Γυναίκα

Πώς θα αποτρέψετε τον κνησμό του κόλπου;

Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν βιώσει κολπική ενόχληση ή φαγούρα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, ιδιαίτερα αν ο κνησμός είναι σοβαρός και επαναλαμβανόμενος. Παρόλο που οι ιατρικές θεραπείες βοηθούν στην επίλυση της υποκείμενης αιτίας του κνησμού, υπάρχουν και πρακτικές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής. (Γυναικείος κόλπος: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος;)

Ποιες καταστάσεις προκαλούν κνησμό στον κόλπο;

Το κλειδί για την πρόληψη της επαναλαμβανόμενης κολπικής φαγούρας είναι ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας. Η Αμερικανική Ακαδημία περιγράφει μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του κολπικού κνησμού:

  • Βακτηριακή κολπίτιδα (BV), που προκαλείται από την υπερανάπτυξη κολπικών βακτηρίων και εκδηλώνεται με φαγούρα, κάψιμο, πρήξιμο, έκκριση και μυρωδιά ψαριού.
  • Κολπική καντιντίαση, γνωστή και ως λοίμωξη ζύμης, η οποία επηρεάζει τρεις στις τέσσερις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους.
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, η τριχομονάδα κ.α.
  • Ατοπική δερματίτιδα, μια μορφή εκζέματος που προκαλεί κνησμό, ερυθρότητα, κάψιμο και πόνο, κυρίως στο αιδοίο.
  • Δερματίτιδα εξ΄επαφής, μια αλλεργική μορφή εκζέματος που προκαλείται από μια σειρά πιθανών ερεθιστικών παραγόντων, όπως σαπούνια, αντισηπτικά, λιπαντικά, σπερματοκτόνα, ταμπόν, σερβιέτες κ.α.
  • Ομαλός λειχήνας, μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ένα κνησμώδες, ανώμαλο εξάνθημα, που περιστασιακά επηρεάζει τον κόλπο ή το αιδοίο.
  • Σκληρυντικός λειχήνας, συγγενείς του ομαλού λειχήνα που επηρεάζει κυρίως το αιδοίο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, προκαλώντας πόνο, κνησμό και λεπτές λευκές δερματικές κηλίδες.
  • Εμμηνόπαυση, που χαρακτηρίζεται από απότομη πτώση των οιστρογόνων, ξήρανση και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου.
  • Εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ατοπικά εξανθήματα στο 50% των γυναικών, πιο συχνά κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή τις εβδομάδες αμέσως μετά τον τοκετό.

Πώς θα αποτρέψετε τον κνησμό του κόλπου;

Αν και υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του κολπικού κνησμού, υπάρχουν φορές που η κατάσταση μπορεί να είναι εντελώς ιδιοπαθής (χωρίς γνωστή αιτία). Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που ο κνησμός δεν μπορεί να αποφευχθεί, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. (Προβιοτικά: Πώς βοηθούν στη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας;)

Όποια και αν είναι η αιτία, γνωστή ή άγνωστη, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε τη φαγούρα, όπως:

  • Καλή προσωπική υγιεινή: Περιλαμβάνει τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων με νερό και απλό σαπούνι χωρίς αρώματα και τη διατήρηση της πυελικής περιοχής στεγνής κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω: Περιλαμβάνει το σκούπισμα μετά από ούρηση ή κένωση, για να μειωθεί ο κίνδυνος κολπικής μόλυνσης.
  • Αποφυγή χρωμάτων και αρωμάτων: Κατά κανόνα, θα πρέπει να αποφεύγετε οποιοδήποτε προϊόν έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά σας όργανα που είναι αρωματισμένο ή έγχρωμο, όπως τα αφρόλουτρα και το χαρτί υγείας.
  • Χρήση λευκού βαμβακερού εσωρούχου: Το βαμβάκι αναπνέει και βοηθά στην κυκλοφορία του αέρα γύρω από τον κόλπο. Τα συνθετικά υφάσματα τείνουν να κλειδώνουν την υγρασία και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ΄επαφής.
  • Χρήση λιπαντικού: Εάν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα, το λιπαντικό με βάση το νερό μπορεί να αποτρέψει τον ερεθισμό που προκαλεί κνησμό.
  • Αλλαγή υγρών ρούχων: Βρεγμένα μαγιό ή ιδρωμένα ρούχα γυμναστικής θα πρέπει να αλλάζονται άμεσα.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How to Prevent Vaginal Itchiness https://www.verywellhealth.com/vaginal-itchiness-prevention-and-relief-3522668

Estrogen-deficient skin: The role of topical therapy https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647519300012?via%3Dihub

Increased risk of bacterial infections among the obese with chronic diseases https://link.springer.com/article/10.1007/s12603-015-0472-5

Women’s Skin throughout Lifetime https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/541867/

Vaginitis: Diagnosis and Treatment https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2018/0301/p321.html