Διατροφή

Μέλι: Ανακαλύψτε τα 6 αποδεδειγμένα οφέλη υγείας του

Το ακατέργαστο μέλι (raw honey), δηλαδή αυτό που προέρχεται κατευθείαν από την κυψέλη και δεν έχει παστεριωθεί, παρουσιάζει πολλά οφέλη υγείας και θεωρείται πολύ πιο θρεπτικό από το παστεριωμένο μέλι, που συνήθως πωλείται στα σουπερμάρκετ.

Η διαδικασία της παστερίωσης έχει ως αποτέλεσμα τη θανάτωση των ανεπιθύμητων μυκήτων που μπορεί να περιέχει το φυσικό μέλι και τη βελτίωση του χρώματος και της υφής του. Ωστόσο, η υψηλή θερμοκρασία που χρησιμοποιείται οδηγεί και στην απώλεια αρκετών θρεπτικών συστατικών του φυσικού μελιού.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ακατέργαστου μελιού;

 1. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Το ακατέργαστο μέλι περιέχει μια σειρά βιοδραστικών ενώσεων με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα. Οι πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες μελιού τείνουν μάλιστα να περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τις πιο ανοιχτόχρωμες.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν σοβαρές βλάβες και συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση και εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Το ακατέργαστο μέλι περιέχει επίσης ίχνη γύρης και πρόπολης μελισσών, τα οποία προσδίδουν πρόσθετα οφέλη υγείας.

 1. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Το μέλι είναι ένα φυσικός αντιβακτηριδιακός και αντιμυκητιακός παράγοντας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και οξειδάση γλυκόζης, αλλά και λόγω του χαμηλού pH του, που βοηθά στη θανάτωση των βλαβερών βακτηρίων και μυκήτων.

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως το μέλι μανούκα (manuka honey), ένα είδος ακατέργαστου μελιού, μπορεί να σκοτώσει παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως:

 1. Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Η τοπική εφαρμογή μελιού σε πληγές και εγκαύματα είναι μια τεχνική γνωστή από την αρχαία Αίγυπτο, που χρησιμοποιείται ακόμη και στις μέρες μας για τη γρήγορη επούλωση αυτών. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού, σύμφωνα με μελέτες, είναι αυτές που το καθιστούν εξαιρετικά αποτελεσματικό στην επούλωση τραυμάτων και θεραπεία ελαφρών εγκαυμάτων.

 1. Συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων πεπτικών διαταραχών

Το μέλι θεωρείται χρήσιμο στην αντιμετώπιση της διάρροιας, παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να το επιβεβαιώνουν. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην θεραπεία των ελκών του στομάχου, καθώς καταπολεμά το βακτήριο που ευθύνεται για την εμφάνισή τους (H. pylori). Τέλος, το μέλι περιέχει πρεβιοτικά, τα οποία θρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και βοηθούν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

 1. Ανακουφίζει από το βήχα

Παραδοσιακά το μέλι χρησιμοποιείται για την καταπράυνση του πονόλαιμου και του βήχα, που σχετίζονται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την ευεργετική αυτή δράση του και έχουν δείξει πως μπορεί να είναι εξίσου ή ακόμη και πιο αποτελεσματικό από ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα.

 1. Προασπίζει την υγεία του εγκεφάλου

Οι πολυφαινόλες, που περιέχει το μέλι, μπορεί να βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, ο οποίος εμπλέκεται στη μνήμη, σύμφωνα με μελέτες. Επιπλέον, η χορήγηση μελιού σε αρουραίους έδειξε προστασία αυτών ενάντια στην εγκεφαλική βλάβη, που προκαλείται από έκθεση σε μόλυβδο.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση ακατέργαστου μελιού;

Εκτός από τα ευεργετικά συστατικά που περιέχει το ακατέργαστο μέλι, μπορεί να μεταφέρει και παθογόνα βακτήρια, όπως το Clostridium botulinum, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα βρέφη μικρότερα του ενός έτους, καθώς μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης στα βρέφη περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Χαλάρωση των βλεφάρων
 • Αργή αναπνοή
 • Παράλυση
 • Λήθαργος
 • Αδύναμο κλάμα
 • Απώλεια όρεξης
 • Αδυναμία ελέγχου του κεφαλιού

Το ακατέργαστο μέλι θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αλλεργία στη γύρη των μελισσών, καθώς μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικά συμπτώματα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Honey: its medicinal property and antibacterial activity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/

8 Raw Honey Benefits for Health https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-raw-honey-benefits

7 Unique Health Benefits of Honey https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey

What are the health benefits of raw honey? https://www.medicalnewstoday.com/articles/324997