Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για διακοπή του καπνίσματος;

Ποια ηλικία είναι η καλύτερη για διακοπή του καπνίσματος;

Οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 35 ετών, καταφέρνουν να αναστρέψουν σχεδόν πλήρως τους κινδύνους που διατρέχουν από αυτό, συγκριτικά με τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ, σύμφωνα με μια νέα Εθνική Μελέτη. (Διακοπή καπνίσματος και σύντομες παρεμβάσεις)

Στη μελέτη, οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν και το όφελος που έχει η διακοπή του καπνίσματος, για άτομα άνω των 35 ετών, διαπιστώνοντας ότι ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με το κάπνισμα μειώθηκε κατά:

  • 90% για τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 45 ετών
  • 66% για τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα από τα 45 μέχρι τα 64 τους χρόνια

Σύμφωνα με τον John P. Pierce, PhD, διευθυντής Επιστημών Πληθυσμού στο UC-San Diego’s Το Moores Cancer Center, οι συνέπειες του καπνίσματος για τους νεαρούς καπνιστές αποτελούν πρόκληση για τους επαγγελματίες που προσπαθούν να τους παρακινήσουν να διακόψουν αυτή την κακή συνήθεια, όσο γίνεται νωρίτερα. Χωρίς έναν ηλικιακό στόχο που σχετίζεται με συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης του κινδύνου, είναι δελεαστικό για τους καπνιστές να σκέφτονται λανθασμένα ότι δεν χρειάζεται να διακόψουν το κάπνισμα άμεσα. (Διακοπή καπνίσματος: Η διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει;)

Στη μελέτη, εξετάστηκαν πληροφορίες από 551.388 άτομα, οι οποίες συλλέχθηκαν από το CDC από το 1997 έως το 2018. Οι ερευνητές, συνέλεξαν επίσης δεδομένα για τις αιτίες θανάτου των συμμετεχόντων, μέχρι το τέλος του 2019. (8 συμβουλές για να κόψετε γρήγορα και εύκολα το κάπνισμα)

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι ενεργοί καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με την ομάδα που ονομάστηκε «μη καπνιστές», στην οποία συμπεριλήφθηκαν άτομα που κάπνισαν λιγότερα από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. (Μπορεί το ηλετρονικό τσιγάρο να οδηγήσει στην διακοπή του καπνίσματος;)

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης απηχούν προηγούμενα ευρήματα άλλων μελετών, αλλά παράλληλα δείχνουν και το πώς οι δημογραφικοί παράγοντες του καπνιστή, όπως η φυλή και το φύλο του, επηρεάζουν τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διακοπή του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος στη μείωση του κινδύνου θανάτου, είναι συγκρίσιμα ανάμεσα σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Ανάμεσα στους πρώην καπνιστές κάθε φυλετικής και εθνικής ομάδας, είτε άνδρες, είτε γυναίκες, η διακοπή του καπνίσματος συσχετίστηκε με μειώσεις, κατά περίπου 80%, στη θνησιμότητα που σχετίζεται με το συνεχές κάπνισμα. Αυτές οι συσχετίσεις ήταν συνεπείς για αιτίες θανάτου όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. (Κάπνισμα: τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη διακοπή του;)

Τα ευρήματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα και πολύ σημαντικά για την καθοδήγηση των προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος. Το κάπνισμα είναι πολύ καλύτερο να διακόπτεται πριν την ηλικία των 35 ετών, αλλά η διακοπή του σε κάθε ηλικία, προσφέρει σημαντικό όφελος που ξεκινά από 66% (άτομα 45 έως 64 ετών) και φτάνει το 90% (άτομα κάτω των 45 ετών).  (4 συμβουλές για πιο εύκολη διακοπή του καπνίσματος)

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διακοπής του καπνίσματος;

Για να διακόψετε με επιτυχία το κάπνισμα, ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές:

  • Υποκατάστατα νικοτίνης: Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο θεραπείας με υποκατάστατα νικοτίνης. Τα υποκατάστατα νικοτίνης διατίθενται σε μορφή ρινικού σπρέι, επιθέματα, τσίχλες και παστίλιες. Αποφύγετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο γιατί δημιουργεί άλλα θέματα υγείας.
  • Αποφύγετε τα ερεθίσματα: Οι καπνιστές έχουν την τάση να συνδέουν το κάπνισμα με μέρη και πρόσωπα. Αν συνηθίζατε να βγαίνετε σε συγκεκριμένους χώρους και να καπνίζετε, φροντίστε να τους αποφύγετε για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ζητήστε από τους φίλους σας να μην καπνίζουν μπροστά σας.
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας: Όταν νιώθετε επιθυμία για κάπνισμα, περιμένετε περίπου 10 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κάνετε κάτι που θα σας αποσπάσει την προσοχή. Αυτό το κόλπο θα σας κάνει να ξεχάσετε τη λαχτάρα σας για κάπνισμα.
  • Μασήστε τσίχλα: Όταν νιώθετε λαχτάρα για κάπνισμα, μασήστε μια τσίχλα. Αυτό θα ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας και θα σας κάνει να ξεχάσετε το τσιγάρο.
  • Ασκηθείτε: Η σωματική άσκηση αποσπά την προσοχή από την επιθυμία για κάπνισμα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What's the Best Age to Stop Smoking? Study Offers Clue https://www.webmd.com/smoking-cessation/news/20221026/best-age-to-stop-smoking-study

Association Between Smoking, Smoking Cessation, and Mortality by Race, Ethnicity, and Sex Among US Adults https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797597?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=102422

Quitting Smoking by Age 35 Years—A Goal for Reducing Mortality https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797599

Quitting smoking: 10 ways to resist tobacco cravings https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking/in-depth/nicotine-craving/art-20045454