Ψυχική υγεία

4+1 αιθέρια έλαια για τη Νόσο του Πάρκινσον

Η Νόσος του Πάρκινσον (PD) είναι μια προοδευτική πάθηση του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει πολλά σωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολίες ισορροπίας και συντονισμού, δυσκαμψία και τρόμο. Τα συμπτώματα επιδυνόνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε αλλαγές στην κινητικότητα και την ομιλία, την ίδια ώρα που οι ασθενείς ενδέχεται να αναπτύξουν ψυχικές παθήσεις, κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα ύπνου.

Η θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα, φυσικοθεραπεία και, αν κριθεί απαραίτητο, χειρουργική επέμβαση. Η χρήση αιθέριων ελαίων μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που ζουν με τη νόσο, ανακουφίζοντας τα συμπτώματά τους. (Νόσος του Πάρκινσον: Ποιες θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της;)

Ποια αιθέρια έλαια ανακουφίζουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον;

1. Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα αιθέριο έλαιο που έχει χρησιμοποιηθεί για το ηρεμιστικό της άρωμα. Υπάρχει ως πρόσθετο σε σαπούνια, λοσιόν και κεριά. Συνήθως, τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον δυσκολεύονται να κοιμηθούν, οπότε η λεβάντα με τις ισχυρές της ηρεμιστικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται ως βοήθημα ύπνου. 

Μια μελέτη του 2013, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν βενζοδιαζεπίνες (μια κοινή κατηγορία κατασταλτικών φαρμάκων) ως βοήθημα ύπνου δεν μπορούσαν να κοιμηθούν ικανοποιητικά το βράδυ. Ωστόσο, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν έλαιο λεβάντας σε αρωματοθεραπεία, είδαν τη διάρκεια του ύπνου τους να αυξάνεται στα επίπεδα που ήταν προηγουμένως, όταν λάμβαναν τα φάρμακα ύπνου. (8 Στρατηγικές για να αποκτήσετε έναν ποιοτικό ύπνο)

2. Γλυκό πορτοκάλι

Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον υποφέρουν, πολλές φορές, από αλλαγές της διάθεσης και άγχος. Το γλυκό πορτοκάλι έχει ελαφρύ άρωμα και αποδεδειγμένα βελτιώνει τη διάθεση και τα συμπτώματα άγχους. (5 βότανα που ανακουφίζουν από το άγχος και βοηθούν στον ύπνο)

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εισέπνευσαν άρωμα εσπεριδοειδών για 90 δευτερόλεπτα, παρουσίασαν προσωρινές αλλαγές στον εγκέφαλό τους που τους οδήγησαν σε χαλάρωση.

Η προσθήκη αιθέριου ελαίου από γλυκό πορτοκάλι, σε έναν διαχυτή αέρα ή στο μπάνιο, μπορεί να ανακουφίσει το άγχος που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον. Σημειώνεται ωστόσο, ότι χρειάζεται περεταίρω έρευνα για τη χρήση του, ειδικά σε άτομα με Πάρκινσον. (Άγχος και η διαχείρισή του σε οικογένειες με αυτιστικά παιδιά)

3. Μέντα

Μία από τις βασικές θεραπείες της νόσου του Πάρκινσον, είναι το φάρμακο Sinemet (λεβοντόπα/καρβιντόπα), το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως η ναυτία και ο έμετος.

Η μέντα είναι ένα δημοφιλές πρόσθετο γεύσης και αρώματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ναυτία και ο έμετος. Μια μελέτη του 2021, εξέτασε την εισπνεόμενη μέντα ως θεραπεία για τη ναυτία, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητά της.

Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας σε έναν διαχυτή αέρα και θα δείτε τη ναυτία σας να ανακουφίζεται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. (Μέντα: Πώς ωφελεί την υγεία; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

4. Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα πράσινο φυτό με φύλλα παρόμοια με αυτά ενός αειθαλούς δέντρου. Το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από το δεντρολίβανο, πιστεύεται ότι βοηθά στη φλεγμονή, τον πόνο και τη μόλυνση. (Φλεγμονή: Ποια είναι τα βασικά της συμπτώματα; Πώς αντιμετωπίζεται;)

Μια υπόθεση που διερευνάται από τους ειδικούς, είναι ότι η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκληθεί από φλεγμονή στον εγκέφαλο, οπότε η χρήση του δεντρολίβανου θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση, εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του. (Νόσος του Πάρκινσον: Ποιες θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της;)

Μια μελέτη του 2016, υποδηλώνει ότι τα συστατικά του δεντρολίβανου, του μάραθου και της μυρτιάς, ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση έναντι της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

5. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα γνώριμο οικιακό μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και ως αιθέριο έλαιο.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η κανέλλα ενδέχεται να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2021 σε ζώα και έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο της κανέλας μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους. (Αιθέρια έλαια: Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις; Τι πρέπει να προσέξετε;)

Πώς  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια;

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια:

  • Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία αναφέρεται στην εισπνοή του αιθέριου ελαίου, είτε μέσω διαχυτή αέρα με τη χρήση μερικών σταγόνων, είτε μέσω της διάλυσής του σε ζεστό νερό.
  • Τοπική χρήση: Τοποθετείται μια μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου στο δέρμα, η οποία απορροφάται με ασφάλεια μετά από μασάζ.
  • Κατάποση: Χρήση χαπιού ζελατίνης με μια ασφαλή ποσότητα αιθέριου ελαίου. Σημειώνεται ότι είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων συζήτηση με έναν γιατρό, για τυχόν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Essential Oils for Parkinson's Disease https://www.verywellhealth.com/essential-oils-for-parkinsons-disease-5224997

Essential Oils and Health https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32607090/

Neuroprotective potential of cinnamon and its metabolites in Parkinson's disease: Mechanistic insights, limitations, and novel therapeutic opportunities https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbt.22720

Clinical Aromatherapy https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0029646520300475

Essential Oils May Lead α-Synuclein towards Toxic Fibrils Formation https://www.hindawi.com/journals/pd/2016/6219249/

Peppermint Essential Oil for Nausea and Vomiting in Hospitalized Patients: Incorporating Holistic Patient Decision Making Into the Research Design https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0898010120961579

Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils https://www.mdpi.com/1422-0067/19/7/1966

Mood disorders in Parkinson's disease https://www.prd-journal.com/article/S1353-8020(11)70024-4/pdf

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/681304/ https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/681304/

Parkinson’s Disease: Causes, Symptoms, and Treatments https://www.nia.nih.gov/health/parkinsons-disease