Ενδοκρινολογικά

Πόσο γρήγορα μπορεί ο προδιαβήτης να εξελιχθεί σε διαβήτη;

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με προδιαβήτη, συνήθως προειδοποιούνται από τους γιατρούς τους, ότι η κατάστασή τους μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον σε διαβήτη. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, έχει ποσοτικοποιήσει το χρονικό διάστημα εξέλιξης της νόσου, διαπιστώνοντας ότι ο προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη μέσα σε ένα χρόνο. (Προδιαβήτης: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;)

Μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη ο προδιαβήτης;

Περίπου ένας στους 20 ενήλικες, 65 ετών και άνω, με προδιαβήτη θα καταλήξει να αναπτύξει διαβήτη εντός 12 μηνών, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη Longitudinal Epidemiologic Assessment of Diabetes Risk (LEADR). (Ο διαβήτης επηρεάζεται μόνο από το TI τρώμε; Ή και από το ΠΟΤΕ τρώμε;)

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 2 εκατομμύρια ενήλικες μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Δεκεμβρίου 2018. Από αυτά τα 2 εκατομμύρια, το 14,3% από τους 50.152 ενήλικες που διαγνώστηκαν με προδιαβήτη, η νόσος τους εξελίχθηκε σε διαβήτη μέσα σε 2,3 χρόνια. Με βάση αυτό, ο εκτιμώμενος ρυθμός προόδου της νόσου ήταν 5,3%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπήρξαν δύο κύριοι παράγοντες που επηρέασαν την πιθανότητα εξέλιξης του προδιαβήτη σε διαβήτη και συγκεκριμένα ο δείκτης μάζας του σώματος (ΔΜΣ) και το αρχικό επίπεδο A1C (μέτρο των μέσων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες). Οι ασθενείς με υψηλό ΔΜΣ και εκείνοι με υψηλά επίπεδα A1C είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο αυτά τα επίπεδα αυξάνονταν. Την ίδια ώρα που αυξημένο κίνδυνο διέτρεχαν και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και υπέρτασης.

Πώς θα ελέγξετε τον προδιαβήτη;

Για να ελέγξετε τον προδιαβήτη και να τον αποτρέψετε από το να εξελιχθεί σε διαβήτη, πρέπει να δράσετε γρήγορα μετά τη διάγνωση.

Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε από τη στιγμή της διάγνωσής σας, είναι να υιοθετήσετε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει μια καλά ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση (περίπου 8000-10000 βήματα την ημέρα για άτομα κάτω των 60 ετών / 6000-8000 βήματα την ημέρα για άτομα άνω των 70 ετών). (Ποια αθλήματα δεν κάνουν καλό στην υγεία μας;)

Συνιστώνται επίσης απλές πρακτικές όπως:

Αν έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη και ανησυχείτε για την εξέλιξη της ασθένειάς σας συζητήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω μέτρα πρόληψης. Να υπενθυμίσουμε ότι δυστυχώς ο προδιαβήτης και ο πρώιμος διαβήτης τείνουν να είναι σιωπηλοί και οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται τυχαία σε εργαστηριακές εξετάσεις για άλλους λόγους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι που σταματούν την εξέλιξη της νόσου και οι γιατροί και οι ενδοκρινολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε το καλύτερο για την υγεία σας.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του προδιαβήτη;

Μπορεί να έχετε προδιαβήτη για χρόνια χωρίς εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς το σάκχαρο στο αίμα σας παραμένει υψηλό με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα καθώς πλησιάζετε προς τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος παρουσιάζει παρόμοια προειδοποιητικά σημάδια, όπως:

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Prediabetes Can Progress in Just One Year https://www.verywellhealth.com/prediabetes-progression-study-5270676

Prediabetes – Your Chance to Prevent Type 2 Diabetes https://www.cdc.gov/diabetes/basics/prediabetes.html

Progression to Diabetes Among Older Adults With Hemoglobin A1c–Defined Prediabetes in the US https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2791310