Βότανα

Saw palmetto για την υγεία του προστάτη και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης!

Τι είναι το saw palmetto;

Το saw palmetto (Serenoa repens ή Sabal serrulatum) είναι ένας μικρός φοίνικας που αναπτύσσεται κυρίως στις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για ποικίλες καταστάσεις, όπως οι διαταραχές του ανδρικού και γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και ο βήχας. Το φαρμακευτικό μέρος του φυτού είναι ο ώριμος και αποξηραμένος καρπός του, αλλά και οι σπόροι του.

Στις μέρες μας, το saw palmetto προωθείται ως συμπλήρωμα διατροφής για διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα, που οφείλονται στη διόγκωση του αδένα του προστάτη ή αλλιώς γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), καθώς και για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, της τριχόπτωσης και του χρόνιου πυελικού πόνου. Η ευεργετική δράση του saw palmetto φαίνεται πως σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητα των καρπών του σε λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η χρήση του saw palmetto;

  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) εμφανίζεται συνήθως στους ηλικιωμένους άντρες και χαρακτηρίζεται από διόγκωση του αδένα του προστάτη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως μέτρια έως και σοβαρά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα (πχ. συχνοουρία, επώδυνη ούρηση ή δυσκολία ούρησης).

To saw palmetto χρησιμοποιείται ευρύτατα για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και παρόλο που ο μηχανισμός δράσης δεν είναι απόλυτα σαφής, θεωρείται πως ίσως συμβάλει σε αυτό μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης του και της παρεμπόδισης της μετατροπής τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT).

Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του saw palmetto δεν έχει επιβεβαιωθεί, μελέτες δείχνουν ευεργετική δράση του στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται λόγω υπερπλασίας του προστάτη, όπως η μείωση της συχνοουρίας και του πόνου κατά την ούρηση  αλλά και η αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής των ούρων.

  • Χρόνια προστατίτιδα

Η προστατίτιδα ή αλλιώς φλεγμονή του προστάτη είναι μια κατάσταση που συνδέεται με αύξηση στο μέγεθος του προστάτη, προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα και πιθανότητα ανάπτυξης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Μελέτες έδειξαν πως η χρήση εκχυλίσματος saw palmetto μπορεί να μειώσει το πρήξιμο του προστάτη και τη φλεγμονή στην περίπτωση αυτή, μέσω ρύθμισης των επιπέδων διαφόρων δεικτών φλεγμονής, όπως η ιντερλευκίνη IL-6.

  • Τριχόπτωση

Το saw palmetto μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της ανδρογενετικής αλωπεκίας, τα οποία φαίνεται να συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα διυδροτεστοστερόνης. Σύμφωνα με μελέτες, το saw palmetto δρα είτε αναστέλλοντας τη δράση της 5α-ρεδουκτάσης, ενός ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), είτε μειώνοντας την ικανότητα δέσμευσης της DHT στους υποδοχείς ανδρογόνου.

Έτσι, τόσο η κατανάλωση του saw palmetto όσο και η τοπική χρήση του  μπορεί να συμβάλει στην μέτρια αναγέννηση των μαλλιών. Συγκεκριμένα, σε αρκετές μελέτες φάνηκε να βελτιώνει τον συνολικό αριθμό των μαλλιών σε ποσοστό έως 27%, την ποιότητα των μαλλιών κατά 60% και να αυξάνει την πυκνότητα τριχοφυΐας κατά 83% σε άτομα με αραίωση μαλλιών.

Είναι ασφαλές το saw palmetto;

Οι καρποί saw palmetto και το εκχύλισμα αυτών θεωρούνται ασφαλή για χρήση από ενήλικες. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες παρενέργειες που περιλαμβάνουν τις στομαχικές διαταραχές και ήπιους πονοκεφάλους.

Η ασφάλεια του δεν έχει μελετηθεί στην περίπτωση εγκύων ή μητέρων που θηλάζουν και παιδιών, γι’ αυτό απαιτείται η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη λήψη οποιουδήποτε φυτικού συμπληρώματος διατροφής.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Saw Palmetto https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=SawPalmetto

Saw Palmetto https://www.nccih.nih.gov/health/saw-palmetto

Saw Palmetto https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/saw-palmetto

Natural Hair Supplement: Friend or Foe? Saw Palmetto, a Systematic Review in Alopecia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33313047/

Saw Palmetto for Prostate Disorders https://www.aafp.org/afp/2003/0315/p1281.html

Saw palmetto and benign prostatic hyperplasia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15344416/

Use of saw palmetto ( Serenoa repens) extract for benign prostatic hyperplasia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31807332/