Ασθένειες λεμφικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Διογκωμένοι λεμφαδένες

Τι είναι οι διογκωμένοι λεμφαδένες;

Οι λεμφαδένες είναι μικροί αδένες που φιλτράρουν τη λέμφο, το υγρό που κυκλοφορεί σε όλο το λεμφικό σύστημα. Μπορεί να εμφανίσουν διόγκωση ως απόκριση σε φλεγμονή και όγκους.

Το λεμφικό υγρό κυκλοφορεί σε όλο το σώμα μέσω του λεμφικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από αγγεία παρόμοια με τα αιμοφόρα αγγεία. Οι λεμφαδένες είναι οι αδένες που αποθηκεύουν τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών.

Όταν βακτήρια, ιοί και μη φυσιολογικά ή κατεστραμμένα κύτταρα περνούν από τα λεμφαγγεία, σταματούν στους λεμφαδένες.

Όταν αντιμετωπίζουν λοιμώξεις ή ασθένειες, οι λεμφαδένες συσσωρεύουν υλικό, όπως βακτήρια και νεκρά κύτταρα.

Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα. Εντοπίζονται κάτω από το δέρμα σε πολλές περιοχές, όπως:

  • Στις μασχάλες
  • Κάτω από τη γνάθο
  • Εκατέρωθεν του λαιμού
  • Εκατέρωθεν της βουβωνικής χώρας
  • Πάνω από την κλείδα

Οι λεμφαδένες διογκώνονται από μία λοίμωξη στην περιοχή που βρίσκονται. Για παράδειγμα, οι λεμφαδένες του λαιμού μπορεί να διογκωθούν ως απόκριση σε μία λοίμωξη του άνω αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Αίτια

Τι προκαλεί τη διόγκωση των λεμφαδένων;

Οι λεμφαδένες διογκώνονται ως απόκριση σε ασθένεια, λοίμωξη ή στρες. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι ένδειξη ότι το λεμφικό σύστημα προσπαθεί να απομακρύνει ένα παθογόνο παράγοντα από το σώμα.

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες στην κεφαλή και το λαιμό συνήθως προκαλούνται από ασθένειες, όπως:

Πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αυτοάνοσες διαταραχές ή καρκίνοι, μπορούν να προκαλέσουν τη διόγκωση των λεμφαδένων σε ολόκληρο το σώμα. Οι αυτοάνοσες διαταραχές που διογκώνουν τους λεμφαδένες περιλαμβάνουν το λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οποιοσδήποτε καρκίνος εξαπλώνεται στο σώμα μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των λεμφαδένων. Όταν ο καρκίνος από μία περιοχή κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται. Το λέμφωμα, ένας καρκίνος του λεμφικού συστήματος, επίσης προκαλεί διόγκωση των λεμφαδένων.

Κάποια φάρμακα και αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε διογκωμένους λεμφαδένες. Αντιεπιληπτικά και ανθελονοσιακά φάρμακα είναι συνήθεις ύποπτοι.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη ή η γονόρροια, μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων στη βουβωνική περιοχή.

Επιπλέον αιτίες διόγκωσης των λεμφαδένων είναι οι ακόλουθες:

Συμπτώματα

Πώς ανιχνεύονται οι διογκωμένοι λεμφαδένες;

Ένας διογκωμένος λεμφαδένας μπορεί να είναι μικρός στο μέγεθος ενός φασολιού ή μεγάλος στο μέγεθος ενός κερασιού.

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι συνήθως επώδυνοι στην αφή ή μπορεί να προκαλούν πόνο όταν κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις.

Για παράδειγμα, οι διογκωμένοι λεμφαδένες κάτω από τη γνάθο ή εκατέρωθεν του λαιμού μπορεί να προκαλούν πόνο όταν γυρίζετε το κεφάλι σας με συγκεκριμένο τρόπο ή όταν μασάτε το φαγητό. Μπορούν εύκολα να ψηλαφιστούν αν βάλετε το χέρι σας ακριβώς κάτω από την γνάθο σας. Με ελαφρά πίεση πιθανώς θα νιώσετε ευαισθησία.

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική περιοχή μπορεί να προκαλούν πόνο όταν περπατάτε ή σκύβετε.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να είναι παρόντα σε συνδυασμό με τους διογκωμένους λεμφαδένες είναι τα εξής:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Κόπωση
  • Ρίγη
  • Εφίδρωση
  • Ρινική καταρροή

Αν βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ή αν έχετε διογκωμένους λεμφαδένες που πονούν και κανένα άλλο σύμπτωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες που δεν παρουσιάζουν όμως ευαισθησία μπορεί να είναι ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος, όπως ο καρκίνος.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι διογκωμένοι λεμφαδένες μειώνονται σε μέγεθος, καθώς τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν. Εάν ένας λεμφαδένας είναι διογκωμένος και επώδυνος ή αν η διόγκωση διαρκεί περισσότερο από λίγες ημέρες, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Διάγνωση

Στο γραφείο του γιατρού

Εάν έχετε νοσήσει πρόσφατα ή αν έχετε υποστεί κάποιο τραυματισμό, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Αυτή η πληροφορία είναι κρίσιμη στον καθορισμό της αιτίας των συμπτωμάτων.

Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας. Εφόσον ορισμένες ασθένειες ή φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων, ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό θα βοηθήσει το γιατρό να πραγματοποιήσει μία ασφαλή διάγνωση.

Όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Θα ελέγξει το μέγεθος των λεμφαδένων και θα τους ψηλαφίσει για τον εντοπισμό ευαισθησίας.

Μετά την κλινική εξέταση, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο συγκεκριμένων ασθενειών ή ορμονικών διαταραχών.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει και κάποιες απεικονιστικές τεχνικές για να αξιολογήσει περαιτέρω τους λεμφαδένες ή άλλες περιοχές του σώματος που μπορεί να προκαλούν τη διόγκωση των λεμφαδένων. Κοινές διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο διογκωμένων λεμφαδένων είναι η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, το υπερηχογράφημα και η ακτινογραφία ακτίνων-Χ.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ακόμη περισσότερες εξετάσεις. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία βιοψία λεμφαδένων. Σε αυτή την ελάχιστα επεμβατική εξέταση χρησιμοποιείται ένα λεπτό εργαλείο σαν βελόνα για την απομάκρυνση ενός δείγματος κυττάρων από τους λεμφαδένες. Τα κύτταρα αυτά στη συνέχεια στέλνονται σε ένα εργαστήριο όπου θα εξεταστούν για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Εάν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει ολόκληρο το λεμφαδένα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι διογκωμένοι λεμφαδένες;

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να μικρύνουν σε μέγεθος από μόνοι τους δίχως καμία θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις, ο γιατρός απλά θα τους παρακολουθεί.

Σε περίπτωση λοίμωξης, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά ή αντιϊικά για να εξαλειφθεί η πάθηση που προκαλεί τους διογκωμένους λεμφαδένες. Ο γιατρός επίσης μπορεί να σας προτείνει φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής.

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες που προκαλούνται από καρκίνο μπορεί να μην συρρικνωθούν στο φυσιολογικό τους μέγεθος έως ότου ο καρκίνος αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου ή των πασχόντων λεμφαδένων. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και χημειοθεραπεία για τη συρρίκνωση του όγκου.

Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας το βέλτιστο για εσάς θεραπευτικό πλάνο.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lymph nodes and cancer. (2015). cancer.org/Cancer/CancerBasics/lymph-nodes-and-cancer

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Swollen lymph nodes. mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/symptoms-causes/syc-20353902

3. What are “lymph” and “lymph nodes”? (2016). breastcancer.org/treatment/surgery/lymph_node_removal/lymph_nodes