Τι αισθάνεσαι;

Εγκυμοσύνη

Μικροβίωμα: Οι πρώτες καθοριστικές 1000 μέρες για έναν υγιή ενήλικα

Intestinal microbiome, bacteria colonizing different parts of digestive system

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μια μετατροπή στους τύπους των ασθενειών, με τις οποίες οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι. Οι εκστρατείες δημόσιας υγείας, γύρω από τον εμβολιασμό και την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, έχουν εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό πολλές μολυσματικές ασθένειες.

Καθώς όμως, οι ασθένειες, έχουν μετατραπεί σε φλεγμονώδεις καταστάσεις, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση των αλλεργιών και των αυτοάνοσων νόσων, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το μικροβίωμα, δηλαδή οι ποικίλες και πολλές αποικίες βακτηρίων του εντέρου μέσα στο οργανισμό μας, συμβάλλει στη μετατροπή αυτή.

Τι είναι το μικροβίωμα και πώς επηρεάζει την υγεία μας;

Η αποικιοποίηση του μικροβιώματος στο έντερο, πραγματοποιείται μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Πριν ακόμη γεννηθούμε ένα ποσοστό βακτηρίων περνάει στον οργανισμό μας, καθώς τα ούρα (από το έντερο) της μητέρας διέρχονται από τον πλακούντα στο αμνιακό υγρό. Ο μεγάλος αποικισμός αρχίζει με την γέννηση, είτε αυτή είναι φυσική, είτε καισαρική. Κάθε τρόπος τοκετού, δημιουργεί ένα διαφορετικό μοτίβο αποικισμού.

Η αποικιοποίηση επηρεάζεται περαιτέρω από τη διατροφή (μητρικό γάλα) και από τον απογαλακτισμό του παιδιού σε στερεά τρόφιμα. Εάν η μητέρα αρρωστήσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά, αυτό μπορεί να ταράξει το μικροβίωμα του εμβρύου.

Η πλήρης αποικιοποίηση ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια από την ημέρα της γέννησης, όπου κάθε άτομο αναπτύσσει δισεκατομμύρια οργανισμούς στο σώμα του, οι οποίοι κατοικούν κυρίως στο παχύ έντερο.

Η φύση των αποικιών των βακτηριδίων στο σώμα κάθε ανθρώπου διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση, στην οποία ζει.

Γιατί οι πρώτες 1.000 ημέρες ζωής είναι τόσο κρίσιμες;

Οι γιατροί της δημόσιας υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, υπογραμμίζουν ότι η κατάλληλη αρχική αποικιοποίηση βακτηρίων του γαστρεντερικού σωλήνα και η σωστή διατροφή, από τη σύλληψη έως το δεύτερο έτος της ζωής του ανθρώπου, (δηλαδή τις πρώτες 1.000 ημέρες), μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά την υγεία του, κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, αλλά και την ενήλικη ζωή του.

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, υπογραμμίζει τη σημασία του μεγάλου αριθμού βακτηρίων (δισεκατομμύρια μικροοργανισμών), τα οποία κατοικούν στην εντερική οδό. Τα βακτήρια αυτά, βοηθούν το σώμα να αναπτύξει προστατευτικές λειτουργίες. Στην ουσία, το νέο μικροβίωμα λειτουργεί σαν ένα πρόσθετο όργανο του σώματος, το οποίο δημιουργεί προστατευτικές και αντιβακτηριακές ουσίες.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 1.000 ημερών, το αναπτυσσόμενο έμβρυο αρχικά και νεογέννητο αργότερα, περνά από σημαντικές αναπτυξιακές αλλαγές στα όργανα του σώματος του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον γαστρεντερικό σωλήνα. Τα αποικιακά βακτηρίδια αλληλεπιδρούν με τις αναπτυσσόμενες λειτουργίες του σώματος με τρόπους που μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο πώς το βρέφος, το παιδί και ο ενήλικας ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπως η διατροφή, τα κατοικίδια ζώα και τα αντισώματα.

Τελικά, αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να παραμείνει υγιές ή μπορεί να του προκαλέσει κάποια χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Τα μικρόβια και η διαδικασία της ανοσολογικής ανοχής

Το νεογέννητο πρέπει να αποικίζει κατάλληλα το έντερο του, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αντιδράσεις έναντι σε επιβλαβείς ερεθισμούς.

Η ανοσολογική ανοχή, η διαδικασία διάκρισης μεταξύ επιβλαβών και αβλαβών ερεθισμάτων, είναι το μέσο για να πραγματοποιηθεί σωστά η αποικιοποίηση του εντέρου. Για παράδειγμα, η ανοσιακή ανοχή βοηθά στη διάκριση μεταξύ ενός βλαβερού μολυσματικού μικροβίου όπως το Ε. Coli και των μικροβίων που προέρχονται από τροφές (γάλα, λαχανικά κ.λπ.) που δεν είναι επιβλαβή, εκτός αν υπάρχει κάποια αυτοάνοση ασθένεια.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου τα ακατάλληλα βακτήρια αποικίζουν το έντερο, ακόμη και τα ακίνδυνα ερεθίσματα, όπως αντιβιοτικά, συστατικά τροφίμων ή ακίνδυνα βακτήρια, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει πιθανόν σε καταστάσεις όπως η αλλεργία και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι γονείς;

Μια μητέρα κατά τη σύλληψης πρέπει να είναι υγιής. Στην ιδανική περίπτωση κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν πρέπει να πάρει πάρα πολλά κιλά, πρέπει να συνεχίσει να ασκείται και να προσέχει ώστε να μην προσβληθεί από ασθένειες που απαιτούν αντιβιοτικά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον ισορροπημένο εντερικό αποικισμό του βρέφους.

Όταν ένα μωρό γεννιέται με φυσικό τοκετό, ένας μεγάλος αποικισμός βακτηριδίων προέρχεται από την κατάποση των εντερικών και κολπικών οργανισμών της μητέρας.

Μετά τη γέννηση, ένα βρέφος, αποικίζει γρήγορα το έντερο του, εξαιτίας της επίδρασης του μητρικού γάλακτος. Το μητρικό γάλα περιέχει βακτήρια από το έντερο της μητέρας και θρεπτικά συστατικά που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία (προβιοτικά).

Στην ιδανική περίπτωση ένα βρέφος πρέπει να είναι απαλλαγμένο από λοιμώξεις που απαιτούν αντιβιοτικά, τα οποία παρεμβαίνουν στη φυσική βακτηριακή διαδικασία αποικισμού.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Microbiome: The first 1,000 days https://www.health.harvard.edu/blog/microbiome-the-first-1000-days-2019051516627?

The microbiome in early life: implications for health outcomes https://www.nature.com/articles/nm.4142

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend