Σεξουαλική Υγεία

Πόσο διαρκούν τα χλαμύδια; Τι πρέπει να γνωρίζετε γι΄αυτό το ΣΜΝ;

Η διάγνωση των χλαμυδιών, εγείρει πολλά ερωτήματα, ανάμεσά τους και το πόσο θα διαρκέσουν. Τα χλαμύδια είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. (Χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χλαμύδια το 2020, αν και οι αριθμοί είναι πιθανώς υψηλότεροι, καθώς τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά παραμένουν αδιάγνωστα. Χωρίς διάγνωση και θεραπεία, τα χλαμύδια μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Η εξέταση αμέσως μόλις εμφανιστούν συμπτώματα είναι απαραίτητη, ειδικά εάν υπάρξει σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Ο έλεγχος για χλαμύδια συνιστάται επίσης σε όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάτω των 25 ετών. (Χλαμύδια: Είναι αποτελεσματικές οι σπιτικές θεραπείες στην καταπολέμησή τους;)

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι ένα βακτηριακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Είναι το πιο κοινό Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποια συμπτώματα προκαλούν τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια αποκαλούνται μερικές φορές και «σιωπηλή λοίμωξη», επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 5 – 30% των γυναικών και το 10% των ανδρών εμφανίζουν συμπτώματα.  Γι’ αυτό συνιστάται τακτικός έλεγχος. (Χλαμύδια: Μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί;)

Τονίζεται ότι τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί.

Συμπτώματα σε γυναίκες:

Συμπτώματα σε άνδρες:

  • Ουρηθρίτιδα (φλεγμονή της ουρήθρας)
  • Έκκριση βλέννας από το πέος
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Επιδιδυμίτιδα (φλεγμονή της επιδιδυμίδας)
  • Πόνος, ευαισθησία και/ή πρήξιμο στους όρχεις

Συμπτώματα μόλυνσης στον λαιμό:

Συμπτώματα για λοιμώξεις του ορθού:

  • Πρωκτίτιδα (φλεγμονή του έσω ορθού)
  • Πόνος στο ορθό
  • Έκκριση από το ορθό
  • Αιμορραγία από το ορθό

Πόσο διαρκούν τα χλαμύδια;

Όταν αρχίσει η χρήση αντιβιοτικών, η μόλυνση από τα χλαμύδια συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια έως τρεις εβδομάδες. Δεν συνιστάται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της επταήμερης θεραπείας με αντιβιοτικά. (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;)

Χωρίς την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία, ένα άτομο που δεν γνωρίζει ότι έχει χλαμύδια, μπορεί να παραμείνει μολυσμένο για χρόνια, μολύνοντας τους σεξουαλικούς του συντρόφους και αντιμετωπίζοντας σοβαρές επιπλοκές.

Ενώ τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τα χλαμύδια, δεν θα αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες επιπλοκές που προκαλούν. Ως εκ τούτου, οι συχνές εξετάσεις είναι σημαντικές. (Χλαμύδια: Τι είναι και πώς θεραπεύονται;)

Πώς μεταδίδονται τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια προκαλούνται από τα βακτήρια Chlamydia trachomatis και μεταδίδονται μέσω των σωματικών εκκρίσεων. Μπορούν να εξαπλωθούν μέσω κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ.

Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει η μη αντιμετώπιση των χλαμυδιών;

Τα χλαμύδια που δεν αντιμετωπίζονται, δεν είναι μόνο επικίνδυνα λόγω της πιθανότητας μόλυνσης άλλων ατόμων, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρές επιπλοκές. (Τα χλαμύδια μπορούν να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα)

Μερικές από αυτές τις επιπλοκές είναι οι ακόλουθες:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Long Does Chlamydia Last? https://www.verywellhealth.com/how-long-does-chlamydia-last-5323749

Symptoms -Chlamydia https://www.nhs.uk/conditions/chlamydia/symptoms/

Estimates of the Prevalence and Incidence of Chlamydia and Gonorrhea Among US Men and Women, 2018 https://journals.lww.com/stdjournal/Fulltext/2021/04000/Estimates_of_the_Prevalence_and_Incidence_of.4.aspx

Screening for Chlamydia and Gonorrhea US Preventive Services Task Force Recommendation Statement https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2784136

Chlamydia https://www.cdc.gov/std/statistics/2020/overview.htm#Chlamydia