Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Εσείς κινδυνεύετε από ισχιαλγία;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ισχιαλγία. Η πάθηση προκαλεί πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, αδυναμία και απώλεια αντανακλαστικών στο κάτω μέρος της πλάτης, στους γλουτούς, στα πόδια και στα πέλματα. Μερικές φορές η ισχιαλγία προκαλείται από εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, και παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν επίσης ρόλο. Η ριζοπάθεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία μια νευρική ρίζα στη σπονδυλική στήλη συμπιέζεται. Η ισχιαλγία είναι ένας τύπος ριζοπάθειας της οσφυϊκής μοίρας (κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης) κατά την οποία το ισχιακό νεύρο είναι συμπιεσμένο.

Είναι η ηλικία ένας παράγοντας κινδύνου ισχιαλγίας;

Οι πιο κοινές αιτίες της ισχιαλγίας αλλάζουν με την ηλικία. Η ισχιαλγία εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 30 και 50. Μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε ξαφνική πίεση στους δίσκους που είναι ανάμεσα στους σπονδύλους της κατώτερης σπονδυλικής στήλης, όπως κατά τη διάρκεια εργασιακών δραστηριοτήτων ή άσκησης. Οι σωματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των σπορ, της ανύψωσης βαρέων αντικειμένων και των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς ή φλεγμονές που επηρεάζουν το ισχιακό νεύρο. Η εγκυμοσύνη είναι μια άλλη αιτία ισχιαλγίας. Με την πρόοδο της ηλικίας, οι ιατρικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν ισχιαλγία λόγω των επιδράσεων στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, των οστικών σπιρουνιών και της σπονδυλικής στένωσης.

Πώς η ισχιαλγία συνδέεται με τη νόσο της σπονδυλικής στήλης και των δίσκων;

Οι κοινές ασθένειες που προσβάλλουν τη σπονδυλική στήλη και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους τείνουν να αναπτύσσονται σταδιακά. Μόλις η πίεση στο ισχιακό νεύρο φθάσει ένα ορισμένο όριο, μπορούν να αρχίσουν τα συμπτώματα. Καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πίεση του ισχιακού νεύρου:

  • Ο εκφυλισμός των μεσοσπονδύλιων δίσκων αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 30 ετών.
  • Η σπονδυλική στένωση (στένωση της σπονδυλικής στήλης) εμφανίζεται συνήθως για πρώτη φορά σε άτομα 50 ετών και άνω.
  • Οι αρθριτικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, όπως τα οστεόφυτα, μπορεί να αναπτυχθούν μετά από χρόνια αρθρίτιδας.
  • Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις μπορεί επίσης να καταστήσει τη σπονδυλική στήλη πιο ευάλωτη σε τραυματισμούς.

Πώς η καθιστική ζωή επηρεάζει την ισχιαλγία;

Ενώ οι τραυματισμοί από δραστηριότητες μπορούν να βλάψουν τη σπονδυλική σας στήλη, το καθισιό ως συνήθεια αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ισχιαλγίας. Μπορεί να κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους καθημερινά, ενώ εργάζεστε στον υπολογιστή, οδηγείτε ή αράζετε. Ένας σημαντικός λόγος που η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε ισχιαλγία είναι ότι συμπιέζει τη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους σας, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει μια ρίζα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι μπορεί να ασκήσει πίεση απευθείας στο ισχιακό νεύρο.

Μπορούν οι σωματικές κακώσεις να οδηγήσουν σε ισχιαλγία;

Σε οποιαδήποτε ηλικία, ένας σωματικός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε ισχιαλγία. Δραστηριότητες όπως ο πρωταθλητισμός, η άσκηση, οι σωματικά απαιτητικές εργασίες, η συχνή ανύψωση βάρους ή στροφή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κήλης δίσκου, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά συμπτώματα ισχιαλγίας. Για παράδειγμα, οι δονήσεις από τη λειτουργία ενός κομπρεσέρ είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με την εργασία.

Ποιοι είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου για ισχιαλγία;

Εάν έχετε παράγοντες υγείας που οδηγούν σε υπερβολική πίεση στο ισχιακό νεύρο, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ισχιαλγίας. Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πίεση στο ισχιακό νεύρο:

Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε κάποιον από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Μπορεί να εντοπίσουν σημάδια ισχιαλγίας (όπως ήπιες αλλαγές στα αντανακλαστικά ή απώλεια αισθητικότητας) πριν αρχίσουν τα συμπτώματα. Η φυσικοθεραπεία ή οι ασκήσεις στο σπίτι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξέλιξης της πίεσης, ώστε να μην έχετε βλάβη στο ισχιακό σας νεύρο.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The utility of diagnostic selective nerve root blocks in the management of patients with lumbar radiculopathy: a systematic review https://bmjopen.bmj.com/content/9/4/e025790

Lifestyle Risk Factors Increase the Risk of Hospitalization for Sciatica: Findings of Four Prospective Cohort Studies https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(17)30715-5/fulltext

Sciatica https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/sciatica/

Taming the pain of sciatica: For most people, time heals and less is more https://www.health.harvard.edu/blog/taming-pain-sciatica-people-time-heals-less-2017071212048

Intervertebral disc degeneration: evidence for two distinct phenotypes https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7580.2012.01551.x

Lumbar Spinal Stenosis https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lumbar-spinal-stenosis

Work-related risk factors for sciatica leading to hospitalization https://www.nature.com/articles/s41598-019-42597-w