Πρόληψη και θεραπεία

Μπορεί το ύψος να επηρεάζει την υγεία μας;

Όλοι μπορούμε να ζήσουμε με την ιδέα ότι ο τρόπος ζωής μας – διατροφή, κάπνισμα, άσκηση, βάρος – θα μπορούσε να αυξήσει ή να μειώσει τους κινδύνους μας, αλλά δεν νομίζω να μας είναι το ίδιο «εύκολο» να δεχτούμε ότι το ύψος μας μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας.

Τι φανερώνει το ύψος για την υγεία μας;

  1. Στεφανιαία νόσος

Η πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια γυναίκα που δεν ξεπερνάει το 1,80 μ., έχει 32% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σχέση με μια αντίστοιχη γυναίκα 1,80 μ. Προφανώς, κάθε δυόμισι εκατοστά που κερδίζετε, μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά περίπου 13%.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι το να είναι κάποιος κοντός σημαίνει ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες σου είναι στενότερες και έτσι πιο επιρρεπείς στο να μπλοκάρουν από λιπώδεις πλάκες. Αλλά άλλες μελέτες σε πανομοιότυπους διδύμους δείχνουν ότι αν ο ένας δίδυμος είναι πιο κοντός, είναι πιο πιθανό να πάθει καρδιακή προσβολή. Αυτό εγείρει την πιθανότητα «ανατροφή και όχι φύση» – δεδομένου ότι οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν πανομοιότυπο DNA, το ύψος τους δεν επηρεάζεται από τα γονίδια που κληρονομούν αλλά από παράγοντες του περιβάλλοντός τους, όπως η παιδική ασθένεια ή η διατροφή.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι καρδιακές παθήσεις συχνά κληρονομούνται, μια μεγάλη μελέτη της τελευταίας δεκαετίας έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα του κινδύνου καρδιακής προσβολής μπορεί να εξηγηθεί από παράγοντες του τρόπου ζωής (κάπνισμα, περιφέρεια μέσης, άσκηση, διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ κ.λπ.) και όχι από την κληρονομικότητα. Έτσι, ενώ το εύρημα αυτό είναι ενδιαφέρον, δεν αλλάζει τις συμβουλές που δίνουν οι γιατροί στους ασθενείς.

  1. Καρκίνος

Οι περισσότεροι καρκίνοι που συνδέονται με το ύψος φαίνεται να ευνοούν τα κοντύτερα άτομα. Οι ψηλότερες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις κοντύτερες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του δέρματος και λευχαιμία. Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη αν είναι ψηλότεροι.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον καρκίνο εξακολουθεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής . Η ασφαλής έκθεση στον ήλιο, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η τακτική άσκηση έχουν πιθανώς πολύ μεγαλύτερη επιρροή από το ύψος.

  1. Νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια άλλη πάθηση που φαίνεται να είναι πιο συχνή στους κοντούς από ό,τι στους ψηλούς ανθρώπους. Ο κίνδυνος εμφάνισης της δεύτερης συχνότερης μορφής άνοιας, της αγγειακής άνοιας, συνδέεται στενά με τους ίδιους παράγοντες κινδύνου όπως και η καρδιακή νόσος, αλλά οι μελέτες δεν έχουν δείξει τα ίδια οφέλη στη νόσο Αλτσχάιμερ από την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Ωστόσο, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ αυξάνει την πιθανότητα να την πάθετε, οπότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ των γονιδίων που επηρεάζουν το ύψος και της νόσου Αλτσχάιμερ.

  1. Κληρονομικές ασθένειες

Ορισμένες ασθένειες είναι η συνέπεια και όχι η αιτία των διαφορών ύψους. Για παράδειγμα, το να έχετε το σύνδρομο Marfan, μια ασθένεια του συνδετικού ιστού, σημαίνει ότι είναι πιθανό να είστε πολύ ψηλοί, καθώς και ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ανεύρυσμα αορτής, σκολίωση, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και κατάρρευση πνεύμονα.

Τα άτομα με σύνδρομο Down, αντίθετα, τείνουν να είναι πολύ κοντύτερα από το μέσο όρο.

Όμως όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ανάστημά μας, αλλά σίγουρα μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες υπέρ μας με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Προς το παρόν, αυτό μας αρκεί!

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved