Καρκίνος

Θεραπεία καρκίνου: Οι γυναίκες βιώνουν χειρότερες παρενέργειες από τους άνδρες

Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες, συγκριτικά με τους άνδρες, να εμφανίσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων κλινικών δοκιμών.

Οι γυναίκες εμφανίζουν χειρότερες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου;

Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα επισημαίνει πιο σοβαρές παρενέργειες στις γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ανασκόπηση των διαφορών με βάση το φύλο μεταξύ ασθενών που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία και άλλες στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο.  (Ανοσοθεραπεία: Σε ποιους τύπους καρκίνου μπορεί να βοηθήσει;)

Η μελέτη δεν εξέτασε  συγκεκριμένα τους τύπους ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις συμπεριλαμβανόμενες κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, έδειξε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν:

  • γαστρεντερικά προβλήματα
  • στοματικά προβλήματα
  • προβλήματα ύπνου
  • προβλήματα που σχετίζονται με το αίμα και το μυελό των οστών

συγκριτικά με τους άνδρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Joseph M. Unger, PhD, αναπληρωτή καθηγητή στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology, πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη θεραπεία του καρκίνου.

Γενικότερα, οι γυναίκες είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έστω μια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από τη θεραπεία του καρκίνου, συγκριτικά με τους άνδρες. Μάλιστα, ανάμεσα στις γυναίκες που έλαβαν ανοσοθεραπεία, ο κίνδυνος ήταν 49% μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τον Unger, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία, συγκριτικά με τους άνδρες. Ωστόσο, αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι το αν το ίδιο μοτίβο ισχύει και για τις νεότερες θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες. (Μπορεί η ανοσοθεραπεία να θεραπεύσει τον καρκίνο;)

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 23.000 ασθενείς που είχαν εγγραφεί σε 202 κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν από έναν ερευνητικό οργανισμό, γνωστός ως SWOG Cancer Research Network, μεταξύ 1980 και 2019. Οι ερευνητές απέκλεισαν μελέτες που αφορούσαν καρκίνους του φύλου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών ή των όρχεων. Περίπου το 38% των εγγεγραμμένων ασθενών ήταν γυναίκες και το 62% ήταν άνδρες. Σύμφωνα με τον Unger, αυτό οφείλεται εν μέρει στον αποκλεισμό των κλινικών δοκιμών για τον καρκίνο του μαστού, αλλά αντικατοπτρίζει την τυπική αναλογία γυναικών και ανδρών σε θέματα καρκίνου στον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ενημέρωσης των γυναικών για τη θεραπεία του καρκίνου;

Στο ερώτημα αν ο τρόπος ενημέρωσης των γυναικών για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να αλλάξει με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, οι απόψεις διίστανται.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά και ως εκ τούτου δυνητικά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι ογκολόγοι παρέχουν καθοδήγηση στις γυναίκες σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουν από ορισμένα είδη θεραπειών για τον καρκίνο.

Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι παρόλο που οι παρατηρήσεις της μελέτης είναι αναμφίβολα σημαντικές, πρέπει να πραγματοποιηθεί περισσότερη έρευνα, διότι οι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν διαφορές στο προφίλ των παρενεργειών που βιώνουν.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο παρενεργειών από τη θεραπεία του καρκίνου;

Το φύλο ενός ασθενούς είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της θεραπείας του καρκίνου.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η νεφρική δυσλειτουργία. Εάν ένας ασθενής έχει κακή νεφρική λειτουργία, θα έχει πρόβλημα με τον καθαρισμό του φαρμάκου από το σώμα του και ως εκ τούτου είναι πιθανότερο να εμφανίσει χειρότερες παρενέργειες. (Χημειοθεραπεία: Τι είναι και πώς λειτουργεί στο σώμα;)

Όσον αφορά την ανοσοθεραπεία, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως το ποιος μπορεί να αναπτύξει τοξικότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας του και ποιος όχι.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Analysis: Women Experience More Cancer Treatment Side Effects Than Men https://www.verywellhealth.com/women-adverse-events-during-cancer-treatment-5221701

Sex Differences in Risk of Severe Adverse Events in Patients Receiving Immunotherapy, Targeted Therapy, or Chemotherapy in Cancer Clinical Trials https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.21.02377