Μολυσματικές ασθένειες

Περίπου 1 στα 10 άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 εισάγονται ξανά ή πεθαίνουν μέσα σε 30 ημέρες

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που νοσηλεύονται με COVID-19, καταλήγουν ξανά στο νοσοκομείο ή πεθαίνουν μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με μια νέα Καναδική μελέτη.

Τα άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 διατρέχουν κίνδυνο δεύτερης νοσηλείας ή θανάτου;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, εξετάζοντας τα συμπεράσματα μιας ανασκόπησης δεδομένων από 843.737 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αλμπέρτα και του Οντάριο, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2021, διαπίστωσαν ότι 1 στα 10 άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, χρειάστηκαν και δεύτερη νοσηλεία ή κατέληξαν τελικά σε θάνατο ένα μήνα αργότερα. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τα άτομα που βγήκαν θετικά στη νόσο COVID-19, περίπου 5% χρειάστηκαν νοσηλεία, με μέση διάρκεια νοσηλείας τις 8 ημέρες. Από αυτούς, το 14% εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και περίπου το 18% πέθαναν κατά την αρχική τους νοσηλεία.

Από όσους τελικά πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 11%, είτε χρειάστηκαν να νοσηλευτούν ξανά, είτε πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Finlay McAlister, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. (COVID-19: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, μήνες μετά την ανάρρωση)

Οι πιο συχνά αναφερόμενοι λόγοι επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ποσοστά επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο για τη νόσο COVID-19, ήταν μεν υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες ιατρικές καταστάσεις, αλλά δεν ήταν ασυνήθιστα υψηλά. Ο Δρ. Ryan Maves, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Wake Forest, στην Ιατρική Σχολή της Βόρειας Καρολίνας και πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας COVID-19 στο Ιατρικό Αμερικανικό Κολλέγιο, παρατηρώντας το ποσοστό επαναεισαγωγής των ασθενών στο νοσοκομείο, τόνισε ότι ήταν χαμηλότερο από αυτό που περίμενε, δεδομένης της σοβαρότητας της ασθένειας και του αυξημένου αριθμού θανάτων που άφησε στο πέρασμά της. (Long COVID-19: Μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα συνδρόμου χρόνιας κόπωσης)

Η Bernadette M. Boden-Albala, διευθύντρια και ιδρυτική κοσμήτορας του Προγράμματος Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine, σημείωσε από την πλευρά της, ότι η  μολυσματικότητα της COVID-19 και η πίεση που έχει ασκήσει η πανδημία στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν πιθανούς παράγοντες επαναεισαγωγής των ασθενών στο νοσοκομείο με COVID-19.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να επανεισαχθεί στο νοσοκομείο;

Τα άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν:

  • Ηλικιωμένοι
  • Άνδρες
  • Άτομα με πολλαπλές συννοσηρότητες
  • Ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για COVID-19 στην Αλμπέρτα (91%) και το Οντάριο (95%) ήταν ανεμβολίαστοι. Την ίδια ώρα που δυστυχώς, πολλοί από αυτούς είχαν συννοσηρότητες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η χρόνια πνευμονική νόσος, ο καρκίνος και πολλά άλλα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια, που με τη σειρά του οδηγεί σε επιπλοκές όπως η αναπνευστική δυσχέρεια, η καρδιακή ανεπάρκεια και η πνευμονία, που τελικά οδηγούν τον ασθενή πίσω στο νοσοκομείο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μη εμβολιασμένους, των οποίων οι οργανισμοί πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να δημιουργήσουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση.

Τόσο ο Boden-Albala, όσο και ο Maves, τόνισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η επανεισαγωγή για COVID-19 στο νοσοκομείο, είναι η πρόληψη, αρχικά μέσω του εμβολιασμού. (Εμβόλια Covid-19: Ποιοι τύποι εμβολίων υπάρχουν;) (Πιο συχνές οι παρενέργειες με τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

About 1 in 10 People Hospitalized with COVID-19 Are Readmitted or Die Within 30 Days https://www.healthline.com/health-news/about-1-in-10-people-hospitalized-with-covid-19-are-readmitted-or-die-within-30-days#Readmission-rate-not-unusual

The risk of death or unplanned readmission after discharge from a COVID-19 hospitalization in Alberta and Ontario https://www.cmaj.ca/content/194/19/E666