Εγκυμοσύνη

Προγεννητικές επισκέψεις: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προγεννητικός έλεγχος
Προγεννητικός έλεγχος

Η άφιξη ενός μωρού στην οικογένεια είναι σίγουρο πως θα αλλάξει όλη την καθημερινότητά σας. Φυσικά, πριν τη γέννησή του υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να φροντίσετε. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι οι συχνές επισκέψεις στον γυναικολόγο σας. Οι έλεγχοι πριν τη γέννηση του μωρού ονομάζονται προγεννητικές επισκέψεις και σκοπός τους είναι να διαπιστώνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ότι το μωρό σας και εσείς είστε υγιείς. Ο γυναικολόγος σας θα κάνει εξετάσεις για συγκεκριμένες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη. Ενώ κάποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν νωρίς, άλλα μπορούν να προληφθούν εντελώς χάρη στις σύγχρονες μεθόδους προγεννητικών ελέγχων. Γενικά, οι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη είναι μέλλουσες μητέρες με εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε περίπτωση που η μητέρα είναι κάτω των 17 ή άνω των 35 ετών, είχε επιπλοκές σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή έχει κάποια ιατρική πάθηση που προϋπήρχε της εγκυμοσύνης.

“Η προγεννητική φροντίδα είναι θεμελιώδης για τη ζωή των μητέρων και των παιδιών τους” λέει η δρ. Monica Longo, ειδική στην προγεννητική υγεία.

Τι πρέπει να κάνω μόλις μείνω έγκυος;

Αν θεωρείτε πως εγκυμονείτε, καλό είναι να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας, ενώ αν είστε ήδη έγκυος θα πρέπει να τον επισκέπτεστε τακτικά. Οι περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο μια φορά την εβδομάδα στην αρχή, όμως όσο προχωράει η εγκυμοσύνη οι επισκέψεις αυξάνονται.

Σε μια προγεννητική επίσκεψη, ο γυναικολόγος αρχικά θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας, την υγεία σας και αν τυχόν έχετε ενοχλήσεις.  Έπειτα θα μετρήσει το σωματικό σας βάρος, όπως και θα κάνει σε κάθε επόμενη επίσκεψη, ώστε να υπολογίσει το υγιές βάρος για το σώμα σας. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή πάσχετε από κάποια πάθηση, όπως διαβήτη ή υπέρταση, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον γυναικολόγο, ώστε να μην επηρεαστεί η εγκυμοσύνη σας. Θα σας ζητηθεί επίσης να κάνετε εξετάσεις ούρων και αίματος. Οι μεν εξετάσεις ούρων αποσκοπούν στον εντοπισμό λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης γέννας, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα κύησης. Αντίστοιχα, με τις εξετάσεις αίματος μπορούν να εντοπιστούν παθολογικές καταστάσεις ή ασθένειες που πιθανόν επηρεάσουν την υγεία του μωρού σας, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πόσο τακτικά πρέπει να επισκέπτομαι τον γυναικολόγο ενώ είμαι έγκυος;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τις εξετάσεις αυτές σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Τους πρώτους μήνες της κύησης είναι καλό να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο περίπου μια φορά το μήνα, ενώ μετά τον 6ο μήνα κύησης οι γυναικολογικές επισκέψεις πρέπει να γίνονται περίπου κάθε 2 εβδομάδες. Ο γυναικολόγος θα σας κάνει υπερήχους για να ελέγξει την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού σας. Κατά τις επισκέψεις σας στον γυναικολόγο, θα ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο ζωής σας κατά την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να σταματήσετε συνήθειες που μπορούν να βλάψουν το μωρό, όπως το κάπνισμα, να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή και να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες. Οι βιταμίνες αλλά και το φυλλικό οξύ είναι σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Είναι αναγκαίο να ζητήσω ιατρική συμβουλή αν σκέφτομαι να αποκτήσω παιδί;

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδί, θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσετε με έναν γενετικό σύμβουλο πριν μείνετε έγκυος. Μάλιστα, η γενετική καθοδήγηση είναι απαραίτητη αν η υποψήφια μητέρα πάσχει από κάποια νόσο ή οικογενειακό ιστορικό χρωμοσωμικής ανωμαλίας, είναι ηλικίας 35 ετών και πάνω ή είχε πολλαπλές αποβολές στο παρελθόν. Ο γενετικός σύμβουλος θα πραγματοποιήσει εξετάσεις που θα σχετίζονται με την υγεία του μελλοντικού σας παιδιού, εξετάζοντας το αν υπάρχει πιθανότητα να γεννηθεί φέροντας κάποια ιατρική πάθηση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μεριμνήσετε για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη του μωρού σας πριν ακόμα γεννηθεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι προγεννητικές επισκέψεις συμβάλλουν στην πρόληψη και αποφυγή παθολογικών καταστάσεων, όπως μια χαμηλού βάρους γέννηση, δηλαδή κάτω των 2.500 γραμμαρίων, γεγονός που ευθύνεται για αρκετά μελλοντικά προβλήματα υγείας του παιδιού.

Ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, μην αμελήσετε τις επισκέψεις σας στον γυναικολόγο. Τα περισσότερα νοσοκομεία και ιατρεία έχουν μεριμνήσει για την ασφαλή προσέλευση των ασθενών και την τυχόν έκθεσή τους στον κορωνοϊό. Άλλωστε, η φροντίδα της υγείας του μωρού σας κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να επηρεάσει όλη του τη ζωή.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved