Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Τι είναι το σημείο Lhermitte;

Το σημείο Lhermitte είναι μια σύντομη, έντονη αίσθηση που μοιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο διαπερνά το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη και αντανακλά στον κορμό και τα άκρα. Μπορεί να εμφανιστεί πολλαπλή σκλήρυνση αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα που δεν πάσχουν από Π.Σ. Όσοι έχουν βιώσει την αίσθηση αυτή την παρομοιάζουν με ηλεκτροσόκ. Προκύπτει από τη διέγερση ερεθισμένων νεύρων ή του νωτιαίου μυελού και προκαλεί μια αίσθηση παρόμοια με το χτύπημα στον αγκώνα.

Ποιες είναι οι αιτίες του σημείου Lhermitte;

Το σημείο Lhermitte εμφανίζεται συχνότερα με τη πολλαπλή σκλήρυνση. Η Π.Σ. συμβαίνει όταν ο οργανισμός επιτίθεται λανθασμένα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Το ΚΝΣ περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες του σημείου Lhermitte. Η πρώτη είναι η απομυελίνωση ή η βλάβη της μυελίνης γύρω από τα νεύρα. Η δεύτερη είναι η υπερδιέγερση, δηλαδή η αυξημένη πυροδότηση των νευρικών ινών στον εγκέφαλο. Η κακή επικοινωνία μεταξύ των κατεστραμμένων νευρικών ινών μπορεί επίσης να προκαλέσει το σημείο Lhermitte. Το σημείο Lhermitte είναι παρόν σε άλλες απομυελινωτικές διαταραχές, όπως η οπτική νευρομυελίτιδα, η οποία προσβάλλει το οπτικό νεύρο και τον νωτιαίο μυελό. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί με άλλες ιατρικές καταστάσεις και θεραπείες που επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό στην περιοχή του αυχένα. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • συμπίεση του νωτιαίου μυελού  (λόγω πχ όγκου)
 • τραυματισμό του νωτιαίου μυελού
 • ριζοπάθεια
 • αυχενική σπονδυλίτιδα
 • εγκάρσια μυελίτιδα
 • εκφύλιση του νωτιαίου μυελού
 • ορισμένες θεραπείες ακτινοβολίας ή χημειοθεραπείας για καρκίνο
 • η διακοπή της χρήσης ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο
 • φλεγμονή λόγω τραυματισμού ή βλάβης του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια)
 • δυσπλασία Arnold-Chiari
 • νόσος Behçet, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία
 • έρπητας ζωστήρας
 • συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • λήψη αναισθησίας ή άλλης επέμβασης στη σπονδυλική στήλη
 • διαταραχές του αυχενικού δίσκου, οι οποίες επηρεάζουν την κορυφή της σπονδυλικής στήλης

Αρκετές μελέτες περιπτώσεων έχουν υποδείξει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 και του σημείου Lhermitte. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή και τη διατήρηση της μυελίνης, της λιπαρής ουσίας που αποτελεί το περίβλημα της μυελίνης και καλύπτει τις νευρικές ίνες.

Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2015 υποδηλώνουν ότι το σημείο Lhermitte επηρεάζει 1 στα 3 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Περίπου το 16% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι το βίωσαν κατά τη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ποια είναι τα πιθανά εναύσματα του σημείου Lhermitte;

 • κάμψη αυχένα
 • κόπωση
 • άγχος
 • έκθεση σε θερμότητα

Το σημείο Lhermitte είναι διαφορετικό από το φαινόμενο Uhthoff. Με το φαινόμενο Uhthoff, τα νευρολογικά συμπτώματα Π.Σ. επιδεινώνονται προσωρινά με την έκθεση σε θερμότητα. Μπορεί να επιδεινωθούν, για παράδειγμα, κατά τη χρήση σάουνας.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό αν νιώσετε έντονη αίσθηση, σαν να σας διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα;

Τα άτομα που εμφανίζουν το σημείο Lhermitte για πρώτη φορά μπορεί να φοβούνται ότι η Π.Σ. επιδεινώνεται, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, μπορεί να είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό, καθώς μπορεί να είναι σε θέση να σας προτείνει θεραπευτικές επιλογές. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον πόνο που εμφανίζεται με το σημείο Lhermitte και άλλα συμπτώματα της νόσου.

Εάν το σημείο Lhermitte εμφανιστεί σε ένα άτομο χωρίς διάγνωση Π.Σ. ή άλλης γνωστής απομυελινωτικής πάθησης, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μιλήσει με έναν γιατρό. Μπορεί μερικές φορές να είναι ένα πρώιμο σημάδι Π.Σ.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για το σημείο Lhermitte;

Η εκπαίδευση και ο καθησυχασμός συχνά αρκούν για να βοηθήσουν τους περισσότερους ανθρώπους να διαχειριστούν τη δυσφορία του σημείου Lhermitte. Συχνά υποχωρεί μετά από αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία εάν συμβαίνει συχνά και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Διάφορες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου του σημείου Lhermitte και άλλων συμπτωμάτων της Π.Σ.

 1. Διαχείριση του στρες

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν ορισμένα άτομα. Περιλαμβάνουν τις εξής μεθόδους:

 1. Μηχανικές συσκευές

 • Η χρήση ενός μαλακού νάρθηκα για τον αυχένα μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποφεύγει τις κινήσεις του αυχένα που προκαλούν το σημείο Lhermitte.
 • Συσκευές ηλεκτρικής διέγερσης, όπως οι μονάδες διαδερμικής ηλεκτρικής διέγερσης νεύρων, χρησιμοποιούν ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα για την ανακούφιση του πόνου. Αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί βοηθούν στη μείωση των σημάτων πόνου και στη χαλάρωση των μυών. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην παραγωγή ορμονών που ονομάζονται ενδορφίνες και δρουν ως φυσικά αναλγητικά του πόνου.
 1. Φάρμακα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία για το σημείο Lhermitte, αλλά υπάρχουν κάποιες ανεπίσημες ενδείξεις ότι τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν:

 • Καρβαμαζεπίνη (Tegretol)
 • Οξκαρβαζεπίνη (Trileptal)
 • Γκαμπαπεντίνη (Neurontin)

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Physiological Dynamics in Demyelinating Diseases: Unraveling Complex Relationships through Computer Modeling https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613250/

Prevalence of Lhermitte's sign in multiple sclerosis versus neuromyelitis optica https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968359/

Lhermitte's Sign: The Current Status https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4445188/

Pain in Multiple Sclerosis https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Clinical_Bulletin_Pain-in-MS.pdf

Can vitamin B12 deficiency manifest with acute posterolateral or posterior cord syndrome? https://www.nature.com/articles/scsandc20166

Uhthoff Phenomenon https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470244/

Clinical and MRI manifestations of nitrous oxide induced vitamin B12 deficiency: A case report https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3829298/

Lhermitte Sign https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493237/#_NBK493237_pubdet_

Neck Pain Cervical Disc Disorders https://patient.info/doctor/cervical-disc-protrusion-and-lesions