Διατροφή

Χαρούπι: Το υποκατάστατο του κακάο με τα σπουδαία οφέλη υγείας

Τι είναι το χαρούπι;

Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι ένα αειθαλές δέντρο, που συναντάται στις χώρες της Μεσογείου και παράγει καρπούς (χαρούπια), οι οποίοι μοιάζουν με σκούρο καφέ λοβό μπιζελιού και περιέχουν πολτό και σπόρους στο εσωτερικό τους.

Πώς χρησιμοποιείται το χαρούπι;

Το χαρούπι χρησιμοποιείται ευρύτατα ως υποκατάστατο του κακάο, αφού έχει παρόμοια γεύση με αυτό, αλλά δεν περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη. Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις, που το καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Διάφορα μέρη του καρπού χαρουπιού χρησιμοποιούνται ως συστατικά τροφίμων στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, αλλά και στην παρασκευή ροφημάτων με βάση αυτό.

Οι σπόροι του χαρουπιού αξιοποιούνται επίσης για την παραγωγή κόμμεος χαρουπιού, το οποίο λαμβάνεται από το ενδοσπέρμιο του σπόρου και χρησιμοποιείται ως γαλακτοματοποιητής, σταθεροποιητής, αρωματικός ή πηκτικός παράγοντας στα τρόφιμα. Εκτός από τη χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων, το κόμμι χαρουπιού χρησιμοποιείται και στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το χαρούπι;

Το χαρούπι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, πηκτίνη και πρωτεΐνη.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του χαρουπιού;

  • Έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα εκχυλίσματα χαρουπιού, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό αρκετών ειδών καρκινικών κυττάρων, όπως αυτά του παχέος εντέρου και του ήπατος. Υπεύθυνα για την αντικαρκινική δράση του χαρουπιού θεωρούνται διάφορα φυτοχημικά συστατικά του (πχ. κερσετίνη και γαλλικό οξύ) που δρουν συνεργιστικά μεταξύ τους.

  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας

Τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, η οποία μετέπειτα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η υψηλή περιεκτικότητα του χαρουπιού σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες έχει φανεί ευεργετική στη μείωση των τριγλυκεριδίων, της ολικής και LDL χοληστερόλης στο αίμα.

  • Συμβάλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Το χαρούπι περιέχει d-πινιτόλη και μυο-ινοσιτόλη, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για την αντιδιαβητική του δράση. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί πως το χαρούπι ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αρκετούς πιθανούς τρόπους, όπως:

  1. Αναστολή της γλυκογένεσης στο ήπαρ
  2. Καθυστέρηση ή μείωση της απορρόφησης της γλυκόζης από το έντερο
  3. Προώθηση της πρόσληψης γλυκόζης από το ήπαρ και τους περιφερειακούς ιστούς
  4. Αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
  5. Αύξηση του κορεσμού και μείωση της πείνας
  • Ανακουφίζει από ορισμένες πεπτικές διαταραχές

Το κόμμι χαρουπιού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στα μωρά, καθώς η ενσωμάτωσή του στις φόρμουλες βοήθησε στη μείωση τόσο της συχνότητας όσο και της ποσότητας των αναγωγών, σε μελέτες.

Επιπλέον, το χαρούπι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και μείωση της διάρκειας της διάρροιας, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ του χαρουπιού και του κακάο;

Χαρούπι Κακάο
Έχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το κακάο Περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου και έχει συνδεθεί με τη δημιουργία πέτρας στους νεφρούς
Δεν περιέχει καφεΐνη, θεοβρωμίνη και είναι χαμηλό σε λιπαρά Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρά
Δεν περιέχει τυραμίνη, που μπορεί να προκαλεί ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους Περιέχει τυραμίνη
Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση Έχει πικρή γεύση

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Benefits of Carob https://www.healthline.com/health/5-best-things-about-carob

Carob Powder: 9 Nutrition Facts and Health Benefits https://www.healthline.com/health/food-nutrition/carob-powder#TOC_TITLE_HDR_1

What to know about carob powder https://www.medicalnewstoday.com/articles/carob-powder

5 Carob Health Benefits + Nutrition & How it Beats Chocolate https://supplements.selfdecode.com/blog/carob/

Functional polysaccharides of carob fruit: a review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6767635/

Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133875/