Θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πονόλαιμο και τη θεραπεία του!

Ο πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα) προκαλείται από φλεγμονή και πρήξιμο των ιστών του λαιμού, λόγω μόλυνσης ή φλεγμονής.

Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, είναι οι πιο κοινές αιτίες του πονόλαιμου, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν πονόλαιμο, όπως η παλινδρόμηση οξέος, οι αλλεργίες και η υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών.

Τις περισσότερες φορές, οι ιογενείς πονόλαιμοι χρειάζονται μόνο καταπραϋντικά για να ξεπεραστούν, αλλά άλλες αιτίες, όπως ο στρεπτόκοκκος του λαιμού, απαιτούν θεραπεία. (Πονόλαιμος: Πόσο βοηθητικές είναι οι γαργάρες με αλατόνερο;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο πονόλαιμος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με πονόλαιμο, έχουν και άλλα συμπτώματα, ανάλογα με την αιτία του, που κυμαίνονται από πόνο και γρατσούνισμα του λαιμού, μέχρι πρήξιμο και δυσκολία στην κατάποση. Σημειώνεται ότι ο πόνος και η ενόχληση, εμφανίζονται είτε μόνο κατά την κατάποση, είτε είναι συνεχείς. (Πονόλαιμος: Αποτελεί πάντα ένδειξη ασθένειας;)

Τα άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πονόλαιμο, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον γιατρό να βρει την αιτία του πονόλαιμου.

Ακόμη και χωρίς άλλα συμπτώματα, αν ο πονόλαιμος είναι τόσο σοβαρός που δεν μπορείτε να καταπιείτε ή να κοιμηθείτε, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. (Πονοκέφαλος στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για τον πονόλαιμο;

Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας:

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του πονόλαιμου;

Ο πονόλαιμος προκαλείται συνήθως από ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α  (στρεπτόκοκκος) και το βακτήριο της μονοπυρήνωσης. Σε μικρά παιδιά, δύο άλλες ιογενείς αιτίες, είναι ο ιός Coxsackie και η ερπαγγίνα. (Πονόλαιμος: Πότε πρέπει να ανησυχείτε για το παιδί σας; Τι μπορεί να σημαίνει ο έντονος πονόλαιμος;)

Ο στρεπτόκοκκος του λαιμού είναι η βασικότερη αιτία του πονόλαιμου, για περίπου το 1/3 των παιδιών σχολικής ηλικίας και για περίπου το 10% των ενηλίκων. Ο στρεπτόκοκκος προκαλείται από βακτήρια και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. Συνήθως δεν προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα, όπως η ρινική παροχέτευση, ο βήχας και η συμφόρηση, αλλά προκαλεί πυρετό. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για ένα γρήγορο τεστ στρεπτόκοκκου.

Επιπρόσθετα, ο πονόλαιμος μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

 • Αλλεργιών
 • Ρινικής σταγόνας
 • Υπερβολικής χρήσης των φωνητικών χορδών
 • Καπνίσματος
 • Παλινδρόμησης οξέος
 • Περιβαλλοντικών ερεθιστικών παραγόντων, όπως ο καπνός, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι βιομηχανικοί ρύποι
 • Ξηρού αέρα που προκαλεί ξηρότητα στο λαιμό

Πώς θεραπεύεται ο πονόλαιμος;

Ο βασικότερος τρόπος θεραπείας του πονόλαιμου είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που τον προκαλεί. Για παράδειγμα, αν ο πονόλαιμος είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, όπως ο στρεπτόκοκκος, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και η αμοξικιλλίνη για την απομάκρυνση της μόλυνσης, γεγονός που με τη σειρά του θα λύσει το πρόβλημα του πονόλαιμου. (Καλοκαιρινό κρυολόγημα: Ποια είναι η βασική αιτία του;)

Πώς θα καταπραΰνετε τον πονόλαιμο;

 • Υγράνετε τον αέρα του χώρου σας, χρησιμοποιώντας υγραντήρες δωματίου.
 • Πιείτε τσάι με μέλι, το οποίο λειτουργεί ως λιπαντικό του λαιμού.
 • Κάντε γαργάρες με αλατόνερο. Αναμίξτε 1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι με 1/2 φλιτζάνι νερό. (Πονόλαιμος: Πόσο βοηθητικές είναι οι γαργάρες με αλατόνερο;)
 • Πιπιλίστε παστίλιες ή σκληρές καραμέλες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is a Sore Throat? https://www.verywellhealth.com/overview-of-sore-throat-1191991

Environmental and non-infectious factors in the aetiology of pharyngitis (sore throat) https://link.springer.com/article/10.1007/s00011-012-0540-9

Sore Throat https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/198488