Παθολογικά

Νόσος από νυγμούς γάτας

Τι είναι η νόσος από νυγμούς γάτας;

Η νόσος από νυγμούς γάτας (CSD), που επίσης ονομάζεται πυρετός της γάτας, είναι μία βακτηριακή λοίμωξη. Η ασθένεια έλαβε το όνομά της επειδή πολλά άτομα μολύνθηκαν από γάτες μολυσμένες με το βακτήριο Bartonella henselae.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι 12.000 άτομα θα διαγιγνώσκονται με νόσο από νυγμούς γάτας και 500 άτομα θα νοσηλεύονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περιπτώσεις αυξάνονται τον Ιανουάριο – πιθανώς λόγω των αυξημένων υιοθεσιών νεογέννητων γατιών – και την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Νοέμβρη.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Πρόληψη Επίσκεψη στο γιατρό Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της νόσου από νυγμούς γάτας;

Μπορείτε να ασθενήσετε από τη νόσο από νυγμούς γάτας αν μία μολυσμένη γάτα σάς γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει. Επίσης, μπορεί να νοσήσετε αν το σάλιο μιας μολυσμένης γάτας εισέλθει απευθείας σε μία ανοιχτή πληγή ή αγγίξει το λευκό των ματιών σας. Περιστασιακά, μπορεί να ασθενήσετε από ψύλλους και κρότωνες που φέρουν το βακτήριο.

Δεν μπορείτε να κολλήσετε τη νόσο από νυγμούς γάτας από ένα άλλο άτομο.

Κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο νόσου από νυγμούς γάτας;

Οποιοσδήποτε έχει ή έρχεται σε επαφή με γάτες βρίσκεται σε κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η νόσος από νυγμούς γάτας είναι κυρίαρχη στις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερο κοινή σε παιδιά 5 έως 9 ετών. Όσοι νοσηλεύονται είναι περισσότερο πιθανό να είναι άνδρες, παρόλο που η πλειονότητα των ατόμων που διαγιγνώσκονται είναι γυναίκες.

Έχετε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσετε σοβαρά αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι έγκυες γυναίκες ή όσοι έχουν:

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου από νυγμούς γάτας στις γάτες;

Οι γάτες μπορούν να φέρουν το βακτήριο B. henselae, αλλά γενικά δεν ασθενούν από αυτό. Για αυτό το λόγο δεν μπορείτε να γνωρίζετε εάν είναι φορείς. Οι γάτες μολύνονται από το βακτήριο από μολυσμένους ψύλλους. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από το βακτήριο απευθείας από τους ψύλλους. Σύμφωνα με τα CDC των ΗΠΑ, περίπου 40% των γάτων φέρουν το βακτήριο κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως όταν είναι μωρά. Ως επί το πλείστον, δεν προτείνεται θεραπεία για τις γάτες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου από νυγμούς γάτας στους ανθρώπους;

Κοινά συμπτώματα της νόσου από νυγμούς γάτας περιλαμβάνουν:

Λιγότερο κοινά συμπτώματα της νόσου είναι τα εξής:

Σπάνια συμπτώματα της νόσου από νυγμούς γάτας συνδέονται με μια πιο σοβαρή εκδοχή της ασθένειας. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Μία μάζα ή φυσαλίδα μπορεί να αναπτυχθεί στο δέρμα στο σημείο της μόλυνσης 3 με 10 μέρες μετά την έκθεση. Άλλα συμπτώματα, όπως οι διογκωμένοι λεμφαδένες, μπορεί να μην εμφανιστούν για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες τυπικά εκδηλώνονται μία με τρεις εβδομάδες μετά την μόλυνση.

Παθήσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα και μπορεί να θεωρηθούν νόσος από νυγμούς γάτας περιλαμβάνουν:

 • Λεμφαδενίτιδα, μία φλεγμονώδης νόσος που οδηγεί σε διογκωμένους λεμφαδένες
 • Βρουκέλλωση, μία λοίμωξη που μεταδίδεται από ζώα στους ανθρώπους και συνοδεύεται από συμπτώματα τύπου γρίπης και διογκωμένους λεμφαδένες
 • Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που οδηγεί σε κακώσεις του δέρματος στο σημείο της μόλυνσης – η κάκωση μπορεί να είναι μία ανυψωμένη μάζα ή φυσαλίδα που ακολουθείται από διογκωμένους λεμφαδένες
 • Νόσος Lyme, μία λοίμωξη που προέρχεται από κρότωνες με αρχικά συμπτώματα ένα εξάνθημα σαν τα μάτια ταύρου πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων τύπου γρίπης

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος από νυγμούς γάτας;

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι μπορεί να έχετε νόσο από νυγμούς γάτας, θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Η νόσος είναι δύσκολο να διαγνωστεί αποκλειστικά από τα συμπτώματα. Για την ακριβή διάγνωση, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μία αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) σε δείγμα αίματος για να διαπιστωθεί αν το βακτήριο B. henselae είναι παρόν στο σώμα σας.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου από νυγμούς γάτας;

Υπάρχουν αρκετές πιθανές, αλλά σπάνιες επιπλοκές της νόσου από νυγμούς γάτας.

Εγκεφαλοπάθεια

Η εγκεφαλοπάθεια είναι μία ασθένεια του εγκεφάλου που εμφανίζεται όταν βακτήρια εξαπλώνονται στον εγκέφαλο. Σε κάποιες περιπτώσεις, η εγκεφαλοπάθεια οδηγεί σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

Νευρο-αμφιβληστροειδίτιδα

Η νευρο-αμφιβληστροειδίτιδα είναι μία φλεγμονή του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδή χιτώνα που προκαλεί θολή όραση. Η φλεγμονή εκδηλώνεται όταν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη νόσο από νυγμούς γάτας ταξιδεύουν στο μάτι. Η όραση συνήθως βελτιώνεται όταν η λοίμωξη υποχωρήσει.

Οστεομυελίτιδα

Η οστεομυελίτιδα είναι μία βακτηριακή λοίμωξη των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη αυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η οστική βλάβη είναι τόσο σοβαρή που χρειάζεται ακρωτηριασμός.

Σύνδρομο Parinaud

Το σύνδρομο Parinaud είναι μία λοίμωξη των οφθαλμών με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της επιπεφυκίτιδας. Η νόσος από νυγμούς γάτας είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες του συνδρόμου. Μπορεί να προέρχεται από την απευθείας εισαγωγή βακτηρίων B. henselae στους οφθαλμούς ή αν τα βακτήρια έχουν φτάσει στους οφθαλμούς μέσω της αιματικής κυκλοφορίας. Το σύνδρομο Parinaud συνήθως ανταποκρίνεται καλά σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την αφαίρεση του πάσχοντος ιστού από το μάτι.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος από νυγμούς γάτας;

Η νόσος από νυγμούς γάτας συνήθως δεν είναι σοβαρή και γενικά δεν απαιτεί θεραπεία. Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται για άτομα με σοβαρή μορφή της νόσου ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αζιθρομυκίνη χρησιμοποιείται ώστε να μειωθεί ο όγκος των λεμφαδένων γρήγορα. Τυπικά συνταγογραφείται για 5 ημέρες. Άλλα αντιβιοτικά που κάποιες φορές χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου από νυγμούς γάτας είναι τα εξής:

 • Σιπροφλοξασίνη
 • Ριφαμπικίνη
 • Τετρακυκλίνη
 • Τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη

Ο χρόνος και η δοσολογία των αντιβιοτικών ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση, αλλά μπορεί να διαρκέσει από πέντε ημέρες έως δύο εβδομάδες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Οι αλληλεπιδράσεις είναι επίσης πιθανές αν καταναλώνετε αλκοόλ.

Η φυσαλίδα ή η μάζα μπορεί να διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες χρειάζονται περίπου 2 έως 4 μήνες για να εξαφανιστούν, αλλά μπορεί να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο ή περισσότερο. Μπορεί να προκύψουν και πολλές ακόμη επιπλοκές.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η νόσος από νυγμούς γάτας;

Μπορείτε να αποτρέψετε τη νόσο από νυγμούς γάτας αποφεύγοντας την επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα. Αν έχετε γάτα, αποφύγετε το άγριο παιχνίδι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δάγκωμα ή γρατζουνιές. Επίσης, διατηρήστε τα νύχια τους κοντά, ώστε να αποφύγετε τις εκδορές. Πλένετε τα χέρια σας μετά το παιχνίδι με τη γάτα, ώστε να αποτρέψετε τη νόσο. Μην επιτρέπετε στη γάτα να γλύφει ή να γρατζουνά τα μάτια ή το στόμα σας ή ανοιχτές πληγές. Εσείς και τα κατοικίδιά σας θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις άγριες γάτες.

Κρατήστε τη γάτα μέσα στο σπίτι είμαι και χορηγήστε φάρμακο για ψύλλους για να μειώσετε την πιθανότητα να μολυνθεί από το βακτήριο B. henselae. Ελέγξτε τη γάτα σας για ψύλλους με μία ειδική χτένα και κρατήστε το σπίτι σας καθαρό βάζοντας συχνά ηλεκτρική σκούπα. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορείτε να καλέσετε υπηρεσίες απεντόμωσης για να εξαλείψετε τους ψύλλους από το σπίτι.

Επειδή οι μικρές γάτες και τα νεογέννητα γατάκια είναι πιο πιθανό να είναι φορείς της νόσου, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο να μολυνθούν υιοθετώντας μία γάτα μεγαλύτερης ηλικίας.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό μου;

Οι περισσότερες περιπτώσεις νόσου από νυγμούς γάτας υποχωρούν από μόνες τους, όμως μερικές χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Καλέστε το γιατρό αν εσείς ή το παιδί σας έχετε υποστεί δήγμα ή γρατζουνιά από γάτα και παρουσιάζετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Επώδυνους ή διογκωμένους λεμφαδένες
 • Τραυματισμό που δεν επουλώνεται μετά από λίγες μέρες
 • Ερυθρότητα γύρω από την περιοχή της πληγής που εξαπλώνεται
 • Πυρετό που αναπτύσσεται λίγες μέρες μετά το δήγμα

Αν έχετε ήδη διαγνωστεί με νόσο από νυγμούς γάτας, καλέστε το γιατρό σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα αν βιώνετε:

 • Έντονο πόνο στους λεμφαδένες
 • Υψηλό πυρετό
 • Αίσθημα αδιαθεσίας
 • Νέα συμπτώματα

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της νόσου από νυγμούς γάτας;

Τα περισσότερα άτομα παρουσιάζουν βελτίωση χωρίς θεραπεία, και όσοι χρειάζονται θεραπεία γενικά βελτιώνονται με αντιβιοτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές από τα βακτήρια, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bartonella infection (cat scratch disease, trench fever, and Carrión’s disease): For health care providers. (2015). cdc.gov/bartonella/clinicians/index.html

2. Bartonellosis. (2017). rarediseases.org/rare-diseases/bartonellosis/

3. Cat-scratch disease. (2017). familydoctor.org/condition/cat-scratch-disease/

4. Cat-scratch disease (Bartonella henselae infection). (2014). cdc.gov/healthypets/diseases/cat-scratch.html

5. Infections: Cat scratch disease. (2014). kidshealth.org/en/parents/cat-scratch.html

6. Klotz SA, et al. (2011). Cat-scratch disease. aafp.org/afp/2011/0115/p152.html

7. Nelson CA, et al. (2016). Cat-scratch disease in the United States, 2005 – 2013. wwwnc.cdc.gov/eid/article/22/10/16-0115_article