Ψυχική υγεία

8 συμβουλές από γονείς για τις συνεχείς προκλήσεις της ΔΕΠΥ

Έχετε παιδί με ΔΕΠΥ; Οι πιο κάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά την κατάσταση

1. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας

Δεν προκαλέσατε εσείς τη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στο παιδί σας, γι’ αυτό μην χάνετε χρόνο κατηγορώντας τον εαυτό σας. Η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου, που δεν προκαλείται από την ανατροφή των παιδιών ή τη φροντίδα τους στο σπίτι.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τη ΔΕΠΥ, οπότε φροντίστε να ενημερωθείτε κατάλληλα. (Μπορεί η ΔΕΠΥ να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη;)

2. Εξετάστε τον εαυτό σας

Η ΔΕΠΥ συχνά κληρονομείται. Πολλοί γονείς ανακαλύπτουν ότι έχουν και αυτοί ΔΕΠΥ όταν διαγνωστεί το παιδί τους. Εάν έχετε ΔΕΠΥ, το να μάθετε να τη διαχειρίζεστε αποτελεσματικά, θα σας βοηθήσει να βοηθήσετε περισσότερο το παιδί σας. Συχνά, οι γονείς με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα με τα παιδιά τους, οπότε η καθιέρωση μιας ρουτίνας είναι δύσκολη. Προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, αλλά και με το παιδί σας. (ΔΕΠΥ: Πώς θα διαχειριστείτε τις παρενέργειες των φαρμάκων;)

3. Καθιερώστε υγιεινές συνήθειες

Οι υγιεινές συνήθειες είναι σημαντικές για την καλύτερη λειτουργία του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι τρώει υγιεινά, ασκείται και κοιμάται ικανοποιητικά. Σε περίπτωση που το παιδί σας παίρνει φάρμακα που επηρεάζουν τον ύπνο του, μιλήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διαχείρισης. (ΔΕΠΥ: 6 tips για καλύτερο βραδινό ύπνο)

4. Δημιουργείστε ρουτίνες

Βοηθήστε το παιδί σας να δημιουργήσει αποτελεσματικές ρουτίνες. Συνεργαστείτε μαζί του για να δημιουργήσετε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να γίνουν το πρωί, μετά την επιστροφή από το σχολείο και πριν τον ύπνο. (ΔΕΠΥ: 9 συμβουλές για πιο οργανωμένη πρωινή ρουτίνα)

5. Γίνετε μέλος μιας Ομάδας Υποστήριξης

Η συναναστροφή με άλλους γονείς που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θα λάβετε υποστήριξη και θα ανταλλάξετε πληροφορίες. 

6. Επαινέστε την καλή συμπεριφορά

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δέχονται πολλές κριτικές. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή τους. Προσπαθήστε να επαινείτε την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας, περισσότερες φορές από όσες επισημαίνετε την κακή συμπεριφορά. (ΔΕΠΥ: Ακολουθώντας αυτά θα διευκολύνετε την καθημερινότητά σας)

7. Ενημερωθείτε για το πώς η ΔΕΠΥ επηρεάζει το παιδί σας

Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά, οπότε η ΔΕΠΥ μοιάζει διαφορετική σε κάθε παιδί. Παρατηρείστε τα θέματα που αντιμετωπίζει το παιδί σας, για να μπορέσετε να το βοηθήσετε να διαμορφώσει τρόπους αντιμετώπισης. Δημιουργείστε μια λίστα και δώστε προτεραιότητα στα θέματα που επηρεάζουν περισσότερο τη καθημερινή λειτουργία του παιδιού σας.

8. Εστιάστε σε ένα πράγμα τη φορά

Ανεξάρτητα από το πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει το παιδί σας, εστιάστε μόνο σε ένα πράγμα τη φορά. Η προσπάθεια να διορθώσετε τα πάντα ταυτόχρονα θα είναι αναποτελεσματική. Επιλέξτε ένα ζήτημα κάθε φορά και διαχειριστείτε το. Όταν επιτευχθεί ο στόχος σας, προχωρήστε στον επόμενο. (Πώς θα βελτιώσετε την σχέση σας εάν ένας από τους δύο έχει ΔΕΠΥ;)

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, που εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, διάγνωση μπορεί να γίνει και κατά την ενήλικη ζωή. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ, δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους, να ελέγξουν τις παρορμητικές συμπεριφορές τους και είναι υπερβολικά δραστήρια. (Φάρμακα για ΔΕΠΥ και άγχος: Υπερβολικές δόσεις και αυξημένοι θάνατοι στον έφηβο πληθυσμό)

Τα άτομα με ΔΕΠΥ εμφανίζουν συμπτώματα όπως:

  • Έντονη ονειροπόληση
  • Προβλήματα μνήμης (ξεχνάνε εύκολα)
  • Αυξημένη ομιλία
  • Απροσεξία
  • Δυσκολία αντίστασης στον πειραματισμό
  • Δυσκολία στις εναλλαγές
  • Δυσκολία συνεννόησης με άλλους


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved