Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ποια συμπτώματα προκαλεί η κοιλιοκάκη στις γυναίκες;

Παρόλο που οι γυναίκες (70% των διαγνωσμένων ασθενών είναι γυναίκες) διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη πολύ πιο συχνά από τους άνδρες, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κοινά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η διάρροια, η κόπωση και η απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη παρατηρούν συμπτώματα που δεν έχουν να κάνουν με το γαστρεντερικό σύστημα. (Κοιλιοκάκη: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η κοιλιοκάκη στις γυναίκες;

Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι πολλές γυναίκες εμφανίζουν σε πρώτη φάση συμπτώματα κοιλιοκάκης που δεν σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα. Μια μεγάλη μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 40% των γυναικών που εξετάστηκαν, ανέφεραν «άλλα» συμπτώματα κοιλιοκάκης, όπως διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου και στειρότητα. Οι μισές από όσες ανέφεραν διαταραχές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, δήλωσαν ότι τα προβλήματα με την περίοδό τους εμφανίστηκαν πριν από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα.  Φυσικά, τα προβλήματα περιόδου εμφανίζονται για πολλούς άλλους λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την κοιλιοκάκη, αλλά όσες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο κοιλιοκάκης θα πρέπει να παρατηρούν τα συγκεκριμένα προβλήματα και από αυτή την σκοπιά. (Κοιλιοκάκη: Η ρύπανση επιδεινώνει τα συμπτώματά της στους νέους)

1. Υπογονιμότητα

Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται περίπου στο 1% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, ερευνητικές μελέτες διαπίστωσαν ότι επηρεάζει περίπου το 8% των γυναικών με «ανεξήγητη υπογονιμότητα», δηλαδή την υπογονιμότητα που οφείλεται σε παράγοντες που δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, όπως τα ορμονικά προβλήματα.

Η πλειονότητα των γυναικών που παρακολουθήθηκαν σε μελέτες που εξέταζαν την κοιλιοκάκη ως πιθανή αιτία υπογονιμότητας δεν είχαν πεπτικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να συνιστάται σε όλες τις γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα ο έλεγχος για κοιλιοκάκη, ανεξάρτητα αν δεν παρουσιάζουν πεπτικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπογονιμότητα σε γυναίκες ως σύμπτωμα κοιλιοκάκης, μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις (που είναι συχνές στις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη, ακόμη και σε όσες εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα) ή στην σωματική φλεγμονή.

2. Προβλήματα εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες με αδιάγνωστη κοιλιοκάκης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όπως η σοβαρή αναιμία, η αποβολή του εμβρύου και η αργή ανάπτυξή του, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές και οι θνησιγένειες μπορούν επίσης να αποτελούν σύμπτωμα κοιλιοκάκης, με αρκετούς επιστήμονες να συνιστούν στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα να ελέγχονται για κοιλιοκάκη.

Σημειώνεται ότι η κοιλιοκάκη έχει ενοχοποιηθεί και για τις πρώιμες περιόδους σε νεαρές κοπέλες, για την έλλειψη περιόδου, την ενδομητρίωση, τον πυελικό πόνο και για την πρώιμη εμμηνόπαυση. (Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση το στήθος; Τι μπορείτε να κάνετε;)

3. Αναιμία, Οστεοπόρωση, Θέματα Θυρεοειδούς

Η αναιμία, μια κοινή πάθηση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εμφανίζεται τακτικά σε γυναίκες με αδιάγνωστη κοιλιοκάκη. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα πάσχει από ανεξήγητη αναιμία, οι γιατροί κάνουν έλεγχο για κοιλιοκάκη. Η αναιμία αποδίδεται στις διατροφικές ελλείψεις που προκύπτουν από προβλήματα απορρόφησης σιδήρου, ως αποτέλεσμα της κοιλιοκάκης.

Επιπρόσθετα, η μη διαγνωσμένη κοιλιοκάκη αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Γι΄ αυτό το αποτέλεσμα, και πάλι ενοχοποιούνται οι διατροφικές ελλείψεις που σχετίζονται με προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και συγκεκριμένα βιταμίνης D, ασβέστιου και μαγνησίου.

Και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις, η δίαιτα χωρίς γλουτένη βελτιώνει τον τρόπο που ο οργανισμός απορροφά θρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και μειώνοντας τον κίνδυνο αναιμίας. 

Τέλος, το 7% περίπου των γυναικών με αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, όπως η νόσος του Graves, έχουν κοιλιοκάκη, η οποία δεν προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις άλλα συμπτώματα. (Κοιλιοκάκη: Επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής;)

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Celiac Disease Symptoms in Women https://www.verywellhealth.com/celiac-disease-symptoms-in-women-563115

Sex and gender issues in multiple sclerosis https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1756285613488434

Celiac Disease and Autoimmune Thyroid Disease http://www.clinmedres.org/content/5/3/184

Journal of Clinical Medicine Research https://www.jocmr.org/index.php/JOCMR/article/view/2970

Hematologic manifestations of celiac disease https://ashpublications.org/blood/article/109/2/412/23506/Hematologic-manifestations-of-celiac-disease

Retrospective evaluation of pregnant women with celiac disease https://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_15618/56-59.pdf

Coeliac disease and pregnancy outcomes https://journals.sagepub.com/doi/10.1258/om.2011.110007

Celiac Disease Facts and Figures https://www.cureceliacdisease.org/wp-content/uploads/341_CDCFactSheets8_FactsFigures.pdf

Celiac Disease: an Underappreciated Issue in Women's Health https://journals.sagepub.com/doi/10.2217/WHE.10.57