Ενδοκρινολογικά

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, με περίπου το 8,5% των ενηλίκων του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει με αυτήν. Ωστόσο, παρόλο που πρόκειται για μια τόσο συχνή ασθένεια, υπάρχουν έξι πράγματα που ενδεχομένως να σας εκπλήξουν όταν τα ακούσετε. Πάμε λοιπόν, να τα δούμε πιο κάτω.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη τύπου 2;

1. Είναι μια χρόνια πάθηση που προς το παρόν δεν έχει θεραπεία

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση υγείας που εμφανίζεται όταν το σώμα αδυνατεί να διαχειριστεί τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού είτε να παράγει, είτε να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Όταν το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να μεταβολίσει την γλυκόζη, τότε το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα διάφορα κύτταρα στο σώμα να μην λαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά και κατά συνέπεια προκαλούνται άλλα προβλήματα υγείας. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει ότι διαρκεί πολύ, για την οποία σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, επομένως απαιτείται προσεκτική διαχείριση μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή – αν κριθεί απαραίτητη- για να διατηρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικό πλαίσιο.

2. Ο διαβήτης αυξάνεται ανάμεσα στους νέους

Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν τον διαβήτη τύπου 2. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 2, παλαιότερα, επηρέαζε μόνο τους ενήλικες, ενώ πλέον είναι πιο συχνός σε άτομα νεαρής ηλικίας. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, νοουμένου ότι ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με τον υψηλότερο δείκτη μάζας του σώματος, ο οποίος εντοπίζεται πιο συχνά στους νέους.

3. Μπορεί να περάσει απαρατήρητος για χρόνια

Πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 δεν διαγιγνώσκονται λόγω έλλειψης συμπτωμάτων ή λόγω έλλειψης γνώσεων γύρω από τα συμπτώματα της πάθησης. Συμπτώματα όπως η αυξημένη πείνα, η αυξημένη δίψα και η κόπωση είναι δύσκολο να ερμηνευθούν ως συμπτώματα διαβήτη και ως εκ τούτου οι εξειδικευμένες εξετάσεις θεωρούνται πολύ σημαντικές. Τα άτομα 45 ετών και άνω πρεπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις, ειδικά αν είναι υπέρβαρα. Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν και τα άτομα κάτω των 45 ετών που είναι παχύσαρκα, διότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

4. Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές

Ο διαβήτης τύπου 2, που παραμένει αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς που αμελούν να διαχειριστούν σωστά τον διαβήτη τους. Μερικές από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2 είναι η διαβητική οφθαλμική νόσος, η νεφρική νόσος, η νευρική βλάβη, η βλάβη της ακοής και ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και της νόσου του Alzheimer.

5. Ορισμένες ομάδες ατόμων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Δεν είναι πλήρως κατανοητό το γιατί ο διαβήτης επηρεάζει περισσότερο κάποιες ομάδες ατόμων και άλλες όχι, αλλά τα άτομα με τα ακόλουθα χαρακτηρίστηκα είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2:

  • Υπέρβαροι
  • Παχύσαρκοι
  • Άτομα με περισσότερο λίπος στη μέση
  • Άτομα που δεν ασκούνται
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • Άτομα με ιστορικό διαβήτη κύησης
  • Άτομα με ιστορικό προδιαβήτη
  • Άτομα με ιστορικό αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Μαύροι, Ισπανοί, Ασιάτες ηλικίας 45 ετών και άνω
  • Άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • Άτομα με χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερίνης
  • Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση

6. Μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2 είναι η τακτική σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για πρόληψη ή/και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:

  • Διατήρηση βάρους σε υγιή επίπεδα
  • Άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα
  • Περιορισμός ζαχαρούχων ποτών, επεξεργασμένων τροφίμων και κορεσμένων λιπαρών. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Διακοπή καπνίσματος, διότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων
  • Τακτικός έλεγχος σακχάρου του αίματος