Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Πυρετός αγνώστου αιτιολογίας

Τι είναι ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας;

Ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας (ΠΑΑ – FUO) είναι ένας πυρετός τουλάχιστον 38,3 ᵒC που διαρκεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες ή εμφανίζεται συχνά δίχως κάποια εξήγηση. Ακόμη και όταν ο γιατρός δεν μπορεί να καθορίσει την αιτία του πυρετού εξαρχής, η διάγνωση αποτελεί βασικό βήμα στην αντιμετώπισή του.

Ποιοι είναι οι τύποι του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας;

Υπάρχουν τέσσερεις ταξινομήσεις του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας.

Κλασσικός

Ο κλασσικός πυρετός αγνώστου αιτιολογίας επηρεάζει υγιή άτομα. Ορίζεται ως ένας ανεξήγητος πυρετός που διαρκεί τρεις εβδομάδες. Λοιμώξεις ή νεοπλάσματα, όπως η λευχαιμία, μπορεί να προκαλούν τον κλασσικό πυρετό αγνώστου αιτιολογίας. Άλλες διαταραχές, όπως ασθένειες που επηρεάζουν το συνδετικό ιστό, μπορεί να αποτελούν την αιτία.

Νοσοκομειακός

Τα άτομα με νοσοκομειακό πυρετό αγνώστου αιτιολογίας φαίνεται πως εμφανίζουν πυρετό ως αποτέλεσμα νοσηλείας. Διακομίζονται στο νοσοκομείο για κάτι άλλο (πέραν του πυρετού) και ύστερα αρχίζουν να εμφανίζουν αυτό τον ανεξήγητο πυρετό. Κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

Ανοσοανεπαρκής

Ο ανοσοανεπαρκής πυρετός αγνώστου αιτιολογίας εμφανίζεται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα συχνά είναι το αποτέλεσμα χημειοθεραπείας.

Σχετιζόμενος με τον HIV

Ο ίδιος ο HIV μπορεί να προκαλέσει πυρετό. Ο ιός επίσης καθιστά το άτομο πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Παιδιά Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας;

Η αναγνώριση του τύπου του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας βοηθά το γιατρό να καθορίσει την αιτία του. Οι αιτίες μπορούν να ταξινομηθούν στις παρακάτω κατηγορίες:

Ένα άτομο με πυρετό αγνώστου αιτιολογίας υποβάλλεται σε αρκετές εξετάσεις για να ταξινομηθεί η αιτία. Η διάγνωση του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας μπορεί να αποκαλύψει και άλλες παθήσεις που δεν έχουν διαγνωστεί.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας;

Ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που βοηθούν τους γιατρούς να καθορίσουν την υποκείμενη αιτία.

Τα τυπικά συμπτώματα του πυρετού περιλαμβάνουν:

  • Θερμοκρασία σώματος που υπερβαίνει τους 38 ᵒC για τα μωρά ή τους 37,5 ᵒC για παιδιά και ενήλικες
  • Εφίδρωση
  • Ρίγη
  • Πονοκεφάλους

Άλλα συμπτώματα που τυπικά συνοδεύουν τον πυρετό είναι τα εξής:

  • Πόνος στο σώμα ή τις αρθρώσεις
  • Αδυναμία
  • Πονόλαιμος
  • Κόπωση
  • Βήχας
  • Εξάνθημα
  • Ρινική συμφόρηση

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας;

Σε μερικές περιπτώσεις, η παρακολούθηση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για βραχυπρόθεσμους πυρετούς που δεν συνοδεύονται από οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα. Όταν ο πυρετός διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ταξινομηθεί ως πυρετός αγνώστου αιτιολογίας, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει ορισμένες εξετάσεις για την ταυτοποίηση της υποκείμενης αιτίας.

Ιστορικό

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει εάν:

  • Έχετε ταξιδέψει έξω από τη χώρα
  • Είχατε οποιαδήποτε περιβαλλοντική έκθεση
  • Είχατε οποιεσδήποτε αλλαγές στο καθημερινό σας περιβάλλον

Αν εργάζεστε με ζώα, ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί μία ζωική ασθένεια. Επίσης, θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό σας και τυχόν ασθένειες, όπως το λέμφωμα ή ο ρευματικός πυρετός.

Εξετάσεις αίματος και κλινική εξέταση

Ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο συγκεκριμένων παθήσεων, όπως αυτοάνοσες νόσοι, που μπορεί να μην έχουν ορατά συμπτώματα. Θα εξετάσει το δέρμα σας προσεκτικά για ενδείξεις ωχρότητας, εξανθήματος ή ίκτερου.

Εάν οι εξετάσεις αίματος ή η κλινική εξέταση ανάδειξουν οποιουσδήποτε θετικούς δείκτες, ο γιατρός θα ζητήσει περισσότερες εξετάσεις πριν την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Καλλιέργειες

Οι καλλιέργειες αίματος, ούρων και πτυέλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των αιτιών, όπως βακτήρια και μύκητες. Ειδικά τεστ μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό των βακτηριακών, μυκητιασικών ή ιικών λοιμώξεων.

Απεικονιστικές τεχνικές

Ένα ενδοκαρδιογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της καρδιάς εάν ο γιατρός ακούει φύσημα ή υποπτεύεται ενδοκαρδίτιδα. Η ενδοκαρδίτιδα είναι λοίμωξη μιας εκ των βαλβίδων της καρδιάς. Ακτινογραφία θώρακος μπορεί να ζητηθεί για την αξιολόγηση της κατάστασης των πνευμόνων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας;

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς Οικογενειακούς Ιατρούς, τα άτομα με πυρετό αγνώστου αιτιολογίας δεν λαμβάνουν καθοριστική διάγνωση σε έως και το 50% των περιπτώσεων. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας υποχωρεί μόνος του με την πάροδο του χρόνου.

Η αντιμετώπιση του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιισταμινικά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας που δεν έχει κάποια υποκείμενη αιτία. Σε πολλά άτομα, αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση του ίδιου του πυρετού.

Τα άτομα των οποίων ο πυρετός φαίνεται να έχει προέλευση ανοσοανεπάρκειας αντιμετωπίζονται με ευρέως φάσματος αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά αυτά στοχεύουν τους περισσότερους παθογόνος μικροοργανισμούς. Οι λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για 20-40% των πυρετών αγνώστου αιτιολογίας.

Στα άτομα με σχετιζόμενο με τον HIV πυρετό, η θεραπεία εστιάζει στην αντιμετώπιση του HIV με αντιϊικά φάρμακα. Στη συνέχεια, οποιαδήποτε συνοδά συμπτώματα ή επιπλοκές απορρέουν από αυτόν θα διευθετηθούν.

Παιδιά

Πώς αναγνωρίζεται ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά;

Ο πυρετός εμφανίζεται συχνά σε παιδιά όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα σε βρέφη και μικρά παιδιά. Το παιδί σας μπορεί να έχει πυρετό εάν:

  • Είναι λιγότερο δραστήριο ή ομιλητικό από το φυσιολογικό
  • Έχει μειωμένη όρεξη ή αυξημένη δίψα
  • Εκδηλώνει γκρίνια (ιδιαίτερα κοινό στα βρέφη)
  • Αναφέρει ότι αισθάνεται ζέστη

Εάν ο πυρετός του παιδιού φτάνει τους 39 ᵒC, θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί. Μπορείτε να του χορηγήσετε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, αλλά δεν θα πρέπει να τους δώσετε ασπιρίνη. Στα παιδιά, η ασπιρίνη σχετίζεται με μία πολύ σοβαρή πάθηση γνωστή ως σύνδρομο του Reye.

Συγκεκριμένα συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, κυρίως εάν ο πυρετός του παιδιού υπερβεί τους 40,6 ᵒC. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο εάν το παιδί:

  • Κλαίει ανεξέλεγκτα
  • Έχει ακαμψία στον αυχένα
  • Δυσκολεύεται να αναπνεύσει
  • Έχει μοβ εξανθήματα στο δέρμα
  • Δυσκολεύεται να ξυπνήσει
  • Δεν μπορεί να καταπιεί

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας;

Πολλές περιπτώσεις πυρετού αγνώστου αιτιολογίας είναι αδύνατον να διαγνωστούν και υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Παρόλα αυτά, ένας πυρετός που διαρκεί τρεις εβδομάδες ή περισσότερο μπορεί να υποδεικνύει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για τον έλεγχο υποκειμένων ασθενειών, ιδιαίτερα εάν έχετε και άλλα συμπτώματα.

Εάν βιώνετε οποιαδήποτε επείγοντα συμπτώματα σε συνδυασμό με τον πυρετό, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ακαμψία του αυχένα
  • Σύγχυση
  • Δυσκολία να παραμείνετε ξύπνιοι
  • Πόνο στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Επαναλαμβανόμενο εμετό

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hersch, E. C., & Oh, R. C. (2014, July 15). Prolonged febrile illness and fever of unknown origin in adults. American Family Physician, 90(2), 91-96 aafp.org/afp/2014/0715/p91.html

2. Pediatric fever of unknown origin. (n.d.) childrensnational.org/choose-childrens/conditions-and-treatments/infectious-diseases/fever-of-unknown-origin

3. Tunkel, A. R. (2016, June). Fever of unknown origin (FUO) merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/biology-of-infectious-disease/fever-of-unknown-origin-fuo