Διατροφή

Η πικρή πλευρά της ζάχαρης: Πώς μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο σώμα;

Η ζάχαρη είναι γλυκιά και νόστιμη, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Η American Heart Association, συνιστά την κατανάλωση όχι περισσοτέρων από 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) για τους άνδρες.

Πώς μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο σώμα η ζάχαρη;

1. Αύξηση βάρους

Τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν μια από τις πιο πλούσιες πηγές πρόσθετων σακχάρων στην ανθρώπινη διατροφή. Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα, που συνοδεύεται από την μη αποκοπή θερμίδων από κάτι άλλο, συνεπάγεται την προσθήκη 15 κιλών σε τρία χρόνια. Η αύξηση του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

2. Καρδιακές παθήσεις

Τα άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον το ¼ των ημερήσιων θερμίδων τους σε ζάχαρη, διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερες από τις μισές, σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη. Ωστόσο το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να απελευθερώσει περισσότερα λίπη στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Παρόλο που έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε το αλάτι για την υπέρταση, πολλοί ερευνητές υπογραμμίζουν ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η ζάχαρη. Η ζάχαρη, αυξάνοντας την ινσουλίνη στο ανθρώπινο σώμα, αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο υπέρτασης, καθώς η αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης κάνει τα αιμοφόρα αγγεία λιγότερο εύκαμπτα και ωθεί τα νεφρά να συγκρατήσουν περισσότερο νερό και νάτριο.

4. Διαβήτης

Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η παρατεταμένα αυξημένη ποσότητα σακχάρου στο αίμα, ωθεί το σώμα να παράξει λιγότερη ινσουλίνη. Η ανεπάρκεια ινσουλίνης και η αναποτελεσματική λειτουργία της, αφήνει πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και κυρίως διαβήτη τύπου 2.

5. Υψηλή χοληστερίνη

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερίνης και μειώνει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπρόσθετα, η ζάχαρη αυξάνει τα λιπίδια του αίματος (τριγλυκερίδια), εμποδίζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία του ενζύμου που τα διασπά.

6. Ηπατική νόσος

Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα, σνακ και ποτά περιέχουν φρουκτόζη, έναν απλό τύπο ζάχαρης που υπάρχει φυσικά στα φρούτα και στα λαχανικά. Σε περίπτωση τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, το σώμα δημιουργεί μικρά λιπίδια που συσσωρεύονται στο συκώτι, προκαλώντας μια πάθηση γνωστή ως «μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος».

7. Καταστροφή δοντιών

Είναι ήδη γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, ότι η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια. Συγκεκριμένα, τροφοδοτεί τα βακτήρια του στόματος, τα οποία εκκρίνουν ένα οξύ που φθείρει το σμάλτο. Τα ζαχαρούχα ποτά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι καραμέλες και οι σοκολάτες είναι οι πιο κοινοί ένοχοι για το πιο πάνω αποτέλεσμα.

8. Κακός ύπνος

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ένα γλυκό σνακ το βράδυ, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, προκαλώντας υπερένταση. Αυτή η υπερένταση θα δυσκολέψει τον ύπνο σας ή θα σας ξυπνήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να ξυπνήσετε νιώθοντας έντονη κόπωση, κάτι που δεν θα ευνοήσει την συγκέντρωσή σας στη δουλεία ή το σχολείο.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved