Ψυχική υγεία

Κορωνοϊός: Τι προκαλεί η απομόνωση στους ανθρώπους, συναισθηματικά και σωματικά;

Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάζονται με πολλά ιδρύματα στις ΗΠΑ, έχουν πραγματοποιήσει μια μελέτη επισκόπησης για να δουν τον ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνική αλληλεπίδραση, τόσο στα ποσοστά νοσηρότητας (το σύνολο ατόμων που νοσούν από κάτι σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο), όσο και στην θνησιμότητα. Η επιστημονική ομάδα, στο άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, αναπτύσσει την κριτική της και περιγράφει το τι έμαθε από την μελέτη της.

Τι προκαλεί η απομόνωση στους ανθρώπους, συναισθηματικά και σωματικά;

Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες της πανδημίας COVID-19 είναι η κοινωνική απομόνωση. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στη δουλειά τους, σταμάτησαν να επισκέπτονται φίλους και να βγαίνουν από το σπίτι, εκτός αν πρόκειται για μεγάλη ανάγκη. Αυτή η απομόνωση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα, ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα ποσοστά ασθενών.

Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει το πώς σχετίζεται η απομόνωση με τις σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, πραγματοποιώντας μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών, που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης, όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε άλλα ζώα, όπως τα δελφίνια, τα άγρια ​​άλογα, οι πίθηκοι, τα μεγάλα πρόβατα κλπ. Επικεντρωθήκαν, λοιπόν, στην εξέταση του αντίκτυπου που έχουν οι αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε μια σειρά προβλημάτων στα ζώα κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι όταν οι περιστάσεις αναγκάζουν τα ζώα ή τους ανθρώπους να απομονωθούν, πολλοί αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια άγχους, που οδηγούν σε αύξηση της φλεγμονής, ανάπτυξη όγκου και αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων μορφών καρδιακών παθήσεων, ενώ παράλληλα τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Αυτά τα αποτελέσματα, προκύπτουν από το γεγονός ότι το άγχος της απομόνωσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι πολλές από τις δυσμενείς καταστάσεις που προκαλούνται στα ζώα ή στον άνθρωπο που υποβάλλεται σε απομόνωση, είναι οι ίδιες που γιατροί και ερευνητές έχουν περιγράψει ως τις προϋποθέσεις που κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο να ασθενήσουν σοβαρά με COVID-19. Βάσει αυτού η αυτο-απομόνωση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες των ανθρώπων να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα σε περίπτωση που μολυνθούν.

Συμπερασματικά

Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους ιατρικές ή συναισθηματικές επιπτώσεις έχει αυτή η πανδημία σε όσους δεν έχουν μολυνθεί ποτέ, αλλά έχουν απομονωθεί κοινωνικά, ωστόσο οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν αυτή την περίπτωση, για να μάθουν περισσότερα, ώστε να αναπτύξουν τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων, που θα φανούν χρήσιμοι κατά την διάρκεια μιας ενδεχομένης επόμενης πανδημίας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Review study shows social interaction a major factor in both morbidity and mortality https://medicalxpress.com/news/2020-05-social-interaction-major-factor-morbidity.html

Social determinants of health and survival in humans and other animals https://science.sciencemag.org/content/368/6493/eaax9553

A perfect storm for medical PTSD: Isolation, intensive care and the coronavirus pandemic https://medicalxpress.com/news/2020-05-storm-medical-ptsd-isolation-intensive.html