Τι αισθάνεσαι;

Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Το άγχος επιδεινώνει τις ημικρανίες ή οι ημικρανίες το άγχος;

Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει ότι όταν έχετε ημικρανία και ταυτόχρονα άγχος, η ημικρανία σας επιδεινώνεται, οπότε δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη αν σας πούμε ότι τα άτομα που ταλαιπωρούνται συχνά από ημικρανίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχολογικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σχέση άγχους και ημικρανίας είναι αμφίδρομη: η αγχώδης ζωή αυξάνει την συχνότητα των ημικρανιών και οι συχνές ημικρανίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους.

Το άγχος επιδεινώνει τις ημικρανίες ή οι ημικρανίες το άγχος;

Οι ειδικοί εικάζουν ότι σε μερικούς ανθρώπους υπάρχει μια κοινή προδιάθεση να αναπτύξουν διαταραχές άγχους και ημικρανίες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο «σύστημα» στον εγκέφαλο ή στο σώμα τους, που τους καθιστά ευάλωτους στις δύο αυτές καταστάσεις.

Οι διαταραχές άγχους είναι πολύ συνηθισμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα επηρεάζουν περίπου το 18% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης. Από αυτά τα άτομα, το 30% – 50%, ταλαιπωρούνται παράλληλα και από ημικρανίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας.

Οι δύο αυτές καταστάσεις φαίνεται ότι επιδεινώνουν η μια την άλλη και είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το άγχος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες των ημικρανιών. Μάλιστα, ο φόβος των ανθρώπων για την επόμενη ημικρανία, επιδεινώνει το άγχος τους, πράγμα που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο άγχους – ημικρανίας.

Με βάση τα πιο πάνω λοιπόν, ένας καλός τρόπος για να μειώσετε την συχνότητα των ημικρανιών σας είναι να διαχειριστείτε το άγχος σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους;

Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος και η ημικρανία;

Η αντιμετώπιση ημικρανιών και άγχους είναι δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη. Νοουμένου, μάλιστα, ότι οι δύο αυτές καταστάσεις είναι αλληλένδετες, η αντιμετώπιση του άγχους συνεπάγεται ταυτόχρονη βελτίωση των ημικρανιών.

Για την αντιμετώπιση άγχους και ημικρανίας, οι γιατροί επιλέγουν την χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν το άγχος και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις ημικρανίες. Σύμφωνα ωστόσο με την έρευνα, στα ίδια αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει και η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Εάν λοιπόν ταλαιπωρήστε από διαταραχές άγχους και συχνές ημικρανίες, συζητήστε με τον γιατρό σας, τον νευρολόγο ή τον ψυχολόγο σας, για το ποια θεραπεία θα ήταν καταλληλότερη για εσάς και να θυμάστε ότι αντιμετωπίζοντας τις δύο αυτές καταστάσεις, θα δείτε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής σας και την καθημερινότητα σας.