Ορθοπαιδικά

Πόνος στη μέση: Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων παρατείνει τον πόνο

Μια νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει τη κοινή γνώμη ότι η χρήση στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία του πόνου στη μέση, σε περίπτωση που η άσκηση και άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες δεν λειτουργήσουν.

Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θεραπεύει τον πόνο στη μέση;

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα θεωρούνται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος ανακούφισης του οξύ πόνου, αλλά στην πραγματικότητα ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει χρόνιο πόνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Translational Medicine.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η φλεγμονή είναι φυσιολογικό μέρος της ανάρρωσης, μετά από έναν επώδυνο τραυματισμό και ότι η αναστολή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. (Πόνος στην μέση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Σύμφωνα με τον Jeffrey Mogil, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill, για πολλές δεκαετίες, ήταν καθιερωμένη η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη θεραπεία του πόνου. Ωστόσο, σήμερα διαπιστώθηκε ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη λύση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα. (Είναι ο πόνος που αισθάνεστε οξύς ή χρόνιος;)

Οι ερευνητές εξέτασαν τον πόνο στη μέση επειδή είναι πολύ συχνός, με το 25% των ενηλίκων των ΗΠΑ να αναφέρει ότι βίωσε πόνο στη μέση του, τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με το CDC. Η οξεία οσφυαλγία διαρκεί λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, ενώ η χρόνια οσφυαλγία διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Εξετάζοντας δείγματα αίματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που ο πόνος στη μέση τους απομακρύνθηκε, είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής που προκλήθηκαν από τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Σύμφωνα με τον Mogil, τα ουδετερόφιλα κυριαρχούν στα πρώιμα στάδια της φλεγμονής και θέτουν το στάδιο για την αποκατάσταση της βλάβης των ιστών. «Η φλεγμονή εμφανίζεται για κάποιο λόγο και φαίνεται ότι είναι επικίνδυνο να παρεμβαίνουμε σε αυτήν», τόνισε. (Χρόνια φλεγμονή: Κατανόηστε την για να την διαχειριστείτε!)

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός των ουδετερόφιλων σε ποντίκια, παράτεινε έως και 10 φορές τον πόνο τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο οξύς πόνος μετατράπηκε σε χρόνιο μετά την χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και στεροειδών.  

Το Πανεπιστήμιο McGill, τόνισε ότι παρόλο που τα συγκεκριμένα ευρήματα υποστηρίζονται και από άλλες μελέτες, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες και δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε να επανεξεταστεί ο τρόπος αντιμετώπισης της οσφυαλγίας. (Χρόνιος πόνος στη μέση: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του;)

Τι είναι ο πόνος στη μέση;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ, ο πόνος στη μέση είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες σχετιζόμενης με την εργασία αναπηρίας. Τουλάχιστον 80% των Αμερικανών θα βιώσουν πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στη μέση είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού, όπως μυϊκή θλάση λόγω ξαφνικής κίνησης ή κακής μηχανικής του σώματος κατά την άρση βαρέων αντικειμένων.

Ο πόνος στη μέση μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα ορισμένων ασθενειών όπως:

  • Καρκίνος του νωτιαίου μυελού
  • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Ισχιαλγία
  • Αρθρίτιδα
  • Νεφρικές λοιμώξεις
  • Λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης

Ο οξύς πόνος στη μέση μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες σε λίγες εβδομάδες, ενώ ο χρόνιος πόνος διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. (Χρόνιος πόνος: Ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσετε τον τρόπο που τον διαχειρίζεστε)

Ο πόνος στη μέση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα 30 έως 50 ετών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα με την πάροδο των ετών. Καθώς μεγαλώνετε, υπάρχει μείωση στο περιεχόμενο υγρό μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη. Αυτό σημαίνει ότι οι δίσκοι στη σπονδυλική στήλη παρουσιάζουν ευκολότερα ερεθισμό. Μπορεί επίσης να χάσετε μέρος του μυϊκού τόνου, κάτι που καθιστά τη μέση περισσότερο επιρρεπή σε τραυματισμό. Για αυτό, η ενδυνάμωση των μυών της μέσης και η χρήση σωστής μηχανικής σώματος βοηθούν στην πρόληψη του πόνου. (Τα μυοχαλαρωτικά θεραπεύουν τον πόνο στην πλάτη;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Using Anti-Inflammatory Drugs May Prolong Back Pain https://www.webmd.com/back-pain/news/20220512/using-anti-inflammatory-drugs-may-prolong-back-pain

Acute inflammatory response via neutrophil activation protects against the development of chronic pain https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abj9954

Discovery reveals blocking inflammation may lead to chronic pain https://www.mcgill.ca/newsroom/channels/news/discovery-reveals-blocking-inflammation-may-lead-chronic-pain-339532

Acute Low Back Pain https://www.cdc.gov/acute-pain/low-back-pain/index.html

Common Medications Can Prolong Back Pain, Study Says https://www.nytimes.com/2022/05/11/health/medications-back-pain-overuse.html