Εγκυμοσύνη

Είναι φυσιολογική η αιμορραγία στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης;

Τι είναι η αιμορραγία μετά την εμφύτευση;

Η αιμορραγία εμφύτευσης είναι ελαφριά αιμορραγία από τον κόλπο που συμβαίνει σε ορισμένες γυναίκες 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη ενός μωρού. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι απλώς μια ελαφριά περίοδος, αλλά είναι ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Δεν είναι επικίνδυνη και δεν χρειάζεστε θεραπεία. Αλλά η έντονη αιμορραγία (περισσότερη από όση θα είχατε με μια τυπική περίοδο) μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε μεγάλη αιμορραγία, με ή χωρίς πυρετό, ρίγη ή έχετε κράμπες που χειροτερεύουν.

Πότε συμβαίνει η αιμορραγία εμφύτευσης;

Αφού ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιήσει το ωάριό σας, δημιουργείται το έμβρυο. Ταξιδεύει προς τη μήτρα σας, όπου εμφυτεύεται στα τοιχώματα. Μερικές φορές, καθώς το έμβρυο προσκολλάται, προκαλεί μια μικρή αιμορραγία.  Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου την ώρα που θα είχατε περίοδο. Μπορεί ακόμη και να το μπερδέψετε με την περίοδό σας και να μην καταλάβετε ότι είστε έγκυος. Η αιμορραγία εμφύτευσης είναι φυσιολογική και δεν σημαίνει ότι εσείς ή το μωρό σας θα έχετε προβλήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα αιμορραγίας εμφύτευσης;

Η αιμορραγία εμφύτευσης τείνει να συμβαίνει πριν παρατηρήσετε την πρωινή ναυτία. Μπορεί να έχετε:

 • Αίμα που είναι καφέ ή ροζ
 • Αίμα που έχει ελαφρύτερη ροή και δεν διαρκεί όσο η περίοδός σας
 • Ήπιες ή καθόλου κράμπες
 • Σε αντίθεση με την περίοδό σας, δεν θα δείτε θρόμβους αίματος ή ιστό στο αίμα

Πιθανόν να πρόκειται για αιμορραγία εμφύτευσης εάν έχετε κάποια από τα άλλα σημάδια πρώιμης εγκυμοσύνης, όπως

 • Ευαισθησία ή πόνο και πρήξιμο στο στήθος
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλο
 • Ναυτία
 • Έμετο (πρωινή ναυτία)
 • Επιθυμία ή αποστροφή για φαγητό
 • Μεταβολές της διάθεσης
 • Επιθυμία για ούριση περισσότερο από το συνηθισμένο

Αν δεν είστε σίγουρη αν έχετε αιμορραγία εμφύτευσης ή περίοδο, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης ή μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσο διαρκεί η αιμορραγία εμφύτευσης;

Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιόδους, συνήθως σταματά μετά από 1 ή 2 ημέρες.

Υπάρχει θεραπεία της αιμορραγίας;

Θα σταματήσει από μόνη της. Εάν ανησυχείτε ότι έχετε υπερβολική αιμορραγία, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να θέλει να μάθει πόσο αίμα είδατε και τι χρώμα είχε.

Άλλες αιτίες αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία στις έγκυες γυναίκες, κάποια από αυτά είναι ακίνδυνα και κάποια σοβαρά. Αν αιμορραγείτε πολύ, με ή χωρίς πόνο ή κράμπες οποιαδήποτε στιγμή, καλέστε το γιατρό σας.

Εάν είστε έγκυος και βλέπετε αίμα στο εσώρουχό σας, μπορεί να οφείλεται σε:

 1. Σεξ:  Οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό. Θα πρέπει να σταματήσει από μόνο του το αίμα.
 2. Ινομυώματα και πολύποδες: Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει κάποιες εξετάσεις για να ελέγξει για ινομυώματα και πολύποδες στη μήτρα σας.
 3. Προβλήματα στον τράχηλο της μήτρας. Καταστάσεις όπως λοίμωξη ή όγκοι στον τράχηλο της μήτρας σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία.
 4. Λοίμωξη: Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η τριχομονάδα μπορεί να προκαλέσουν ελαφριά αιμορραγία καθώς και πιο σοβαρά προβλήματα. Η έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό θα διατηρήσει το μωρό σας υγιές.
 5. Έκτοπη εγκυμοσύνη: Αυτό συμβαίνει όταν ένα έμβρυο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας σας. Μπορεί να έχετε αιμορραγία με πόνο και κράμπες. Είναι επικίνδυνο και χρειάζεται ιατρική φροντίδα αμέσως.
 6. Αποβολή. Περίπου το 15% των γνωστών κυήσεων τερματίζεται κατά τους πρώτους μήνες. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν αιμορραγία και κράμπες μετά. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν γνωρίζετε ότι είστε έγκυος και έχετε αυτά τα συμπτώματα.