Πρόληψη και θεραπεία

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με σοβαρότερη νόσηση με COVID-19

Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν πιο σοβαρά με COVID-19;

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από τα δύο πρώτα κύματα κορωνοϊού στο Ισραήλ, την περίοδο που ακόμη δεν ήταν διαθέσιμα τα εμβόλια στο ευρύ κοινό. Οι επιστήμονες, μελετώντας τα δεδομένα τους, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19. Παρόλα αυτά, υπογράμμισαν ότι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν μπορούν να  αντικαταστήσουν τον εμβολιασμό, μπορούν όμως να βοηθήσουν σημαντικά τα επίπεδα της ανοσίας του σώματος. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανεπάρκεια βιταμίνης D;)

Σύμφωνα με τον Amiel Dror, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Galilee, η ανακάλυψη ότι τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D μπορούν να νοσήσουν σοβαρότερα με COVID-19 ή/και να χρειαστούν ακόμη και νοσηλεία, συγκριτικά με όσους δεν έχουν ανεπάρκεια, είναι πολύ σημαντική για την περαιτέρω προστασία του κοινού. Όπως εξήγησε, η βιταμίνη D βοηθά τους ανθρώπους με COVID-19 να έχουν καλύτερη έκβαση στην ασθένειά τους, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα στην αντιμετώπιση των ιικών παθογόνων που του επιτίθενται. Αυτό είναι σημαντικό για τις μεταλλάξεις του ιού, που άλλες είναι πιο σοβαρές και άλλες λιγότερο σοβαρές. (Γιατί χρειάζεται ο τακτικός έλεγχος για την επάρκεια της βιταμίνης D;)

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε περισσότερους από 250 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Galilee με θετικό τεστ COVID-19, από τον Απρίλιο του 2020  μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Τα επίπεδα της βιταμίνης D προσδιορίστηκαν με βάση εξετάσεις αίματος που πραγματοποιήθηκαν (από 14-730 ημέρες πριν από τη θετική διάγνωσή τους μέσω PCR) στους ασθενείς πριν από τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά ή να χρειαστούν νοσηλεία λόγω COVID-19. Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας για όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν 25,6%, σε σύγκριση με 2,3% ανάμεσα σε όσους είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης. Η διαφορά αυτή εξακολούθησε να υπάρχει ακόμη και όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα τους με βάση την ηλικία, το φύλο και το ιστορικό των χρόνιων ασθενειών.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι, σε πολλές χώρες του κόσμου, έχουν συστήσει τα συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρόλο που τα δεδομένα που δείχνουν την συσχέτιση μεταξύ των δύο δεν είναι ακόμη πολλά, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel. Υπάρχουν σήμερα πρόσφατες μελέτες, πέραν από την παρούσα, οι οποίες  έχουν επισημάνει την σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D, της σοβαρής νόσησης με COVID-19 και της νοσηλείας.

Για ποιες καταστάσεις υγείας είναι χρήσιμη η βιταμίνη D;

Έρευνες για τη βιταμίνη D, έχουν διαπιστώσει ότι είναι χρήσιμη για τις πιο κάτω καταστάσεις υγείας:

  • Καρκίνος: Σύμφωνα με μελέτες για τον καρκίνο και τη βιταμίνης D, η εν λόγω βιταμίνη μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να λεχθεί κάτι με βεβαιότητα.
  • Γνωστική υγεία: Μελέτες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια D σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση. 
  • Οστεοπόρωση: Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D και ασβέστιο μέσω της διατροφής τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση.
  • Κληρονομικές διαταραχές των οστών: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία κληρονομικών διαταραχών που προκύπτουν από την αδυναμία απορρόφησης ή επεξεργασίας της βιταμίνης D.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σύμφωνα με έρευνες, η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Vitamin D Deficiency Linked to Severe COVID https://www.webmd.com/lung/news/20220208/vitamin-d-deficiency-tied-to-severe-covid

Respiratory System https://www.webmd.com/lung/how-we-breathe

Israeli study offers strongest proof yet of vitamin D’s power to fight COVID https://www.timesofisrael.com/israeli-study-offers-strongest-proof-yet-of-vitamin-ds-power-to-fight-covid/

Vitamin D Deficiency https://www.webmd.com/diet/guide/vitamin-d-deficiency

Pre-infection 25-hydroxyvitamin D3 levels and association with severity of COVID-19 illness https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0263069