Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης στις οικογένειες μαθητών

Νέα έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι γονείς, (αλλά και παππούδες ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που στηρίζουν την Ελληνική οικογένεια) που το παιδί τους πηγαίνει στο σχολείο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19. Το καλό της υπόθεσης όμως, είναι ότι τα σχολεία μπορούν να λάβουν μέτρα ασφαλείας για να προφυλάξουν τα παιδιά και κατά συνέπεια να μειώσουν τον κίνδυνο των γονέων.

Οι γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου στο περιοδικό Science, ανέλυσε περίπου 600.000 ερωτηματολόγια που συλλέχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο έρευνας που αφορούσε τα συμπτώματα της COVID-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς που το παιδί τους πήγαινε σχολείο ήταν περίπου 38% πιθανότερο να αναφέρουν ότι είχαν συμπτώματα COVID-19, όπως πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή, σε σύγκριση με όσους το παιδί τους έκανε εξ΄ αποστάσεως μαθήματα.

Μάλιστα, ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο (την ηλικία) του παιδιού. Ειδικότερα, τα παιδιά που φοιτούσαν σε επίπεδο νηπιαγωγείου είχαν λιγότερες πιθανότητες να μεταφέρουν τον ιό στους γονείς τους, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν σταθερά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο κίνδυνος για τα μέλη των οικογενειών που τα παιδιά τους φοιτούσαν στο γυμνάσιο ήταν μεγαλύτερος και είχαν περισσότερες από 50% πιθανότητες να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Η εφαρμογή μέτρων στα σχολεία μειώνει τον κίνδυνο;

Τα μέτρα που λάμβανε το κάθε σχολείο είχαν καθοριστική σημασία. Οι ερευνητές αφού καθόρισαν 14 σημαντικά μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, ρώτησαν διάφορα σχολεία ποια μέτρα λάμβαναν, διαπιστώνοντας ότι στα σχολεία που εφαρμόζονταν τουλάχιστον 2-3, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 9%. Στα σχολεία που λάμβαναν 7 ή περισσότερα μέτρα, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μικρότερος, ενώ στα σχολεία που λάμβαναν 10 ή περισσότερα μέτρα ο κίνδυνος ήταν ανύπαρκτος.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουν τα σχολεία;

Ενώ η έρευνα μελέτησε την χρήση 14ων μέτρων προστασίας για την COVID-19, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Justin Lessler, υπογράμμισε ότι τα πιο σημαντικά μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και της οικογένειας τους είναι:

  • Καθημερινός έλεγχος συμπτωμάτων
  • Απομάκρυνση από εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς (συμβουλές για τη σωστή χρήση μάσκας θα βρείτε εδώ και εδώ)

Πώς μπορούν να διασφαλίσουν οι γονείς ότι το σχολείο του παιδιού τους λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα;

  • Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για τα μέτρα που λαμβάνει το σχολείο του παιδιού τους και να εκφέρουν και οι ίδιοι την άποψη τους για την ορθότητα τους.
  • Οι γονείς επιβάλλεται να επικοινωνούν με το σχολείο του παιδιού τους και να βεβαιώνονται ότι ακολουθούνται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που συνιστά το Υπουργείο Υγείας.
  • Οι γονείς πρέπει να συζητούν και να ρωτούν και τα παιδιά τους για τα μέτρα που λαμβάνονται στο σχολείο τους, για να βεβαιώνονται ότι τα μέτρα δεν μένουν απλά στη θεωρία. Παράλληλα, πρέπει να υπενθυμίζουν στα παιδιά τους το πόσο σημαντικό είναι να πλένουν τα χέρια τους, να φοράνε τη μάσκα τους και να κρατάνε αποστάσεις από τους συμμαθητές τους.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Kids More Likely to Bring COVID-19 Home When Schools Lack Safety Measures https://www.verywellhealth.com/covid-19-schools-children-5183767

Household COVID-19 risk and in-person schooling https://science.sciencemag.org/content/early/2021/04/28/science.abh2939