Υγεία Δέρματος

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έρπητα ζωστήρα ή κάποια άλλη δερματική πάθηση;

Αν ως παιδί έχετε περάσει ανεμοβλογιά, ενδεχομένως να θυμάστε τα εξανθήματα που είχατε στο πρόσωπο και στο σώμα σας, τα οποία σας προκαλούσαν φαγούρα. Ο ιός της ανεμοβλογιάς, παραμένει στο ανθρώπινο σώμα, αδρανής, για πολλά χρόνια. (Το γιαούρτι κάνει καλό στον έρπητα ζωστήρα; Μύθος ή αλήθεια;)

Ο ίδιος ιός, μπορεί να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής και να προκαλέσει έρπη ζωστήρα. Ο έρπης ζωστήρας προκαλεί επώδυνα εξανθήματα που χαρακτηρίζονται από φαγούρα. Τα εξανθήματα τείνουν να εμφανίζονται στη μια πλευρά του σώματος και περιέχουν φουσκάλες. (Έρπης ζωστήρ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Είναι επικίνδυνος;)

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έρπητα ζωστήρα;

Αν έχετε εξανθήματα που προκαλούν πόνο και φαγούρα στο σώμα σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αρχικά ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν περάσατε ανεμοβλογιά και θα εξετάσει τα συμπτώματά σας. Το εξάνθημα είναι το κύριο σημάδι του έρπητα ζωστήρα. (Πόσο διαρκεί το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα;)

Τα εξανθήματα του έρπητα ζωστήρα:

 • Εμφανίζονται στη μια πλευρά του σώματος και στο πρόσωπο
 • Χαρακτηρίζονται από κάψιμο, μυρμήγκιασμα και φαγούρα
 • Ξεκινούν ως κόκκινα εξογκώματα και σχηματίζουν φουσκάλες

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που προκαλούν εξανθήματα που μοιάζουν με έρπητα ζωστήρα, για τις οποίες γιατρός θα προβεί σε έλεγχο πριν διαγνώσει έρπητα ζωστήρα, όπως:

 • Δερματίτιδα εξ΄ επαφής: Δερματική αντίδραση που προκαλείται από αλλεργία σε λάτεξ, μέταλλα, χημικές ουσίες ή φάρμακα.
 • Λοίμωξη από Candida: Προέρχεται από έναν τύπο μύκητα που ονομάζεται Candida.
 • Ερπητοειδής δερματίτιδα: Ένα εξάνθημα που εμφανίζουν ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη.
 • Κηρίο: Δερματική λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια.
 • Τσιμπήματα εντόμων: Προκαλούν εξανθήματα που ορισμένες φορές μοιάζουν με έρπητα ζωστήρα.
 • Θυλακίτιδα: Φλεγμονή στις μικροσκοπικές τρύπες (θύλακες) από τις οποίες βγαίνουν οι τρίχες.
 • Ψώρα: Δερματική πάθηση που προκαλείται από ακάρεα.

Ένας τρόπος για να ξεχωρίσετε τον έρπητα ζωστήρα από τις πιο πάνω καταστάσεις είναι η παρατήρηση των υπολοίπων συμπτωμάτων που τον συνοδεύουν, όπως:

Ποιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για διάγνωση του έρπητα ζωστήρα;

Οι γιατροί σπάνια κάνουν εξετάσεις για έρπητα ζωστήρα, εκτός εάν το εξάνθημα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να γίνει διάγνωση. Μερικοί άνθρωποι υποβάλλονται σε εξετάσεις επειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. (Έρπης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον επιχείλιο έρπητα και τον έρπη γενετικών οργάνων)

Τα άτομα που υποβάλλονται σε εξετάσεις για έρπητα ζωστήρα είναι:

Οι γιατροί χρησιμοποιούν δύο τύπους εξετάσεων για τη διάγνωση της ανεμοβλογιάς ή του έρπητα ζωστήρα:

 • Εξέταση αντισωμάτων: Με την έκθεση στον ιό της ανεμοβλογιάς ζωστήρα, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει πρωτεΐνες (αντισώματα) για την καταπολέμησή του. Ο γιατρός αναζητά αυτές τις πρωτεΐνες μέσω εξέτασης αίματος. Η εν λόγω εξέταση μπορεί να δείξει αν ένα άτομο έχει ανεμοβλογιά ή είχε στο παρελθόν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα για την ύπαρξη έρπητα ζωστήρα.
 • Εξέταση ανίχνευσης ιού: Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να δείξει αν ο ιός της ανεμοβλογιάς ζωστήρα υπάρχει στο εξάνθημα. Ο γιατρός συλλέγει δείγματα από τα εξανθήματα που έχουν σχηματίσει κρούστα και τα υποβάλλει σε εργαστηριακό έλεγχο. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα μέσα σε 1-3 μέρες. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα, επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved