Μολυσματικές ασθένειες

Μέλι και κανέλα: Μπορούν να θεραπεύσουν το κοινό κρυολόγημα;

Μια από τις πιο κοινές σπιτικές θεραπείες που διαφημίζεται ότι μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, είναι η ανάμειξη μελιού και κανέλας και η λήψη του μείγματος για τρεις μέρες. Μάλιστα, η εν λόγω θεραπεία πιστεύεται ότι θεραπεύει όχι μόνο το κρυολόγημα, αλλά και τον χρόνιο βήχα και την συμφόρηση των κόλπων.

Παρόλο που η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιείται για το κρυολόγημα και τη γρίπη εδώ και εκατοντάδες χρόνια, δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι αυτός ο συνδυασμός, προσφέρει τα ισχυριζόμενα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση όμως, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στον βήχα. (Κρυολόγημα και άσθμα: Πώς θα διαχειριστείτε την ταυτόχρονη ύπαρξή τους;)

Μπορούν η κανέλα και το μέλι να θεραπεύσουν το κοινό κρυολόγημα;

Για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει θεραπεία. Πρόκειται για μια ιογενή ασθένεια που προκαλείται από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του κρυολογήματος, ούτε φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του. Το μέλι και η κανέλα δεν έχουν ιδιότητες που να τους επιτρέπουν να σκοτώσουν ιούς, οπότε δεν μπορούν να θεραπεύσουν το κοινό κρυολόγημα.

Τα κρυολογήματα συνήθως διαρκούν από 7-10 ημέρες και υποχωρούν μόνα τους. Ορισμένες σπιτικές θεραπείες ωστόσο, και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. (Κρυολόγημα της κεφαλής: Πώς θα το αναγνωρίσετε και πώς θεραπεύεται;)


Ποια είναι τα οφέλη του μελιού;

Παρόλο που το μέλι δεν μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα, μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του βήχα και ως καταπραϋντική προσθήκη σε ζεστά ροφήματα για τον πονόλαιμο.

Οι ερευνητές, μελετώντας παιδιά με συμπτώματα κρυολογήματος, διαπίστωσαν ότι η λήψη μελιού ήταν εξίσου αποτελεσματική στην ανακούφιση του βήχα, με τα σιρόπια για τον βήχα. (Μέλι: Ανακαλύψτε τα 6 αποδεδειγμένα οφέλη υγείας του)

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το μέλι δεν είχε σημαντικότερη επίδραση από το να μην κάνει κάποιος τίποτα, από το να πάρει εικονικό φάρμακο ή ένα κοινό φάρμακο για τον βήχα, όπως η δεξτρομεθορφάνη. Σε κάθε πρόπτωση ωστόσο, το μέλι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του βήχα πιο αποτελεσματικά από ένα εικονικό φάρμακο ή την σαλβουταμόλη. (Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία βρογχίτιδα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Η κατανάλωση ζεστού τσαγιού από βότανα ανακατεμένο με μέλι, μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Εκτός από την κατανάλωση άφθονων υγρών (και την αποφυγή του αλκοόλ και της καφεΐνης), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων και τη χρήση μελιού για την ανακούφιση του βήχα σε ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους. (Γύρη μελισσών: 8 απίστευτα οφέλη της για την υγεία!)

Η κανέλα μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα;

Για την κανέλα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ή τη θεραπεία του κρυολογήματος ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Γενικά όμως, η χρήση της θεωρείται ασφαλής, αν αυτή η χρήση γίνεται με τη δέουσα προσοχή, καθώς ορισμένα είδη κανέλας έχουν ιδιότητες αραίωσης του αίματος, ενώ άλλα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σημαντικές ποσότητες κανέλας ή συμπληρώματα κανέλας, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας, διότι ακόμη και οι φυτικές θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. (Κανέλα: Ποια τα οφέλη της για την υγεία;)