Μολυσματικές ασθένειες

Η COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάϊμερ

Η νόσος COVID-19 έχει συνδεθεί με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης νόσου του Αλτσχάϊμερ (AD), σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease. (Μπορούν φάρμακα της ΔΕΠΥ να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ;)

Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης νόσου του Αλτσχάϊμερ;

Η μελέτη, στην οποία μελετήθηκαν περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα, 65 ετών και άνω, διαπίστωσε ότι υπάρχει 50-80% κίνδυνος νεοεμφανιζόμενης νόσου του Αλτσχάϊμερ (AD), ένα χρόνο μετά την ανάρρωση ενός ατόμου από COVID-19. Μάλιστα, ο κίνδυνος φάνηκε να είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις γυναίκες άνω των 85 ετών. (Εμβόλιο γρίπης: Μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;)

Ωστόσο, οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η μελέτη τους, είναι απλά μελέτη παρατήρησης και δεν δείχνει μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην COVID-19 και τη νόσο του Αλτσχάϊμερ.

Παρόλα αυτά, η σχέση που παρατηρήθηκε ανάμεσα στις δύο ασθένειες, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα:

  • Φλεγμονής του νευρικού ιστού που προκαλείται από τον SARS-CoV-2, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως το Αλτσχάϊμερ.
  • Πολλαπλής έκθεσης σε εξετάσεις και νοσηλείες για τη νόσο COVID-19, που αυξάνουν τις πιθανότητες ανίχνευσης υπαρχόντων μη διαγνωσμένων περιπτώσεων νόσου του Αλτσχάϊμερ.

Να υπενθυμίσουμε ότι και προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη νόσο COVID-19 με τη νόσο του Αλτσχάϊμερ και τη νόσο του Πάρκινσον. (Νόσος Αλτσχάιμερ: Στο φως νέοι παράγοντες κινδύνου και πρώιμα σημάδια)

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 6,2 εκατομμυρίων ατόμων, 65 ετών και άνω, που έλαβαν ιατρική θεραπεία από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021, οι οποίοι δεν διαγνώστηκαν προηγουμένως με νόσο του Αλτσχάϊμερ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, συνολικά καταγράφηκαν 410.748 περιπτώσεις COVID-19. (Νόσος Αλτσχάιμερ: Για ποιους λόγους είναι πιο συχνή στις γυναίκες;)

Ο συνολικός κίνδυνος για νέα διάγνωση Αλτσχάϊμερ στην ομάδα των ατόμων που νόσησαν με COVID-19, ήταν σχεδόν διπλάσιος, από τον κίνδυνο που διέτρεχαν τα άτομα που δεν νόσησαν με COVID-19 (0,68% έναντι 0,35%, αντίστοιχα). Μετά την αντιστοίχιση των δεδομένων ανά ηλικία, φύλο, και εθνικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Τα άτομα που πέρασαν COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Αλτσχάϊμερ, συγκριτικά με τα άτομα που δεν νόσησαν ποτέ με COVID-19 (αναλογία κινδύνου [HR], 1,69; 95% CI, 1,53-1,72).
  • Ο κίνδυνος για Αλτσχάϊμερ ήταν αυξημένος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από το φύλο ή την εθνικότητα.
  • Τα άτομα που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάϊμερ ήταν άτομα άνω των 85 ετών (HR, 1,89; 95% CI, 1,73-2,07) και συγκεκριμένα πιο επιρρεπείς ήταν οι γυναίκες αυτής της ηλικίας (HR, 1,82; 95% CI, 1,69-1,97).

Η Heather Snyder, PhD, Αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων της Ένωσης Αλτσχάϊμερ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης στο Medscape Medical News, τα χαρακτήρισε ενδιαφέροντα, αλλά τόνισε την προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Όπως εξήγησε, η παρούσα μελέτη έδειξε μόνο μια συσχέτιση μέσω ιατρικών αρχείων και όχι μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην COVID-19 και τον αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάϊμερ, και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι υποκείμενοι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτή τη συσχέτιση. Για να διαπιστωθούν αυτοί οι μηχανισμοί χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που νόσησαν με COVID-19, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσουν άνοια, αλλά όσοι αντιμετωπίζουν μακροχρόνια συμπτώματα, όπως οι γνωστικές δυσκολίες, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για εξειδικευμένες εξετάσεις. (Ποιος βιοδείκτης μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ;)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved