Μολυσματικές ασθένειες

Νέα σπάνια διαταραχή σε παιδιά λόγω COVID-19

Ποια σπάνια διαταραχή μπορεί να προκαλέσει η νόσος COVID-19 στα παιδιά;

Μια νέα, σπάνια, αλλά επικίνδυνη διαταραχή μπορεί να προκαλέσει η νόσος COVID-19 στα παιδιά που νόσησαν, διαμηνύουν οι ερευνητές.

Πολλά παιδιά που έχουν μολυνθεί με SARS -CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν εμφανίζουν συμπτώματα και ως εκ τούτου δεν διαγιγνώσκονται. Ωστόσο, περίπου ένα στα χίλια παιδιά, αναπτύσσει μια φλεγμονώδη κατάσταση που ονομάζεται παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (MIS-C), εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων μετά την νόσηση.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων;

Τα συμπτώματα που προκαλεί το παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων είναι:

Σημειώνεται ότι με έγκαιρη διάγνωση, το παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων, μπορεί να θεραπευτεί με την χρήση ανοσοκατασταλτικών, όπως τα στεροειδή.

Τονίζεται ότι στην περίπτωση που το εν λόγω σύνδρομο παραμείνει αναντιμετώπιστο, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Γιατί συμβαίνει το παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο;

Για να μπορέσει να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί προκαλείται το φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων μετά τη νόσηση με COVID-19 και κυρίως γιατί προκαλείται μόνο σε παιδιά, η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Carrie Lucas, επίκουρη καθηγήτρια ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven, Conn και οι συνεργάτες της, πραγματοποίησαν την δική τους μελέτη.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησαν αιματολογικές εξετάσεις σε παιδιά με MIS-C, σε ενήλικες με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 και σε υγιή παιδιά και ενήλικες, διαπιστώνοντας ότι οι υπογραφές του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών με MIS-C ήταν διαφορετικές συγκριτικά με τις άλλες ομάδες. Ειδικότερα, τα παιδιά με MIS-C είχαν υψηλά επίπεδα αλαρμίνης (μόρια που αποτελούν μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος που ανταποκρίνεται γρήγορα σε όλες τις λοιμώξεις).

Σημειώνεται ότι προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η έμφυτη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού μπορεί να είναι ισχυρότερη από αυτήν των ενηλίκων και ενδεχομένως αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά έχουν πιο ηπία συμπτώματα όταν μολυνθούν με τον νέο κορωνοϊό. Η έμφυτη ανοσία μπορεί είναι πιο ενεργή στα παιδιά, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο πολύ που να συμβάλει στην εμφάνιση φλεγμονώδους ασθένειας.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με MIS-C είχαν αξιοσημείωτη αύξηση ορισμένων προσαρμοστικών ανοσολογικών αποκρίσεων (οι άμυνες του σώματος που το ωθούν να θυμάται και να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα παθογόνα, όπως οι ιοί, τα βακτήρια και οι μύκητες), οι οποίες αντί να ενεργούν προστατευτικά, έτειναν να προσβάλλουν υγιείς ιστούς, όπως συμβαίνει στις αυτοάνοσες ασθένειες.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πιο πάνω ευρήματα που καταδεικνύουν τις “υπογραφές” του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών με MIS-C, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των παιδιών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την συγκεκριμένη διαταραχή, οπότε θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Immunity.