάτα περιέχει περίπου 0.023 γραμμάρια καφεΐνης
 • 2 δισκία παυσίπονων περιέχουν 0.13 γραμμάρια καφεΐνης
 • 1 κουταλάκι του γλυκού καφεΐνη σε σκόνη αντιστοιχούν σε περίπου 28 φλιτζάνια καφέ

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Caffeine Use by Expectant Mothers Linked to Lower Height of Children https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20221101/caffeine-use-by-expectant-mothers-linked-to-lower-height-of-children

Even less than recommended amounts of caffeine while pregnant could impact your child’s life https://edition.cnn.com/2022/10/31/health/caffeine-stature-early-childhood-study-wellness/index.html

Association of Maternal Caffeine Consumption During Pregnancy With Child Growth https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797983?resultClick=1