Εξαρτησιογόνες ουσίες

Κάπνισμα: τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη διακοπή του;

Το κάπνισμα αποτελεί την πρωταρχική, αλλά και αναστρέψιμη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για αρκετούς, η διακοπή του καπνίσματος φαντάζει αποθαρρυντική γιατί φοβούνται ότι θα αργήσουν να δουν ορατές αλλαγές στη σωματική τους υγεία. Η αλήθεια είναι όμως ότι λίγη ώρα μετά το τελευταίο τσιγάρο, η βελτίωση στην υγεία του οργανισμού είναι εμφανής και προοδευτική. Φυσικά, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη διαδικασία, αφού ο οργανισμός πρέπει να απεξαρτητοποιηθεί από τη νικοτίνη, μια εξαιρετικά εθιστική ουσία. Ωστόσο, αν κανείς κόψει το κάπνισμα στην ηλικία των 25-35 ετών, ο οργανισμός του είναι σε θέση να επανέλθει πλήρως, σαν να μην είχε αρχίσει ποτέ να καπνίζει.

Τι συμβαίνει χρονολογικά στον οργανισμό με τη διακοπή του καπνίσματος;

Μετά από 1 ώρα

Φαίνεται τόσο καλό για να είναι αληθινό, θα πει κάποιος, κι όμως 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός επιστρέφει στο φυσιολογικό του. Η αρτηριακή πίεση επίσης μειώνεται και η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται ξανά.

Μετά από 12 ώρες

Τα τσιγάρα περιέχουν πολλές επιβλαβείς για τον οργανισμό τοξίνες, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, μια αέρια ουσία που υπάρχει στον καπνό των τσιγάρων. Το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει την είσοδο του οξυγόνου στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος. Σε υπερβολικές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει ασφυξία λόγω της έλλειψης οξυγόνου ή ακόμα και να αποδειχθεί θανατηφόρο. Μετά το πέρας των 12 ωρών χωρίς τσιγάρο, ο οργανισμός είναι σε θέση να αποβάλλει το μονοξείδιο του άνθρακα και να επαναφέρει το οξυγόνο στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά από 1 ημέρα

Μετά από μόλις μια ημέρα χωρίς τσιγάρο, η αρτηριακή πίεση πέφτει και η πιθανότητα καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται. Το κάπνισμα αυξάνει το ρίσκο της στεφανιαίας νόσου, αφού χαμηλώνει τα επίπεδα της “καλής χοληστερόλης” και δυσχεραίνει την σωματική άσκηση που επωφελεί την καρδιά. Επίσης, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και καταλύει τη δημιουργία θρομβώσεων, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Στο χρονικό διάστημα αυτό, τα επίπεδα οξυγόνου αυξάνονται, επιτρέποντας στο άτομο να ασκηθεί, βελτιώνοντας έτσι την ευρύτερη υγεία του.

Μετά από 2 ημέρες

Το κάπνισμα βλάπτει τις νευρικές απολήξεις που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη της οσμής και της γεύσης. Με μόλις δύο ημέρες αποχή από το κάπνισμα, οι αισθήσεις της οσμής και της γεύσης παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση, καθώς οι νευρικές απολήξεις αρχίζουν να θεραπεύονται.

Μετά από 3 ημέρες

Την τρίτη ημέρα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα αποθέματα νικοτίνης στον οργανισμό εξαντλούνται. Αν και η έλλειψη νικοτίνης ωφελεί τον οργανισμό, τα πρώτα συμπτώματα στέρησης αρχίζουν να διαφαίνονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν έντονους πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και λιγούρες όσο ο οργανισμός προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Μετά από 1 μήνα

Ένα μήνα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η πνευμονική λειτουργία ξεκινά να βελτιώνεται. Οι πνεύμονες σταδιακά επουλώνονται και η χωρητικότητά τους αυξάνεται, κάτι που ελαττώνει τον βήχα και τη δύσπνοια που βιώνουν πολλοί καπνιστές. Η σωματική αντοχή όσον αφορά την άθληση βελτιώνεται και πλέον ο πρώην καπνιστής μπορεί να ανταπεξέλθει σε καρδιαγγειακές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο.

Μετά από 3 μήνες

Στους επόμενους μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η καρδιαγγειακή κυκλοφορία εξακολουθεί να βελτιώνεται.

Μετά από 9 μήνες

Μετά από 9 μήνες χωρίς τσιγάρο, οι πνεύμονες έχουν επουλωθεί σχεδόν πλήρως. Οι μικροσκοπικές δομές στο εσωτερικό των πνευμόνων, που ονομάζονται “βλεφαρίδες των πνευμόνων” μπορούν να επιτελέσουν ξανά με επιτυχία τον φυσιολογικό τους ρόλο, δηλαδή το να αποτρέπουν την είσοδο βακτηρίων και άλλων παθογόνων στους πνεύμονες. Συνεπώς, είναι λογικό ένας πρώην καπνιστής να παρατηρήσει ότι δεν νοσεί με την ίδια συχνότητα από λοιμώξεις του πνεύμονα.

Μετά από 1 χρόνο

Έχοντας διακόψει το κάπνισμα για ένα χρόνο, ο κίνδυνος νόσησης από στεφανιαία νόσο μειώνεται στο μισό και συνεχίζει να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Μετά από 5 χρόνια

Τα τσιγάρα περιέχουν πολλές γνωστές τοξίνες που, μεταξύ άλλων, στενεύουν τη διάμετρο των αρτηριών και των φλεβών και αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης. Μετά από 5 χρόνια αποχής από το κάπνισμα, ο οργανισμός έχει επουλωθεί και η διάμετρος των αρτηριών και φλεβών αυξάνεται ξανά. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται λιγότεροι θρόμβοι στον οργανισμό, γεγονός που χαμηλώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πιθανότητα αυτή συνεχίζει να μειώνεται στα επόμενα 10 χρόνια, όσο συνεχίζεται και η επούλωση του οργανισμού.

Μετά από 10 χρόνια

Μετά από 10 χρόνια, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα είναι η μισή σε σχέση με αυτή ενός καπνιστή. Αντίστοιχα, μειώνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του παγκρέατος και του λάρυγγα.

Μετά από 15 χρόνια

Έχοντας διακόψει το κάπνισμα για 15 χρόνια, η πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου του παγκρέατος είναι περίπου η ίδια με ενός μη καπνιστή.

Μετά από 20 χρόνια

Έπειτα από 20 χρόνια, ο κίνδυνος θανάτου από αιτίες σχετιζόμενες με το κάπνισμα, όπως πνευμονικές ασθένειες και καρκίνος, μειώνεται στο ίδιο επίπεδο με έναν άνθρωπο που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές στον οργανισμό και να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο. Όταν ένας άνθρωπος διακόψει το κάπνισμα, ο οργανισμός σταδιακά επανέρχεται και επανακτά τη ζωτικότητα ενός αντικαπνιστή με το πέρασμα του χρόνου. Κάθε χρόνος αποχής από το κάπνισμα μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών και συμβάλλει στην ευρύτερη υγεία. Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να διακόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να ζητήσετε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.