Πρόληψη και θεραπεία

Ταλαιπωρείστε από έντονο βήχα; Με αυτούς τους τρόπους θα ηρεμήσετε

Γιατί βήχουμε;

Ο βήχας προκαλείται όταν κάτι «καθίσει» στο λαιμό ενός ανθρώπου, είτε αυτό είναι σκόνη, είτε κάποια ρινική σταγόνα. Το βήξιμο βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των ενοχλητικών ουσιών  και στον καθαρισμό των πνευμόνων και της τραχείας. Το έντονο βήξιμο ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα κύτταρα που καλύπτουν τους ανώτερους αεραγωγούς. Ο βήχας που προκαλείται από το κρυολόγημα ή την γρίπη υποχωρεί μόνος του, αλλά υπάρχουν φορές που ο βήχας οφείλεται σε κάποια άγνωστη αιτία η οποία πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί.

Με ποιες σπιτικές θεραπείες μπορείτε να ανακουφίσετε τον βήχα σας;

Για να ανακουφίσετε τον βήχα σας, καταναλώστε άφθονο νερό ή χρησιμοποιείστε υγραντήρα δωματίου, για να απαλύνετε τον ερεθισμό του λαιμού σας και να βοηθήσετε την βλέννα να χαλαρώσει. Μπορείτε επίσης να φάτε λίγο μέλι πριν κοιμηθείτε. Μελέτες δείχνουν ότι τα γλυκά ανακουφίζουν τον βήχα. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρεπει να δίνεται μέλι σε παιδιά κάτω των 12 μηνών. Επιπρόσθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε προϊόντα που περιέχουν αλόη και μενθόλη που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, όπως οι παστίλιες.

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες με μενθόλη, τοπικά στο στήθος σας, για να διευκολύνετε το ανώτερο αναπνευστικό σας και να μειώσετε συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, που συνήθως συνοδεύουν τον βήχα.

Πώς θα ηρεμήσετε τον υγρό βήχα;

Εάν σας είναι δύσκολο να βγάλετε την βλέννα από τους αεραγωγούς σας ή αν αυτή είναι παχύρευστη, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας κάποιο φάρμακο με την ένδειξη «αποχρεμπτικό» ή ειδικές σταγόνες που διαλύουν την βλέννα. Εάν έχετε βήχα με πυρετό ή δύσπνοια, καλέστε το γιατρό σας. Σε περίπτωση που έχετε κάποια σοβαρή πάθηση, όπως το εμφύσημα, η πνευμονία, η χρόνια βρογχίτιδα ή το άσθμα, ενημερώστε τον γιατρό σας πριν λάβετε το οποιοδήποτε φάρμακο για τον βήχα. Σε καμία περίπτωση μην δίνετε σε παιδιά κάτω των 4ων ετών φάρμακα για τον βήχα.

Πώς θα ηρεμήσετε τον ξηρό βήχα;

Ο ξηρός βήχας προκαλείται είτε από κρυολόγημα, είτε από γρίπη, είτε ακόμη και από την σκόνη και τον καπνό. Τα φάρμακα που αναφέρουν την ένδειξη «κατασταλτικό», μπορούν να μειώσουν την ένταση του βήχα και τη διάρκειά του. Παράλληλα μπορούν να διευκολύνουν και τον ύπνο. Υπάρχουν μάλιστα και σταγόνες για τον βήχα και καραμέλες, που μειώνουν το «γαργαλητό» που προκαλείται στο πίσω μέρος του λαιμού. Σε καμία περίπτωση μη δίνετε σταγόνες και φάρμακα σε παιδιά κάτω των 4ων ετών.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον βήχα ενός παιδιού;

Μην δίνετε ποτέ τα πιο πάνω φάρμακα σε παιδιά κάτω των 4ων ετών, γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δώσετε το οτιδήποτε στο παιδί σας, αν αυτό είναι κάτω των 4-6 ετών. Για παιδιά από ενός έτους και άνω, μπορείτε να δοκιμάσετε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι, που όπως είπαμε πιο πάνω έχει κατασταλτικές ιδιότητες για τον βήχα. Συμβουλευτείτε περεταίρω τον παιδίατρό σας.

Τα αντιβιοτικά  μπορούν να σταματήσουν τον βήχα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να σταματήσουν τις πλείστες φορές τον βήχα, διότι ο βήχας είναι συνήθως αποτέλεσμα ιογενών λοιμώξεων, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, που περνούν μόνες τους μέσα σε περίπου μια εβδομάδα. Οπότε σε αυτό το διάστημα θα εξαφανιστεί και ο βήχας. Τα αντιβιοτικά δρουν μόνο ενάντια σε λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια. Σε περίπτωση που ο βήχας διαρκεί πέραν της μιας εβδομάδας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να βρείτε την αιτία του, ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε.


+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved